A betegséget kezeljük, ne a tüneteket! Kóbor állatok kérdése

Korunk egyik legnagyobb porblémája a kóbor kutyák, macskák kérdése. Az állatok befogása, menhelyen tartása, altatása, stb. csak tüneti kezelése a dolognak, eredménye nem lesz, csupán az lehet a vége, hogy annyi kóbor állat lesz, hogy nem lehet kezelni a létszámot.

Ezt most kéne még megelőzni, míg lehet.

Követeléseink a következők:

1. A jogszabályban előírt mikrochip-es megjelölési kötelezettséget terjesszék ki a macskákra is.

2. Az önkormányzatok az eb- és macska összeírási kötelezettségét terjesszék ki a lakosságnál fellelhető kutyák, macskák ellenőrzésére, a chippel el nem látottakat a helyszínen az önkormányzat munkatársai chipeljék, oltsák és vegyék lajstromba, ennek ára és a bírság legyen adók módjára behajtható köztartozás.

3. A jogszabály írja elő minden keverék, vagy tenyésztésre alkalmatlan eb és macska ivartalaníttatását, minimum a nőstény egyedeknél.

4. A kóbor macska kolóniákat fogják be, majd az egyedek egy részét ivartalanítva helyezzék vissza a területre, hogy azt ne foglalhassa el egy szaporodóképes kolónia, a visszahelyezett állatok egészségügyi ellátása és etetése önkormányzati feladat, ennek egy részét az önkormányzattal egyeztetve civilek átvállalhatják.

5. A gyepmesterek és menhelyek által befogott chippel ellátott ebeket azonnal szállítsák haza a gazdájuknak, akik automatikusan bírságot kapnak az állattartás szabályainak megszegése miatt, első alkalommal kevesebb, majd minden alkalommal növekvő összegben, így javítva az állattartási fegyelemet.

6. Az önkormányzatok hozzanak létre külön szervezetet arra, mely ellenőrzi az összeírási fegyelem betartását, hazaviszi a talált kutyákat, a közterületen ellenőrzi az állattartási szabályok betartását (ürülék eltakarítása, póráz, szájkosár használata, kutyák által nem látogatható helyek elkerülése). A bírságokból befolyt összeg 25 %-át megtarthatná az önkormányzat, 25 %-át megkaphatná a területi állatmenhely, 50 %-ot pedig ingyenes, vagy támogatott ivartalanításra lehetne fordítani (közterületi macskakolóniák, menhelyi kutyák,macskák, szociálisan rászorulók, stb.)

7. A chip nyilvántartási rendszert fejlesszék tovább, melynek segítségével az önkormányzat nyomon tudja követni az egyes állatok minden adatát, a gazdák mulasztásait, bírságait, amennyiben túl sok van egy gazda rovásán, akkor ezt akár szankcionálhanák is, pl. ebadó kivetésével. Gondolok itt olyanra, hogy mondjuk a gazdát már 10 alkalommal bírságolták meg a kutya ürülékének össze nem szedéséért.

 

Ezekkel a módosításokkal megakadályozhatnánk a kóbor állatok "újratermelődését" és javíthatnánk az állattartók fegyelmét is.

Aki tényleges megoldást szeretne, az írja alá.