A diósdi jogsértő fekvőrendőrök megszüntetéséért

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Önkormányzati határozat

2023-03-09 21:36:23

Megvolt a testületi ülés, határozatot is hoztak 1 tartózkodással 

Az 1. pontban megállapították, hogy az eddig elvégzett munkák az „elfogadott közlekedési koncepciónak megfelelően és alapvetően a hatályos útügyi műszaki előírásokban foglaltakra tekintettel kerültek végrehajtásra.
Ezzel szemben a felülvizsgálatra felkért mérnöki iroda megállapította, hogy a 6 cm fekvőrendőrök kihelyezése a jelenlegi megoldás szerint szabálytalan, mind a Szent Imre herceg, Géza fejedelem és a Pillangó utcákban, mivel „.. a kihelyezett 6 cm magas küszöbökön csak 10 km/h-val lehet áthaladni”
Ezen kívül a virágládák kihelyezése is szabálytalan. 

A 2. pontban fogadták el a módosításokat.  
A Szent Imre herceg, Géza fejedelem
utcákban a fekvőrendőröket 4 cm-esre cserélik, s szabályszerűen ezt 20 km/h sebességkorlátozó táblával kell jelezni. Ezen kívül nem a teljes szélességben lesznek kihelyezve, szabaddá téve ezzel a kerékpáros és motorkerékpáros akadálymentes közlekedését.  

Pillangó utca. Az elfogadott határozat szerint a javasolt módosítási javaslatok figyelembevételével kell befejezni a munkát.
Pillangó utcában a mérnökök a 6 cm-es fekvőrendörök 4 cm-esre való cseréjét javasolják, s egyes fekvőrendőröket áthelyeznének.
"Javasoljuk a Lakó-pihenő övezetben mindenhol 4 cm magas bordák használatát, amivel biztosítható 20 km/h folyamatos áthaladási sebesség, így ezek alapján ajánlott az ennél magasabb bordák cseréje.”
(Ha megmaradnának a 6 cm-es elemek akkor mindegyik fekvőrendőr mellé 10 km/h sebességkorlátozó táblát kellene kihelyezni, persze mindkét irányban)

Szerencsére a Városgazda Kft elrendezte, hogy a 6 cm-es bordákat költségmentesen cserélik, így a mérnökök javaslatát betartva nem szükségesek további költések a Pillangó utcában. Összességében csak a Szent Imre herceg, Géza fejedelem utcákban kell új táblákra költeni. 

Azért van egy kis zavar a térben.
Van olyan képviselő, aki úgy gondolja, hogy nem lesz fekvőrendőr csere a Pillangóban de táblák sem lesznek, mert az ott lakók egységesen (vagy nagy többségben) kiállnak a szabálytalan megoldás mellett, s van, aki azt gondolja, hogy a szabályos kivitelezést szavazta meg, a mérnöki javaslattal, miszerint a fekvőrendőröket cserélik 4 cm-esre és így nem szükségesek további táblákra költeni.


Zsoldos Miklós

Levél a képviselőknek

2023-03-03 16:21:24

Tisztelt képviselő! 

A szakértők igazolták, a petíció aláíróinak igaza van!

A polgármester szerint minden szabályos!

Polgármesteri javaslat: Költsünk még közpénzt a lakóparki területre!

Az önkormányzat által megbízott mérnökök jelentése szerint a megvalósítás szabálytalan, a kihelyezett fekvőrendőrök és virágládák nem a közlekedési koncepciónak megfelelően, szabálytalanul kerültek kihelyezésre.

Ugyanakkor a polgármester határozati javaslata szerint:„Diósd Város Önkormányzatának Képviselő testülete:A határozat mellékletét képező felülvizsgálat alapján megállapítja, hogy a Diósdi Városgazda kft által eddig végzett munkák (virágládák és forgalom csillapító bordák kihelyezése a képviselő-testület által elfogadott közlekedési koncepciónak megfelelően és a hatályos útügyi műszaki előírásokban foglaltakra tekintettel kerültek végrehajtásra...”

Nézzük miből vonta le ezt a következtetést a polgármester:
„A helyszíni bejárás tapasztalatai alapján elmondható, hogy az alkalmazott bordák magassága nagyobb mint 4 cm. Egy lakó-pihenő övezetben a legnagyobb megengedett sebesség 20 km/h de a kihelyezett 6 cm magas küszöbökön csak 10km/h-val lehet áthaladni, így ezeket a küszöböket elő kell jelezni. Ezek a veszélyt jelző táblák hiányoznak minden esetben.A növénydézsák esetében elmondható, hogy legtöbb esetben nem megfelelő a távolságuk, illetve a kihelyezett elemek száma túl sok és a hozzá tartozó veszélyt jelző táblák is hiányoznak.”
iUTAk mérnöki iroda anyaga 

Az érvényben lévő szabályozás szerint a Szent Imre herceg és Géza fejedelem utcák nem lakó-pihenő övezet, 30 km/h sebességkorlátos így a megvalósítás nyilvánvalóan szabálytalan.

Hogyan akarja orvosolni a polgármester a problémát?Egyszerű!
Az elköltött milliókon felül költsünk még egy kis közpénzt és rakjunk minden jelenleg szabálytalan fekvőrendőrhöz 10 km/h sebességkorlátozó táblát!
A polgármester előterjesztése szerint „A közlekedési szakmérnökök által készített tervdokumentációban foglaltak megvalósítása szükséges ahhoz, hogy a lakosság által jelzett problémák megoldásra kerüljenek. A javasolt forgalomtechnikai változások megvalósítása biztosítja az Önkormányzat és a lakosság által megfogalmazott igényeket”
Azt gondoljuk, hogy a polgármester nem érti, vagy nem akarja érteni a „lakosság által felvetett problémákat” és igényeket. 

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a petíció nem lakó-pihenő területre vonatkozik.
A Géza fejedelem és Szent Imre utca nem lakó-pihenő övezet.
Az előterjesztésben ez a terület össze van mosva a Pillangó utcával, ami viszont lakó-pihenő övezet.
A két terület rendezését érdemes különválasztani.

Több, mint 400 polgár írta alá a petíciót, érdemes megnézni a kommenteket.
Az igény nem 10 km/h sebességkorlátozó táblák kihelyezése, s további közpénz költése volt egy az „önkormányzatnak fontos” útszakaszon.

Emlékeztető: az érintett területen (Géza fejedelem és Szent Imre utca) egyetlen lakott ingatlan volt. A tulajdonos a kivitelező városgazda kft szabályos működését ellenőrző felügyelőbizottsági tag. 

A lakossági igényre a Géza fejedelem és Szent Imre utcák rendezésére lehetnek olyan megoldások, amik nem jelentenek további közpénz költését.pl. a 30 km-es övezetben a fekvőrendőröket felszedik, a virágládák megmaradnak, vagy a fekvőrendőröket úgy helyezik el, hogy a keréknyomok szabadon maradnak, így a gépjárművek anélkül tudnak normál sebességgel áthajtani, hogy a fekvőrendőrökre rámennének. (ez utóbbinak is van lassító hatása) 

Kérjük, hogy a testületi ülésen szavazatával ne támogasson semmilyen további közpénz elköltését az „önkormányzat számára fontos” Géza fejedelem és Szent Imre herceg utcák rendezésére. 

A petíció aláírói nevében Zsoldos Miklós


Zsoldos Miklós

Közlemény a szabálytalan diósdi fekvőrendőrök petícióról

2023-02-23 13:08:08

Tisztelt aláíró! 

Tájékoztató a diósdi jogsértő fekvőrendőrök megszüntetéséért indított petícióval kapcsolatban: 

A 2023 március 9-i képviselői testületi ülésre egyéni képviselői indítvány került előterjesztésre az alábbi határozati javaslattal:

1. A Szent Imre Herceg és Géza fejedelem utcákban kihelyezett fekvőrendőröket szedjék fel, a sebességkorlátozásnak megfelelő forgalomlassító eszközökre cseréljék. 

2. A Szent Imre Herceg és Géza fejedelem utcákba a csere úgy valósuljon meg, hogy további közpénz ne legyen felhasználva, (a közlekedési koncepció jegyében). 

3. A Szent Imre Herceg és Géza fejedelem utcákban kihelyezett virágládák elhelyezését a terveknek/ előírásoknak megfelelően helyezzék el. Az előírásoknak megfelelően a kereszteződéstől számítva 30 méteren belül ne kerüljenek elhelyezésre.  

4. A közlekedési koncepcióban meghatározott költségekről tételes elszámolást kapjon a Testület ill. lakosság.  

A jegyzőhöz kellett benyújtani az előterjesztést, aki ezt visszautasította. Tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal már készített ebben a témában előterjesztést, a képviselőnek„az adott tárgykörben nincsen hatásköre saját előterjesztés beterjesztésére.”

Háttér:
A közlekedési koncepció első megvalósítása során a Szent Imre Herceg és Géza fejedelem utcák lezárását nagy lakossági felháborodás kisérte. Ennek következményeként a rendelkezés visszavonásra került.
A közlekedési koncepció módosításra került, az önkormányzat újabb költségkeretet szavazott meg a módosítások végrehajtására. Ez számításaink szerint nagyságrendileg 6 millió forint emelést jelentett. A kivitelezést a Városgazda Kft végezte.A módosított tervek végrehajtását újabb tiltakozás kísérte, petíció készült melyet 425 aláírással a polgármesternek átadtunk és a képviselőknek megküldtünk.
A petíció aláírói kifogásolták a Szent Imre Herceg és Géza fejedelem utcákban elhelyezett 6 cm magas – véleményük szerint jogsértő - fekvőrendőrök kihelyezését és a virágládák nem a közlekedési mérnökök által készített tervek szerinti kihelyezését. (A tervek szerint a kereszteződéstől számított első 30 méteren belül virágláda nem kerülhet elhelyezésre, ezzel szemben például a Géza fejedelem utcában 23 méteren került elhelyezésre.) A Pillangó utcai szakaszon a járdaszakaszra elhelyezett virágládákat felszedték.

Diósdon számtalan jogos igényt, panaszt azért nem kerül megoldásra mert forráshiány van, nem jut rá elegendő keret. Eközben ennek a koncepciónak a Géza fejedelem és Szent Imre herceg utcákat érintő részére milliós összegek kerülnek elköltésre a petíció aláírói szerint szabálytalanul.
Mindez úgy kerül megvalósításra, hogy az érintett területen mindössze egy lakott ingatlan volt, aki ráadásul mint felügyelőbizottsági tag felügyeli a kivitelező Városgazda Kft szabályszerű működését. 

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Bogó László képviselőnek az egyéni képviselői indítvány benyújtásáért.

Nem ismerjük a polgármester javaslatát.

Bízunk abban, hogy a képviselők józanul, a közérdeknek megfelelő módon fogják képviselni a lakosság érdekeit, s az ügy megnyugtató módon lezárásra kerülhet.


Zsoldos Miklós



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...