A BABAVÁRÓ TÁMOGATÁS életkortól függetlenül járjon minden nőnek, aki gyermeket vár, gyermeket szül vagy gyermeket fogad örökbe.

Üdv. Mindenkinek!

KÉREK MINDENKIT, ÍRJA ALÁ EZT A PETÍCIÓT, melynek célja, hogy minden anya/örökbefogadó anya megkaphassa a babaváró támogatást életkortól függetlenül!

Azért indítottam ezt a petíciót, mert a babaváró támogatás feltételei közül egyetlen pontjával, azaz az anyai életkorhoz kötődő feltételével nem értek egyet. A szabály ezen pontja így szól: „A feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét. 
Úgy gondolom, hogy életkor szerint megkülönböztetni az anyákat kimeríti a diszkrimináció fogalmát és  Magyarország Alaptörvénye  (2011. április 25.)  L, cikk 2.pontja kimondja, hogy Magyarország támogatja a gyermekvállalást.

2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról 8. § o., pontja kimondja, hogy „közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt életkora miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban.

Miért nevezik babaváró támogatásnak a törvényalkotók, ha megkülönböztetik a 41 éven aluli és 41 éven felüli édesanyák vagy örökbefogadó anyák leendő gyermekeit?
Mi szükség van e megkülönböztetésre? A 41 éven felüli anyák gyermekei („babái”) nem ugyanolyan értékes, támogatandó gyermekek, mint a 41 éven aluli nők gyermekei?
A 41 éven felüli nő gyermeke nem járul hozzá a népesség fogyásának mérsékléséhez? Azt gondolom, a támogatás megnevezése rendkívül helytelen, mert akkor helyesebb lenne fiatal anyák családalapítási támogatásának hívni, de ez esetben is ki dönti el, hogy ki fiatal és ki nem.

Ha „babaváró támogatás” a neve, akkor mindegyik várandós anyának lehetőséget kellene biztosítani, hogy igénybe vehesse életkortól függetlenül és nem korlátozni és megkülönböztetni az életkoruk miatt.

De nemcsak Magyarországon, a fejlett országokban is jellemző tendencia, hogy a nők egyre később szülnek.Ez nem azért van, mert karrieristák (ahogy sokan tévesen gondolják), hanem mert az oktatási lehetőségek bővültek, (több lehetőségük van tanulni), a párkapcsolatuk alakulása (későn találták meg a társukat), önálló egzisztencia megteremetésének igénye, nehézsége, stb. Ezen túl egészségügyi problémák is lehetnek a háttérben, ami miatt későn fogan meg a baba és ez nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is ugyanúgy érinti (pl. genetikai, endokrinológiai, immunológiai, autoimmun stb. okok) , sőt, egyre fiatalabbak is infertilitási problémákkal küzdenek és kimondható, hogy „Magyarországon, a rendelkezésreálló adatok alapján a kapcsolatok 19%-a meddő.

Tehát – főleg ez utóbbi okok miatt-, nem törvényszerű, hogy a fiatalabb (41 éven aluli nő) egynél több gyermeket tud vagy tervez szülni. Természetesen az sem valószínű, hogy a 41 évesnél idősebb nő még 2-3 gyermeket tud szülni, de csak emiatt nem közösíthetőek ki a támogatotti körből. (Mert összehasonlítva e két esetet, nincs közöttük különbség, ami a gyermekek számát illeti, csupán a nők kora).

Vagy miért tolták ki a reprodukciós eljárások felső korhatárát 45 évre, ha pl. a 41-45 év közé eső nők IVF beavatkozásból fogant babái nem támogathatóak? Akik így küzdenek a gyermekért, mert spontán nem járnak sikerrel, egyébként is rengetegek költenek vitaminokra, gyógyszerekre, vizsgálatokra, kiegészítő terápiákra. Ők azok, akik rengeteget küzdöttek a gyermekért és végre most sikerülhetne.

Minden gyermeknek számítania kellene, anyai kortól függetlenül és senkit nem lenne szabad kirekeszteni a támogatásból!

Sokan nem tehetnek arról, hogy 40 felett tudnak gyermeket vállalni. Vannak, akik egészségügyi problémák miatt, vannak, akik az élet fintora miatt találták meg későn az életük párját, vannak, akik csak ilyen későn értek meg anyának lenni stb. De mindenkiben közös az, hogy édesanyává akarnak válni és gyermeknek szeretnének, életet adni és sokan küzdenek a mai napig is, hogy beteljesüljön az álmuk. Nem gondolom azt, hogy életkorhoz kellene kötni a támogatást, mivel ez gyermekek után kellene, hogy járjon. 41 éven túl is nagy segítség lenne a babaváró támogatás igénybevételének lehetősége, hiszen ebben a korban is vannak olyan családok, akik számára nagy segítség lenne és a 41 éven felüli szülőképes korú nők száma sem növelné látványosan az erre szánt támogatási keretet, hiszen valószínű, nem sokan vannak. 

KÉREK MINDENKIT,ÍRJA ALÁ EZT A PETÍCIÓT!   KÖSZÖNÖM!

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom - petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...