A PILISBOROSJENŐRE TERVEZETT IPARTELEPI BEKÖTŐÚT MEGVALÓSÍTÁSA ELLENI PETÍCIÓ

LAKOSSÁGI PETÍCIÓ

A PILISBOROSJENŐRE TERVEZETT IPARTELEPI BEKÖTŐÚT MEGVALÓSÍTÁSA ELLEN

Tiltakozunk az ellen, hogy az ipartelepi bekötőút, azaz a Hegyalja út/Kövesbérci utcát a Budai út és a Fő út között elhelyezkedő kereskedelmi-szolgáltató területet összekötő 1500 m hosszú, 2×1 sávos útszakasz – amelyet a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. tervez megvalósítani – megépüljön! Egyúttal kérjük a pilisborosjenői önkormányzatot, hogy az előkészítés alatt álló útszakasz jelenlegi elképzelések szerinti megvalósítását az alábbi, az érintett területen élők emberi életminőségét befolyásoló fő következmények miatt utasítsa el!

-          A beruházással közvetlenül érintett Hegyalja utcai lakosok viselnék legjobban a majdani közúti oda-vissza forgalom okozta zaj-, por-, széndioxid-szennyezést – a bekötőút emelkedése ezen a szakaszon 9%, ami a maximális megengedett érték, és ez azt jelentené, hogy a teherautók nagy terhelés alatt hajtanának fel –, mindemellett a zaj és közlekedés okozta egyéb hatások az ingatlanok állapotát veszélyeztetné, azok piaci értéke csökkenne. Mindez a szomszédos utcákban – a Panoráma, Kavics, Kövesbérci utcák által határolt területen – élőket közvetve, más mértékben, de ugyancsak érintené.

-          A beruházás hatalmas méretű természetkárosítást okozna: az út megvalósításához kb. 15 m erdősávot kellene kivágni a Natura2000-es besorolású, nemzeti parki területből. Ami egyúttal a levegő minőségének romlását is jelentené.

-          Az ipartelepi bekötőúttal egy Pilisborosjenő ófaluján is oda-vissza átvezető „egérút” létesülne Üröm, Budakalász, Csillaghegy irányába. Az „egérút” jelleg miatt fennáll a veszély, hogy a Budai út Ürömi út felé való bedugulása csak a Fő út igénybevételével lenne kikerülhető, ami az ófalut is szükségtelen mértékben terhelné. Aláírásunkkal támogatjuk, hogy az ipartelepi bekötőút a jelenleg ismert nyomvonal és elképzelések alapján NE épüljön meg! Helyette az önkormányzat ezen a szakaszon egy kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas, kb. 1,8 m bekötőút megvalósítását támogassa!

Az aláírással engedélyezem Kövesbérc, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.