2021. Szóbeli Érettségi Vizsgák Eltörlése

 

 

Kedves Diáktársaink, Tanárok, Olvasók!

 

Mindazon idén érettségiző diákok és tanáraik nevében, akik egyetértenek, a következő kéréssel fordulunk a döntéshozókhoz:

 

Kérvényezzük a 2021-es tanév júniusában történő szóbeli vizsgák eltörlését.
A tavalyi évhez képest radikálisan megnőtt, mind a napi új COVID-19 fertőzöttek, mind az aktív esetek és sajnos a napi elhunytak száma is.

A 18 éves korosztály van az oltási sorrend legvégén, tehát nagyon kevés eséllyel fogunk sorra kerülni júniusig.

A szóbeli érettségi vizsga eltörlésével az érettségiző diákok és tanáraik megbetegedésének kockázatát kontaktok limitálásával jelentősen csökkenteni lehetne.

Kérjük az ez ügyben döntéshozókat javaslatunk megfontolására és felelős döntéshozatalra!

 

Kérésünket az alábbiakkal indokoljuk:

 

1.      A járvány idén sokkal agresszívabban terjed, mint tavaly. A fiatal korosztályok körében is egyre gyakoribb a súlyos lefolyású megbetegedés.

·         2020 szeptember 1-ig 6139 megerősített esetszám, összesen 615 halott volt. (Az amerikai modell szerint napi 500 halálozási eset várható 2021. áprilisába)

·         2020-hoz képest több olyan vírus-mutáció is jelen van az országban, ami a fiatalabb korosztályt is támadja

·         2020 áprilisi adatok:

·         legmagasabb napi új fertőzöttek száma: 116

·         elhunytak legmagasabb száma: 17

·         kórházban kezeltek átlagéletkora jelentősen magasabb a mostani átlagéletkor adatainál

·         2021 március:

·         7-8 ezer új eset, 100+ haláleset naponta.

·         legmagasabb napi új fertőzöttek száma a mai napig: 9444 fő; (2021.03.13.)

·         kórházban kezeltek átlagéletkora jelentősen alacsonyabb a 2020 április-májusi adatoknál;

·         egyes kórházakban már rangsorolnak, hogy kit részesítsenek intenzív osztályos kezeléseben: “Egy fővárosi kórházban dolgozó orvos is arról számolt be, hogy a legsúlyosabb állapotban levő idősek már nem kerülnek intenzív osztályra, mert azt megtöltik a fiatalabbak. Tavaly tavasszal még 80-90 évesek voltak a legrosszabb állapotban, a második hullámban 50-60 évesek, most még fiatalabbak, 30-50 évesek.”

 

2.      Az online oktatás nem olyan hatékony, mint a hagyományos, kontakt oktatás (szóbeli számonkérések szempontjából).

 

·         Nem volt lehetőségünk a szóbeli felelések menetét gyakorolni.

·         Nem volt lehetőségünk a kísérleteket gyakorolni, végignézni az emeltszintű természettudományi tárgyak szóbeli vizsgájához.

·         Az ország több területén sok társunk számára nem megfelelő az infrastruktúra az online oktatásban való részvételhez, ami csökkentette a szóbeli konzultációk számát és hatékonyságát (nincs elég szoba, nincs megfelelő internetkapcsolat, vagy megfelelő elektronikus eszköz).

·         Az elmúlt két tanévben, ami 20 hónap, csak 6 hónapot volt lehetőségünk személyes oktatásban részt venni.

 

3.                  A szóbeli érettségi időpontjáig sem a tanárok, sem a diákok nem lesznek beoltottak:

 

·         Idősebb tanáraink számára sem garantált az oltás a szóbeli vizsgákig.

·         A tanárok és diákok jelentős fertőzéskockázatnak lesznek kitéve, ha órákon keresztül egy zárt térben ülnek a feleleteket hallgatva

·         Egyes diákok májusig bezárólag sem töltik be a 18. életévüket, ezért mégcsak nem is kérvényezhetik a vakcinát és nem tudnak oltottságot szerezni a szóbeli érettségi időpontjáig.

·         Az írásbeli is egy kockázati tényező. Akik megfertőződnek az írásbeli vizsga alatt, nem fognak tudni részt venni a szóbeli vizsgán, így hátrányos helyzetbe kerülnek a pótvizsgákkal.

·         Ha a nem beoltott diáktömeg, több órán keresztül egy légtérben ülve, elkapja a vírust egymástól, hazafele a buszon továbbadhatja, illetve könnyen megfertőzheti a rokonaikat is, akikre nézve ez esetlegesen halálos kimenetellel is járhat.

 

4.                  A szóbeli érettségiig a jelenlegi adatok alapján lehetetlen megfelelő átoltottságot biztosítani.

 

Március 10-ei adatokkal számolva: 1 107 791 embert oltottak be. Ezt 79 nap alatt értük el, ami átlagosan napi 14 022 oltást jelent december 27, az oltás kezdete óta. Azóta persze jelentős erőket mozgósított a kormány, de még mindig fontos tényező az is, hogy lesz-e elég vakcina.  Mi diákok nyilvánvalóan az oltási terv végén vagyunk, illetve azt sem felejthetjük el, hogy számos diáktársunk nem fogja betölteni a 18. életévét a szóbeliig.
A KSH adatai szerint 8 060 478 18. életévét betöltött személy él Magyarországon. A tavalyi vírus ellen, aminek kb. 2-2.5 volt a reprodukciós értéke, becslések alapján 60-70%-os átoltottság kellett, azonban a brit mutáns (aminek becslések alapján közel 4-4.5 a reprodukciós értéke) elleni nyájimmunitáshoz az aktuális ismereteink alapján kb. 80%-os átoltottság kell, beleszámolva a vakcinák kb. 87%-os hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy 7 411 933 oltásra van szükség. Ebből hátravan 6 304 142. A szóbeli vizsgák kezdetéig 83 nap van hátra. Ezek alapján napi átlagosan 75 953 ember beoltására (tehát mindkét vakcina beadására) van szükség, hogy elérjük addig a nyájimmunitást. Ez azonban még nem jelent semmit, mert a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a második oltás beadása után 3 héttel kezdődik meg a megfelelő immunizáció kialakulása, ami a 4. hétre alakul ki teljesen. Ezt figyelembe véve május 1-ig kell megkapnia mindenkinek az oltást, ami 52 nap múlva van. Ezen kívül a kormány döntése alapján az AstraZeneca oltás második adagját 84 nappal az első után kell beadni, tehát azzal már nem is számolhatunk a diákság és a tanárok esetében.

 

Kérjük, az ez ügyben döntéshozókat javaslatunk megfontolására és a felelős döntéshozatalra!

 

Köszönjük!

 

2021-ben érettségiző diákok


2021-ben érettségizők    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy 2021-ben érettségizők láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...