Tiltakozás a balatonszéplaki kikötő bővítés ellen!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Balatonszéplaki kikötő, kedvező döntés

2022-01-21 16:30:24

Tisztelt Tiltakozók!

2021 év végén új lendületett vett ismét a kikötő ügye, az éptő elvi létesi engedélyért folyamodott. A tiltakozók nevében ezért mi is ePapír formában a hatósághoz fordultunk, hogy az eljárásban a civil lakosság, széplakiak, nyaralók, vendégek szmeponjai is érvényesüljenek.

A hatóság az elvi eljárás helyett objektív okokra hivatkozva, teljes eljárás lefolytatása mellett döntött.

A tegnapi napon a közös ügyünkben fontos, számunkra és a széplakiak számára kedvező döntés született.

Az ORSZÁGOS KÖZÚTI ÉS HAJÓZÁSI HATÓSÁGI FŐOSZTÁLY az alábbi határozatot hozta:

...tervezett kikötő bővítés elvi létesítési engedély tárgyban folyamatban lévő hajózási hatósági
eljárásban, a következő döntést hoztam:
Az Ügyfél fenti tárgyban és tartalommal előterjesztett kérelmét, annak érdemi vizsgálatát
követően
e l u t a s í t o m.....

A 10 oldaas részletezést mellőzve, a végső szempontok:

"A benyújtott tervdokumentáció áttekintését követően megállapításra került, hogy a tervezett kikötő nem
rendelkezik olyan partterülettel, amely az úszólétesítmények hajózásra alkalmasságának megőrzésével
kapcsolatos tevékenység (karbantartás, javítás, ki- és bedaruzás) végzésére alkalmas.
Ebből következőleg és a gépjármű közlekedésre alkalmas úti csatlakozás hiánya miatt nincs és nem is
lehet megtervezve a befogadni kívánt L=12 m, B=4,5 m méretű tőkesúlyos kishajók kiemelésére
méretezett berendezés, mint sólyapálya vagy emelőgép, mobil daruhoz talpaló hely, továbbá a kikötő
rendeltetésszerű használatához szükséges építmények (kikötőmesteri iroda, esetlegesen műhely, club
és szociális helységek, mint konyha, fürdők, mosókonyha).

A fenti indokok alapján megállapítottam, hogy a tervezett hajózási létesítmény elhelyezése,
rendeltetése és kialakítása nem felel meg a Kikötőrendeletben előírt szakmai és műszaki
követelményeknek, valamint nem alkalmas a rendeltetésszerű használatra, továbbá a
településrendezési követelményeknek, illetve a közegészségügyi előírásoknak sem felel meg, így
a kérelem teljesíthetőségének jogszabályi feltételei nem állnak fenn, ezért az elvi létesítés
engedélyezésre vonatkozóan a rendelkező részben foglaltak szerint döntöttem."

Köszönet MINDENKINEK, aki aláírásával hozzájárult a közös ügyünk sikeráhez!

Petíció szerző

Jogerős vízjogi engedély

2021-08-22 16:56:19
Tisztelt Tiltakozók!

Van egy szép Ezüstpartunk Balatonszéplakon. Vannak felelőtlen beruházók, és felelőtlen, vagy meggondolatlan, netán megtévesztett hivatalnokok, akik engedélyeznek. Mit? Tömött, lebetonozott lakóparkokat, új köntösbe öltözött zsúfolt régi épületeket, megalomán kikötőt. Az eredmény egy már most megtelt partszakasz.

Közben épülnek, parkosítás nélküli betonfelületekkel további társasházak (rémálmaink nyaralói), több száz lakás, néhány ezer ember. Tapsol a városvezetés, lehet panoráma adót kivetni, de közben élhetetlenné, zsúfolttá válik a partszakasz. Kit érdekel, utánuk az özönvíz? Nincs felelős?

No de az a hír ragadtatott írásra, hogy a széplaki giga kikötő vízjogi engedélye -vélhetően- a városvezetés ismételt bizonytalankodása miatt jogerőre emelkedett. Ugyan a város fellebbezése ügyében folytatódik az eljárás, de miután abban nem kérték a vízjogi engedély tekintetében a jogvédelmet, annak nincs halasztó hatálya a vízjogi engedélyre. Talán nem pontos, amit írok, de a lényeg a vízi építkezés lehetősége jogszerűen megnyílt. Az építés szándéka él a parti vállalkozásban, kinyilatkoztatás szintjén. Az Aranyparton elbukott beruházás most újra próbálkozhat az Ezüstparton? Sok pletyka kering a témában, az biztos, hogy pénz is kell egy ilyen giga méretű kikötőhöz

Az ügyben a civil tiltakozás marad és remélhetőleg a város józansága és az itt élők érdekeinek képviselete. A választás előtt mindkét politikai oldal a lakossági akaratot támogatta. Csak szavazatszerzés volt? Igaz az, hogy a politikus akkor nem mond igazat, amikor jár a szája?

Azt nyilatkozta a vállalkozói érdekkörből egy személy, hogy "a fejlődést útját nem lehet megállítani." Fejlődés? Nem látják a megtelt táblát? Nem látják be, hogy ez a hely nem alkalmas ilyen méretű beruházásra? A hatóságokat hagyjuk, szerintem térképen sem tudnák megmutatni hol van Balatonszéplak, nemhogy a helyi viszonyokat ismernék. A papírok pedig sok szamárságot elviselnek, nem vetik le a festéket magukról. A Balaton kiárusításának egy újabb fejezetéhez értünk. Tiltakozzunk!

Nem kérünk itt privát lezárt giga kikötőt!

Nem kérünk itt forgalmas sétányt!

Nem kérünk iszaplerakódást!

Nem kérjük a látvány kitakarását a sétányról!

Nem kérjük a kikötő megnövekvő autós és személy forgalmát!

Balatonszéplaki tiltakozók csoportja

Újra vízjogi engedélyt kapott a széplaki kikötő terve

2021-01-21 07:44:13

Tisztelt Alíró!

Azt reméltük a 2019-es siker után 2020-ban, hogy a beruházó feladja korábbi giga terveit a széplakra tervezett kikötő beruházás tekintetében. Sajnos minap kaptuk az értesítést, hogy a vízügyi hatóság engedélyezte a beruházó egy új tervét. Nincs már szó iszapfeltöltésről és 3 szintes parkoló réme sem fenyeget talán a Deák Ferenc téren, de a kikötő minimális technikai változtatással az eredeti méretben épülne meg, 1,5 m-es vízmélységgel. A parkolás kérdését a beruházó titokként kezeli, hogyan tervezi megoldani. A kiszolgáló létesítmények tekintetében számos kérdés nyitott. A partszakasz ezen része a nyáron egyébként is népszerű, lassan zsúfolt. Számos régi ingatlant újítottak fel a környéken, és épültek a partszakaszra új társasházak. Nem ezt a partszakaszt kellene ezzel a kikötővel tovább terhelni. Néhány százméterrel odébb lenne alkalms hely egy ilyen beruházásnak.
A most kiadott engedély 2 évig érvényes.

2020-ban minimálisan, de nőtt az aláírók száma, 842-en vagyunk akiknek nem szimatikus ilyen, vagy olyan okból ez a beruházás. Adjunk új lendületet a tiltakozásnak, úgy tűnik szükség lehet erre a civil hangra. Kérem értesítse ismerőseit az ügyről, kérje az aláírásukat. Siófokiak, várjuk az aláírókat, hogy ez a szabad strand, Széplak továbbra is vonzó része maradjon a Balatonnak, a Balaton fővárosának.

A petíció szerzői

Széplaki kikötő újra téma

2020-10-02 19:39:06

Tisztekt Tiltakozók!

Tudtuk, hogy az ügyünk végső nyugvópontra nem jutott, de reménykedtünk. Sajnos Siófok város polgármesterének, Dr. Lengyel Róbertnek a facbook bejegyzése alapján a kikötő engedélyeztetése tovább folyik. Egy trükkel sikerült az Önkormányzatot is kizárni az ügyfelek köréből, így a tájékoztatásból és vélemény nyilvánításból. Maradt a szomszédos Ezüstpart kikötő, akiket az épülö kikötő gyakorltilag ellehetetlenít. Nem tudjuk, most milyen tartalommal és feltételekkel tervezik a beruházást.

Alább egy az egyben idézem a polgármester facbook bejegyzését.

