A rendőrség az elkövetőt szólítsa meg videóiban, ne az áldozatot!

Tiltakozólevél minta itt.

Index cikk a rendőrség új spotairól, melyekkel a nemi erőszakok számát szeretnék csökkenteni a potenciális áldozatokat megszólítva.

Követeljük, hogy a rendőrség olyan oktatóvideókat készítsen, amikben a potenciális elkövetőt szólítja meg és tanítja arra, hogyan ne kövessen el nemi erőszakot! Az erőszakért minden esetben az erőszakoló a felelős, nem az áldozat.

1. Kutatások kimutatták, hogy az áldozat ruházata, alkoholos befolyásoltsága nem növeli az esélyét a nemi erőszak bekövetkezésének. A "kihívó ruházat" kifejezés önmagában is az áldozatot teszi felelőssé, azt sugallva, hogy érthető, ha sok csupasz bőrfelületnek nem tud ellenállni az elkövető. A zárt ruházat, józanság nem garancia az erőszak elkerülésére.

2. Az áldozat oktatása, hogyan kerülje el az erőszakot, a hibáztatás azt sugallja, hogy a nemi erőszak valamiféle természeti káresemény, ami mindenképpen megtörténik, legfeljebb elkerülni lehet. 

NEM! A nemi erőszakot emberek követik el, és ők a felelősek érte. Ők tehetnek róla! Ők tehetnek ellene!

Ha a partnered nem egyezett bele az aktusba (a beleegyezés így hangzik: Igen!, esetleg Akarom!), és mégis megtörténik, nemi erőszakot követtél el. Ha nem volt abban az állapotban, hogy beleegyezzen, nemi erőszakot követtél el.

A rendőrség oktassa a potenciális elkövetőket! Követeljük, hogy a fenti videók helyett olyanokat készítsen, amelyekben nem hibáztatják az áldozatot!

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozik az áldozathibáztatáshoz.

Tehát még egyszer: a potenciális áldozatok oktatása, tanáccsal ellátása egyrészt etikátlan, hiszen nem az ő feladatuk megelőzni az erőszakot, másrészt káros, mert az áldozatok kevésbé mernek segítséget kérni, ha arról győzik meg őket, hogy hibásak, és mert a potenciális elkövetőt is megnyugtatja, hogy nem őt terheli a felelősség, nyugodtan élhet a "kínálkozó alkalommal".

Fejezze be a rendőrség az áldozatok hibáztatását! Foglalkozzon azzal, ami a dolga, derítse fel a bűncselekményeket, fogja el az elkövetőket, az áldozatoknak pedig adjon meg minden segítséget, hogy meg merjék tenni a feljelentést!