A jobb oktatásért

Emberek vagyunk. Gondolkozunk, cselekszünk, döntünk, hibázunk. Általában ezekkel foglalatoskodunk dolgos kis életünkben, de vajon ezek helyességével tisztában vagyunk-e? Jól gondolkozunk? Jót cselekszünk? Hibáztunk? Relatív, de mindnyájunkat ezek a kérdések foglalkoztatnak, határoznak meg, ha feltesszük őket, ha nem. Mi minél többet tanultunk, annál több kérdésünk lett, és annál jobban értettük/értjük meg magunkat és a világot. Szeretnénk, ha ennek a biztonságos környezete, az oktatás és annak minden intézménye úgy működne, ahol van helye a kérdésnek és ahol a tudás létjogosultsága a kérdés, nem fordítvas. Ahol nem a keretrendszer és a tanterv játssza az integráló Tirannosz szerepét, hanem ahol saját akaratunk, képességeink, tudásunk és érdeklődésünk által kivilágított úton járhatunk. Délibáb-e? Kicsit, talán…

De az biztos, hogy a(z)…

·        napi 7 tanóra gimiben

·        hatalmas mennyiségű lexikális tudás görcsös átadása

·        évekkel ezelőtt megírt kézi vázlatok, elavult tankönyvek anyagainak bebifláztatása

·        feszes tanmenet miatt rohanó tempóban oktató tanárok

·        a kreatív alkotás, a csoportos munkák hiánya

NEM SEGÍT A HELYZETEN

Kérünk ÍRD ALÁ PETÍCIÓNKAT, ha szerinted is a változás…

·        koncentráltabb, ugyanakkor rövidebb tanórákat ·        releváns információk beszerzésére, megszűrésére, feldolgozására ösztökélő tanítást

·        effektív, egyéni aspektusokon alapuló kutatómunkát, majd véleményütköztetést

·        a tanárok egyéni szabadságjogát a tanítási módszerekben, valamint a tananyag és tankönyvek kiválasztásában

·        több csoportos és egyéni sikerélményt, valamint feladatokon keresztüli önkifejezést jelent.

Tudjuk, hogy a rendszer saját mivoltából fakadóan sosem lesz tökéletes. De talán épp az a baj, hogy azt hisszük, amit egyszer megalkottunk az utána örökre és mindenki számára az lesz. Az nem megoldás, ha a változás eltöröl mindent. A változás azért változás, mert segíteni akar a hibán, mert tudja, hogy amit elkezdtünk az lehet jobb is, nem pedig azért, mert megveti az eddigit, mondván sosem volt jó. Mint tudjuk minden relatív… a kérdés az, hogy vajon akarunk, és tudunk is tanulni egymástól? Közös felelősségünk! ÍRD ALÁ!

Az aláírással felhatalmazom Lyukas óra petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.