Kiállás a civilek mellett, a civilek rágalmazása ellen

 

Pécs város fideszes többségű önkormányzata 2017. december 14-én a pécsiek nevében, velük takarózva, valójában a kormánypárt akaratát végrehajtva megbélyegezte a helyi autonóm civil szférát, „Soros vidéki kampányközpontjának” titulálta az Emberség Erejével Alapítványt, és megpróbálta megakadályozni e szervezet abban, hogy tevékenységéhez helyet találjon. Ez a kora-kádári időket idéző pécsi eljárás sajnos nem egyedi eset. Hasonlóan járt már el Kaposvár és Miskolc polgármestere is.

Ma még "csak" Kaposvár, Miskolc és Pécs, holnap talán a Te lakóhelyed szervilis vezetése is beáll majd ebbe a dicstelen sorba. Ez ellen szót kell emelnünk! Mi megtettük ezt.

Az alábbi levelet ugyan Hoppál Péternek, Csizi Péternek és Páva Zsoltnak írtuk, de a tartalma másutt is aktuálissá válhat. Ha az alábbi nyílt levél tartalmával egyetértesz, kérjük, csatlakozz a petíció aláíróihoz!

- - -

Alulírott jelenlegi vagy korábbi pécsi lakosok – és mindazok, akik szorosan kötődünk Pécs városához – megütközéssel értesültünk a sajtóból az Önök december 14-i nyilvános föllépéséről. Önök Pécs lakóira hivatkozva, de valójában kormánypárti akaratot végrehajtva megbélyegezték a helyi autonóm civil szférát, „Soros vidéki kampányközpontjának” titulálták az Emberség Erejével Alapítványt, és megakadályozták abban, hogy tevékenységéhez helyet találjon. Önök arra szólították föl a pécsieket, hogy ne fogadják be az ilyen szervezeteket, ne adják bérbe nekik az ingatlanukat, mert ha ilyet tesznek, akkor Soros György tervének megvalósításában, „otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában” lesznek elmarasztalhatók.  

Önök szerint tehát ha Pécsett irodához jutna egy szervezet, amely egyébként szociális és közösség-megerősítő célokért dolgozik, azt ebben a városban ezentúl nemkívánatosként kéne megbélyegezni? Ha Önök a pécsiektől ezt várják el, akkor azt kell mondjuk, hogy – Kaposvár és Miskolc fideszes politikusait követve, városunk önkormányzatát pedig pártpolitikai célokra használva – dicstelen végrehajtóivá váltak a kormánypárt legvisszataszítóbb kampányának, amely hazug állításokra alapozza gyűlöletkeltő rágalmait.  

Az Emberség Erejével Alapítvány, illetve független civilek ellen indított támadásukkal rombolják azt az évtizedeken át épülő Pécs-képet, amelynek a lényege a sokszínűség, a nyitottság, a kezdeményezőkészség. Az Önök korábbi és mostani dicstelen tevékenysége, ha hagyjuk, egy bezárkózó, provinciális, lassan lepusztuló város képét vetíti előre.  

Külön is felháborítónak tarjuk, és tiltakozunk az ellen, hogy egy szűk politikai kör érdekeit kiszolgálva Önök a pécsiek, a mi nevünkben folytassák alaptalan és uszító politikai kampányukat, amely nem csak a városunknak, de az egész magyar társadalomnak árt.  

Kérjük, fontolják meg, hogy ha letűnt majd az efféle dicstelen kampányok kora – mert ne legyen kétség, ez is véget fog érni –, hogyan fogja megítélni az utókor, hogy 2017 karácsonya előtt Önöknek nem akadt jobb dolguk, mint vezérük szolgálatában a középkori eretnek-kiátkozás és boszorkányüldözés mintájára gyűlöletet szítani abban a városban – és abban az országban –, amelynek lakóit megbízatásuk szerint szolgálni tartoznának. Vegyék fontolóra a tiltakozók érveit, és visszakozzanak!  

Pécs, 2017. december 15. 

 • Csuhai István, szerkesztő
 • Gyenis Tibor, képzőművész
 • Heindl Péter, tanár, jogász
 • Konkoly-Thege Júlia érdekvédelmi aktivista, közösségszervező
 • Mohácsi András, szobrász
 • Nádori Lídia, fordító, szerkesztő
 • Nemes Csaba, képzőművész, a PTE Művészeti Kar docense
 • Parti Nagy Lajos író
 • Polyák Gábor egyetemi docens
 • Szemelyácz János addiktológus, pszichoterapeuta
 • Tistyán László szociológus
 • Wildmann János egyetemi docens
 • Závada Pál, író