2020.08.31. után is nyelvvizsga amnesztia

Miért a mostani végzősökre és a már rég végzettekre vonatkozik a nyelvvizsga amnesztia?

Roppant érdekes lenne, ha most bemennénk a boltba és az 5 évvel ezelőtt vásárolt péktermékre a 2020-ban meghatározott visszamenőleges adót kéne megfizetni. Nonszensz.

Miért a múltba kell tekinteni? Miért nem lehet a jövőre koncentrálni?

A mostani végzősök jelentős része már sikeresen abszolválta az előírt nyelvvizsgáját. Ha, pedig egyetemistaként próbálkozott, akkor meg nem az utolsó tavaszi pillanatra hagyta, hanem beleszámolta a pótvizsgák alkalmát is.

Vegyük példának a 7/8 féléves képzésen tanuló hallgatókat, akik szeptembertől/februártól kötelező szakmai gyakorlaton fognak részt venni, ha egyáltalán sikerül nekik találni helyet a nehéz körülmények adta lehetőségek miatt. Gyakornokok ezreit bocsájtották el, a felnőttek állása kételyes, nemhogy a fiataloké, így a pályakezdők lényeges hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon. Ha logikusan akar gondolkozni az ember, akkor rájön, hogy őket érinti a legsúlyosabban a válság.

Most akkor azért van a nyelvvizsga, hogy  a vizsgaközpontok és a tanárok fizetőképesek maradjanak?

A nyelvvizsga értéke és a jelentősége eléggé kétséges a mostani helyzetet megnézve.

Eleve a felvin maximum 40 pont jár a nyelvvizsgáért, hiába van a jelentkezőnek több nyelvvizsgája. A hátrányos helyzetért 50 pont jár, a B2 komplex nyelvvizsgáért 28 pont és a C1 szintűért 40 pont. Az már egy nagyon nevetséges szituáció, hogy a nyelvvizsgákért kevesebb pont jár, mint az esélyegyenlőségért, az emelt érettségiért és a fogyatékosságért. Az emelt érettségi a könnyebb bejutáshoz és az érvényes jelentkezéshez hozzájárul, de nem szerepel a diploma követelményei között ellenben a nyelvvizsgával. Egy olyan jelentkező, aki okosan kijátssza a többletpontok szabályrendszerét a hátrányos jogcímére utalva, ne körözzön már le egy tisztességesebb nyelvvizsgával rendelkező próbálkozót.

Ha a felvételin mondjuk kötelezővé tennék a nyelvvizsgát és a komplex B2 nyelvvizsgáért 50 pont, a komplex C1 nyelvvizsgáért 100 pont, a részvizsgákért a megszokott 28, és 40 pont járna, akkor már egy logikusabb szabályzatról beszélhetnénk. Meg se említve, hogy mennyivel kevesebb lenne a feleslegesen vizsgadíjat/tanfolyamot fizető hallgató és a lemorzsolódáshoz kapcsolódó statisztika pozitívan megugrana. Arra késztetné a diákokat, hogy a kötelező nyelvvizsgát minél előbb és fiatalon, amikor még napi szinten tanulják a nyelvet, akkor szerezzék meg.

A 2019-es évek arról szóltak, hogy 2020 a kötelező nyelvvizsga éve lesz ehelyett a koronavírusnak hála hirtelen a nyelvvizsga visszamenőlegesen és pár hónapot a jövőbe tekintve eltörlődött és nem számított többé. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy akkor most megéri nyelvvizsgázni vagy nem? Már ideje lenne eldönteni, hogy szükséges vagy nem az a papír.

Ugyebár a szabályokon bármikor módosíthatnak, így nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy véglegesen eltörlik a nyelvvizsga követelményt vagy esetleg a jogvesztés határidejét meghosszabítják.

A jog sem az igazságos, sem az értelmes gondolkodásról nem szól. A múltat nem lehet megváltoztatni, azt mondják, úgy látszik, valahogy mégis meg lehet.

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Nagy Lara, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook