ÁFA csökkentést Magyarországon!

ÁFA csökkentést Magyarországon!

 

Szerinted jól van az úgy, hogy:

 

-         míg jövedelmünk az EU-s átlag harmada körül jár, mi fizetjük ki régiónk legmagasabb ÁFA kulcsait?

-         míg egyes állampolgárok (akár politikusok) nagy vagyonokat, drága ingatlanokat halmoznak fel, hiszen „Magyarország jobban teljesít”, addig egy millió családnak (3-4 millió ember!), akár a következő étkezés megoldása is problémát jelent?

 

Az Elégedetlenek Pártja szerint HATÁROZOTTAN NEM!

 

Ezért Petícióban KÖVETELJÜK a kormánytól az ÁFA mértékének 27-ről 20%-ra, illetve 18-ról 10%-ra való leszállítását és az üzemanyagok Áfájának a kisebb adókulcs alá történő besorolását!

Véljük azt, hogy az így elért 8-10 % -os reálbér növekedés valós segítséget jelent a szegénységben élők mindennapi anyagi problémáinak megoldásában, s mivel a megnövekedett fogyasztás élénkíti a gazdaságot, így az államháztartás működését sem fenyegeti.

Amennyiben a kormány a petíciót elutasítja, vagy a megadott határidőig nem válaszol, támogatóinkkal együtt polgári engedetlenségi akciót rendezünk.

Ennek részleteit, a petíció benyújtásakor (2015.07.01) hozzuk nyilvánosságra.

 

A petíció teljes szövege lejjebb elolvasható.

 

Kapcsolatba tudsz velünk lépni az Elégedetlenek Pártja Facebook oldalán 

Facebook.com/Elégedetlenek Pártja

Illetve az info@elegedetlenekpartja.hu e-mail címen!

 

Kérjük, csatlakozz hozzánk az ÁFA csökkentést Magyarországon Facebook csoporthoz, így folyamatosan értesülsz a folyamat aktuális állapotáról!

Facebook.com/ÁFA csökkentést Magyarországon

 

 

Petíció Dr. Orbán Viktor miniszterelnök Úr és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Úr részére az Általános Forgalmi Adó kulcsainak megváltoztatásáról

   

Petíciót benyújtó adatai: név, cím, elérhetőségek

 

       Elégedetlenek Pártja
      1061 Budapest, Király u. 34. fszt. 3.

      info@elegedetlenekpartja.hu 

 

Petíció tárgya:

 

 Követeljük:

      - Hatályos általános forgalmi adókulcsok 27%-ról 20%-ra, valamint 18%-ról 10%-ra csökkentését.

      - Az üzemanyagok átsorolását a kisebb ÁFA kulcs hatálya alá.

      - Kormánybiztos kinevezését, aki ellenőrzi az ÁFA csökkentés fogyasztói árakban történő megjelenését.

 

Indoklás:

 

1. Nemzetközi háttér:

 

Magyarországon az ÁFA mértéke kirívóan magas, régiós szomszédainkhoz viszonyítva. A kért ÁFA kulcsokat alkalmazzák például a szomszédos Ausztriában, ahol a megkereshető legkisebb fizetés, kb. négy és fél, ötszöröse a hazai minimálbérnek.

Mivel ezek az ÁFA kulcsok az Európai Unión belül elfogadottak, Magyarország az IMF hitelt visszafizette, így nincs törvényi akadálya annak, hogy a kétharmados kormánytöbbség a változásokat végrehajtsa.

 

2. Hazai viszonyok:

 

     a.) 2014-ben Magyarországon három választást tartottunk. Ezek kampányaiban a kormány tájékoztatott, hogy: „Magyarország jobban teljesít.” Ez alapján feltételezhető, hogy a gazdaságot az intézkedés nem teszi működésképtelenné, míg az átlagemberek életkörülményeit jelentősen javítja.

    

    b.) Szintén a fent jelzett időszakban tett kormányígéret alapján a „rezsicsökkentés folytatódik”. Nyilván a kormány vezetése is tisztában van azzal, hogy a közüzemi számlák kifizetése csak a létfenntartás egyik elemét teszik ki. Az élelmezés, a tartós fogyasztási cikkek, szolgáltatások megvásárlása valamint a közlekedés lebonyolítása mind-mind jelentős terhet ró a háztartásokra, mely fent nevezett intézkedéssel csökkenthető.

   

    c.) A magyar lakosság 30-50%-nak havi jövedelme, jelenlegi adatok szerint nem éri el a létfenntartás költségének alsó határát. Az ő esetükben az ÁFA csökkentéssel biztosítható 8-10 %-os reálérték növekedés, valós segítséget jelent a mindennapi nélkülözés enyhítésében.

   

   d.) Miniszterelnök Úr által említett „Munkaalapú társadalom” kiépítése felé vezető úton jelentős lépés érhető el, ha a kapott bérek reálértéke nagyobb részben fedezi a megélhetést, mely jelenleg a minimálbér tekintetében kb. 75%, a közmunka programban foglalkoztatottak esetében még kevesebb.

 

     e.) Az üzemanyagok esetében, a jelenleg fennálló kettős adóztatás (jövedéki adó és ÁFA) mindenképpen indokolja a termékek ÁFA mentessé tételét, de legalábbis a kisebb ÁFA kulcs alá sorolását, természetesen a jövedéki adókulcs megváltoztatása nélkül.

Az üzemanyagok árának csökkenése szintén kedvező hatással van a fogyasztói árakra.

 

3. Gazdasági hatások:

 

Az államháztartás ezen intézkedés miatti bevétel kiesését kompenzálja:

 

- A megnövekedett fogyasztás gazdaság élénkítő hatásai (a fogyasztás különbözet után ismételten megjelenő ÁFA, a gazdasági szereplők által befizetett magasabb

nyereségadó, új munkahelyek létrejöttével a dolgozók jövedelemadója, stb.)

- Az olcsóbb üzemanyag esetében, a növekvő, (akár szomszédos országokból érkező) forgalomnövekedéssel akár a jelenlegi bevételek túlszárnyalhatók.

 

A petíció elbírálásának határideje:

 

Benyújtott kérésünkkel kapcsolatban elvárjuk, hogy a benyújtást követő kilencven napon belül a parlament szavazzon a kért változásokról, olyan formában, hogy azok, a törvényi feltételek figyelembe vételével, a lehető legrövidebb határidőn belül életbe lépjenek.

 

 

Amennyiben kérésünk elutasításra kerül, illetve a fenti határidő leteltéig nem történik meg a döntéshozatal, a petíció támogatói polgári engedetlenségi akciót kezdenek. 

 


VAGY

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.
Facebook