Albertirsa játszótereinek felújításáért és megújításáért civil kezdeményezés

tereink_(1).jpg

Kérjük, támogasd aláírásoddal az alábbi nyílt levelünket!

NYÍLT LEVÉL ALBERTIRSA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE RÉSZÉRE

Tisztelt Képviselő-testület!

Albertirsai szülők, nagyszülők, a gyermekek, családok problémái iránt érzékeny, felelősen gondolkodók fordulunk Önökhöz.
Albertirsa lakosságának több, mint 15 %-a (1990!!! fő) kiskorú (0-14 éves). Ez az a korosztály, az, amelyik használja, használná a város játszótereit, de jelenleg azok állapota messze elmarad nemcsak a kor követelményeitől, de az elvárható minimumtól is. Ennek elsődleges oka, hogy a játszóterek felújítására, fejlesztésére évek óta nem került sor. Ennek oka számunkra azért is érthetetlen, mivel a környező településeken az elmúlt években sorra épültek azok a játszóterek, amelyek mögött az albertirsaiak felszereltségükben messze elmaradnak. Itt nemcsak a monori és ceglédi játszóterekre gondolunk, ahová köztudomásúlag az albertirsai szülők közül sokan átjárnak, hanem a városunknál kisebb lélekszámú településekre is, mint például Ceglédbercel, Tápiószentmárton,vagy Nyáregyháza. További probléma, hogy a város jelenleg szegényesen, hiányosan az egyes korosztályok igényeit teljesen figyelmen kívül hagyó „játszótereinek” karbantartása is számos kívánnivalót hagy maga után. Szinte mindegyik esetében elmondható, hogy találhatók benne sérült, vagy hiányzó játékok, amelyek pótlása hosszú hónapok alatt, vagy egyáltalán nem valósul meg. A Tó utca melletti játszótér esetében többek által jelzett probléma a biztonságos kerítés hiánya, ami a Pesti út közelsége miatt különösen veszélyes. Szintén visszatérő évek óta jelzett gond, a szökőkutak problémája. Maximálisan értékelve az ezeket elhelyezők jóindulatát, az eltelt évek bebizonyították, hogy ezeknek a játszótéren akkor sem lenne helyük, ha egyébként a karbantartásukat-tisztántartásukat meg tudná oldani az önkormányzat, így azonban állandó fertőzés- és balesetveszélyt jelentenek, karbantartásuk hiányoságai miatt az év nagy részében esztétikailag is romboló látványt nyújtanak. A legkisebbek számára (1,5-2 év) szinte egyáltalán nincsenek játékok, és ugyanígy hoppon maradnak a kiskamaszok, aki számára régóta aktuális lenne egy kresz park létrehozása. Állandó problémát jelent a település mindegyik játszóterén, hogy azok takarítása, tisztántartása nem megoldott. Cigerattacsikkek, fémdobozok, üvegcserepek, használt óvszer, ezt mind a mi gyerekeink szedték, szedegetik naponta össze. Ezzel kapcsolatban elfogadhatatlan számunkra az az érv, hogy az önkormányzat tehetetlen a kamaszok szemetelésével szemben, mivel hihetetlen számunkra, hogy Albertirsán „szemetelőbb” kamaszok élnének, mint a környező településeken, ahol ezt a problémát is sikerült megoldani.
Végezetül. Szeretnénk a Tisztelt Képviselő-testület figyelmét felhívni arra, hogy a játszóterek nem csupán az önfeledt játék helyszínei. A legtöbb gyermek számára az elsődleges terep, ahol más gyerekekkel találkozhat, ahol új barátokra lelhet. Az anyukák számára is fontos, és sokszor az egyetlen hely, ahol más anyukákkal találkozhatnak, beszélgethetnek, tapasztalatot cserélhetnek. A játszótéren eltűnnek a társadalmi, vagyoni, ideológiai különbségek az ott lévő felnőtteket valami sokkal fontosabb közös dolog köti össze: a gyerek. A játszóterek ezért a közösségépítésnek is fontos terepei (lennének) Fentieken túl nagyon fontos szerepet töltenek be a gyerekek mozgásfejlődésében, ezen keresztül pedig az idegrendszer fejlődésében is. A játszótéri játékok közül sok, olyan mozgásra ad(na) lehetőséget a gyerekek számára, melyet otthon nem könnyű, vagy éppen nem lehet megteremteni.
Fentiek miatt szeretnék kérni a T. Képviselő-testületet, hogy fogadjon el egy akciótervet a város játszótereinek felújításáról, fejlesztéséről, ami konkrét ütemezést is tartalmaz, és tegye ezt nyilvánossá. Ne feledjék, aki a gyermekeket támogatja, a jövőbe invesztál.
Segítségüket köszönjük!

Anikó Benákné Szekán    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével