Az állam és az egyházak „szövetségéről” - nyilatkozat

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

9 nap, 196 aláírás - Köszönjük!

2016-12-23 13:30:47

Tisztelt aláírók és érdeklődők!

Nyilatkozatunkat alig egy hét alatt közel kétszázan aláírták. Köszönjük támogatásukat!

Az aláírók között több teológust, egy református lelkészt, a Károli Gáspár Református Egyetem egyik docensét és egy országgyűlési képviselőt is találunk. Így nem érezzük azt, hogy a probléma, amelyre rá kívántunk mutatni, csak a keresztények egy marginális csoportját foglalkoztatja.

A nyilatkozatról – még az aláírásgyűjtés előtt – tájékoztattuk a történelmi keresztény felekezetekhez kötődő sajtó számos képviselőjét. Elsőként a SZEMlélek blog adott hírt a kezdeményezésről: http://szemlelek.blog.hu/2016/12/14/peticio_lazarjanos, majd a hvg.hu és a Kanadai Magyar Hírlap is. A Bonum Tv pedig meghívott bennünket egy magazinműsorba: http://bonumtv.hu/kereszteny-hivek-nyilatkozata/

Időközben újabb események történtek, melyek kapcsolódnak a nyilatkozat témájához. A kormány bejelentette, hogy most, az év végén az egyházi oktatási intézmények 54 milliárd forint többletforrást kapnak. (http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egyhazi-nemzetisegi-es-civil-tarsadalmi-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/54-milliard-forintot-kapnak-az-egyhazi-oktatasi-intezmenyek)

Ezzel kapcsolatban mi úgy gondoljuk, hogy az államnak nem attól függően kellene a magyar iskolákat segítenie, hogy melyik egyházi fenntartású, hanem attól függően, hogy melyiknek van rá szüksége. Ha kiemelt támogatást kapunk, az nekünk, egyházaknak a legrosszabb, mert a megkülönböztetés irigységet szül és konfliktushelyzetet teremt a támogatottak és a nem támogatottak között.

Ezzel együtt továbbra is hangsúlyozzuk: örülünk, hogy az ország vezetése az egyházakban nem ellenséget, hanem szövetségest lát, és elismeri az egyházi oktatási intézmények munkáját.

A következő napokban az ünneppel leszünk elfoglalva, ezért további nyilvános megszólalásra egyelőre nem készülünk.

Amennyiben a jövőben kapcsolatba szeretnének lépni velünk, az allamegyhazszovetseg@gmail.com e-mail címen elérnek bennünket.

Mindenkinek békés, boldog karácsonyt kívánunk!

Üdvözlettel

A nyilatkozat megfogalmazói

Antók Péter

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.