Akarja-e Ön, hogy a COVID-19 betegség elleni oltásokhoz kapcsolódó Magyarországról jelentett feltételezett mellékhatás bejelentések nyilvánosak legyenek?

Követeli-e, hogy az EU-nak Magyarországról orvosok, nővérek, egészségügyi személyzet által, és a fentiekhez nem tartozó úgynevezett "laikusok" által  bejelentett COVID -19 betegség ellen beadott oltásokhoz kapcsolodó feltételezett mellékhatások  OLTÁS TÍPUSONKÉNT bárki számára nyilvánosak legyenek, csak úgy, mint az EU-nak az EMA intézménye  ( European Medicine Agency= Európai Gyógyszerügynökség) által nyilván NEM tartott  oltóanyagok ( pl-ul Szputnyik V, Sinopharm) oltásokhoz kapcsolodó feltételezett mellékhatások, valamint  megismerhetőek legyenek napra készen az eddig Magyarországon  oltás típusonként beadott vakcinák számai? Ezen számok és adatok alapján  mérlegelhetné, hogy melyik oltást szeretné beadatni magának,  hiszen  kiszámolható volna, melyik oltóanyaghoz százalékban mennyi  feltételezett mellékhatást jelentettek be Magyarországról,  kik jelentették ezeket be inkább,  egészségügyisek vagy  oltott személyek, milyen tünetek jelentkeztek, és Önre mely oltás tűnik a legkevésbé veszélyesnek, ismerve az Ön személyes egészségügyi állapotát? Ön szerint  joga van ismernie az Ön életét  esetleg döntően befolyásoló adatokat? Tudnia kell, hogy az EMA honlapján láthatóak az EU (pontosabban EEA)  területéről bejelentett feltételezett mellékhatások, csak  nem láthatóak külön országonként azok minősége, csak a mennyiségi mutatók. Természetesen Magyarországról is jelentenek folyamatosan minden oltás típushoz feltételezett mellékhatásokat. Ezen adatok  nehezen találhatóak meg az EMA honlapján ( itt: http://www.adrreports.eu/hu/index.html), és  egyáltalán nem láthatóak az EMA által  átmenetileg még nem  törzskönyvezett oltóanyagokhoz kapcsolodó  feltételezett mellékhatások! Pedig az OGYÉI honlapján is kérik a lakosságot is, hogy jelentse be a feltételezett mellékhatásokat! Íme:  https://ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

Gyógyszer mellékhatás-bejelentés 

A gyógyszerek szedése a gyógyító hatás mellett kellemetlen, akár veszélyes mellékhatások kialakulásával is járhat.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egyik feladata az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek engedélyezése, illetve a forgalomba hozatalt követő felügyelete, melybe a farmakovigilancia (gyógyszerbiztonsági felügyelet) is beletartozik.

A farmakovigilancia szó a gyógyszerek (=farmakon) folyamatos, éber megfigyelését (=vigilare) jelenti. Feladata, hogy az engedélyezést követően biztosítsa a gyógyszerek biztonságos alkalmazását, illetve azt, hogy a gyógyszerek alkalmazásából származó előnyök folyamatosan meghaladják a kockázatokat. Ennek érdekében nyomon követi és felülvizsgálja a gyógyszerek kockázataira vonatkozó új adatokat az előnyökkel összevetve, és szükség esetén módosítja a gyógyszerek használatára vonatkozó útmutatást. Súlyos közegészségügyi kockázat esetén előfordul, hogy a felelős hatóság visszavonja az érintett gyógyszer engedélyét.

A fentiekből következően, a farmakovigilancia feladata pl. a mellékhatás-bejelentések kezelése és kivizsgálása, de emellett számos más tevékenységet is ellát.

Mellékhatások bejelentése

A gyógyszerhasználat biztonságossága annál jobban szavatolható, minél több információval rendelkezünk a gyógyszerekkel kapcsolatban.

A gyógyszerek használata során tapasztalt mellékhatások bejelentése elsődleges eszköze annak, hogy a gyógyszerhatóság (OGYÉI) információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól, és szükség esetén intézkedéseket hozzon azok csökkentésére, kezelésére.

 

A gyógyszerek alkalmazása kapcsán tapasztalt mellékhatások bejelentésére egyaránt lehetőségük van az egészségügyi szakembereknek, illetve a betegeknek és/vagy hozzátartozóiknak; tehát bárkinek, akinek a gyógyszerhasználattal feltételezhetően összefüggő nemkívánatos hatás a tudomására jut.

A lap alján lévő menüből választva mellékhatást jelenthet be az OGYÉI-nek, valamint további tájékoztatást kaphat a mellékhatás-bejelentések hatósági kezelésére és a gyógyszerek biztonságos alkalmazására vonatkozóan.

Ne feledje:

A GYÓGYSZEREK BIZTONSÁGA RAJTUNK MÚLIK! A mellékhatások bejelentésével mindenki tehet a gyógyszerek biztonságosabb használatáért! 

A svéd Uppsala Monitoring Center mellékhatás-bejelentésre felhívó kampányának videóját ITT tekintheti meg magyar felirattal, melynek jelmondata: Mindig mondd el! (Take and tell) 

Betegek/lakosság részére szóló gyógyszerbiztonsági tájékoztatók és mellékhatás-bejelentési lehetőségek

 

Egészségügyi szakembereknek szóló gyógyszerbiztonsági tájékoztatók és mellékhatás-bejelentési lehetőségek

 

Tegyen Ön is a gyógyszerbiztonságért!

 

https://www.youtube.com/watch?v=0YBDP5rCl18

Ui: 2021. március 16-án kértem dr. Müller Cecíliát e-mailben, hogy tegye számomra elérhetővé a COVID-19 betegséghez kapcsolodó vakcinák  feltételezett mellékhatás bejelentéseinek adatbázisait, azóta sem ő, sem a MOK elnöke nem tett ezt számomra  elérhetővé. Utóbbi azt írta, forduljak jogászokhoz, mert nem tud segíteni. Jogászokhoz is fordultam, ők sem   léptek annak érdekében, hogy megismerhessük a fent kért adatokat!

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy dr. Fórizs Eszter láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...