'Érdekes végzés érkezett hozzánk a minap a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. Ennek tárgya a korábban oly sokat vitatott széplaki kikötő ügy, vagy ahogy a környékbeliek emlegetik, a „Yolle féle kikötő-bővítés” ügye. A fenti, az ügyben eljáró hatóság arra jutott, hogy Siófok városa a továbbiakban nem lehet ügyfele ennek az eljárásnak, ezt a státuszunkat megszüntették, ami természetesen azt is jelenti, hogy ügyféli jogokat sem gyakorolhatunk, semmiféle beleszólásunk a továbbiakban ebbe az ügybe nem lehet. (A beruházás-előkészítés korábban épp a városunk által kialakított álláspont alapján akadt el.) Természetesen a végzést megfellebbeztük, várjuk a felettes hatóság elbírálását. A fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogok."

Megállt a tiltakozók száma 790-nél. Kérem akinek módjában áll, hozzon további tiltakozókat. Csak néhány perc az on-line petíció aláírása, de sokat segíthet, ha odáig jut az ügyünk.

A facebook csoporthoz is várunk tagokat: https://www.facebook.com/groups/388400811818275

Petíció gazda

Balatonszéplaki tiltakozók csoportja

Köszönet! Boldog karácsonyt, BÚÉK!

2019-12-24 09:51:30

Tisztelt Aláírók!

Ismételt köszönet az aktivitásért az ügyünkben! 2019-ben sikert értünk el, nem épül túlzó méretű kikötő, nem töltik fel a Balatont és többemeletes betonparkoló sem épül. Az ügy azonban nem zárult le. A beruházó nem adta fel tervét, így most azon dolgozunk, hogy ne épülhessen többemeletes betonparkoló, ami a kikötő építés egyik feltétele. A legutóbbi történés ebben, hogy bizottság alakul Siófokon a parkoló építésével kapcsoltosan, melyre mi is tettünk észrevételeket. Egyenlőre az Önkormányzat felé, de nem állunk meg itt, ha számunkra kedvezőtlanül alakulnak a dolgok.

Köszönet minden további aláírásért, aktivitásért!

Kívánok mindenkinek boldog karácsonyt és új évet!

Siofok_karacsony.png

Petíció kezdeményezők

Balatonszéplaki tiltakozók csoportja

Kikötő létesítés engedélyezési eljárásának megszüntetése

2019-09-05 14:43:12

Tisztelt Aláírók!

Köszönet az aláírásokért, az üggyel eltöltött időért.

Most kézhez kapott határozat alapján a széplaki kikötő építési engedélyezési eljárása Budapest Főváros Kományhivatala Közlekedési Főosztálya általi VÉGZÉS-sel megszűnik.

Az Ezüstpart Egyesület által megíbizott ügyvéd a korábban szüneteltetett engedélyezési eljárás folytatását kérte 08.28-dikán. Erre 09.04.-dikén a létesítési engedélyt kérelmező Yolle Kft. a hiányzó dokumentumok hosszadalmas beszerzése miatt visszavonta a kérelmét.
15 napos fellebbezési határidő van, ezt követően a végzés jogerős.

Kikötő csak új eljárás kezdeményezéssel indulhat. Kicsit fellélegezhetünk, talán a második körben lesz valamiféle lakossági egyeztetés is, és talán csökkenek a méretek is. Esetleg elvetik a tervet és kicsit a jelenlegi kikötő lesz kicsinosítva.

Éberség nem árt az ügyben, a Petíciót nem záromk le, az aláírások gyűlhetnek. Lehet szükség lesz ezekre az aláírásokra még ebben az ügyben.

Petíció szerzője

Balatonszéplaki tiltakozók csoportja

Csökken a lendület az aláírásokban

2019-08-27 06:52:43

Csökkenő ütemben gyűlnek az aláírások!

Jusson el a híre mindazoknak, akik érintettek. Ebben mindenki segíthet. Ossza meg, küldje tovább! Keressük a médiák segítségét is az információ megosztásában.

A Peticio_08271.JPGlidó bűn, a parkoló romboló, a kikötő tájseb!

*City, Csak az 5 aláírástól több jelenik itt meg, de az össz aláírásban mindenki benne van, aki visszaigazolta aláírását a kiküldött e-mail-en. 54-en nem igazoltak vissza a megadott e-mail címmel. Kérem ellenőrizzék a postaládájukat. Ha nem titkosították az aláírásukat, akkor azt a petícióban az aláírásoknál is ellenőrizhetik megjelent-e. Ha nem írjanak alá újra. Írassák alá családtaggal is, ha közös az álláspontjuk.

Balatonszéplaki tiltakozók csoport

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.