Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #7148

2016-11-23 12:09

A csütörtöki Magyar Narancs a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottjával, Tarsoly Csabával közöl interjút, aki először szólal meg letartóztatása óta. Mint írják, a beszélgetés során szóba került a Csepel-sziget északi csúcsára megálmodott új városrész, a Duna City is.

 
A soroksári Duna-ág mentén mintegy 33 hektáron 500 000 négyzetméter alapterületű ingatlanfejlesztés volt tervben. „Ezzel kapcsolatban jött egy kérés, hogy nincs Budapesten normális konferencia-központ. Ezért mi a Duna Citybe terveztünk egy 10 ezer fős központot szállodával, a Finta Építész Stúdió segítségével. Ez a beruházás a bíróság által kirendelt szakértő szerint is egy 300 milliárd forintos projekt lett volna” – mondta el a lapnak Tarsoly. Kormányzati segítséget is kapott a megvalósításhoz: állítása szerint egyenesen Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminisztériuma hajtott fel egy befektetőt a Quaestornak, hogy végre beindulhasson a projekt. „2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni. Utána megjelentek az irodámban a befektetők, és elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe. Én kicsit keveselltem a felajánlott összeget, amire azt mondta a szaúdi befektető, hogy ha adok neki öt százalékot, akkor megszervezi a finanszírozást.”

Ghaith Pharaon 1991 óta rajta van az FBI körözési listáján, gyanúsítják terrorpártolással, pénzmosással, korrupciós bűncselekményekkel, nukleáris eszközök tiltott kereskedelmével is.

A szaúdi milliárdos egyébként több szálon is kapcsolódik a magyar miniszterelnökhöz és köréhez. A Magyar Narancs írta meg, hogy a szaúdi milliárdos nemrég villát vettOrbán szomszédságában. Valamint ugyanott, ugyanakkor hajózott az Adrián, amikor a felcsúti polgármester is arra járt. És nem mellesleg Tiborcz István, Orbán vejének ismerőse, Zaid Naffa, Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja kért szóbeli jegyzékben vízumot az amerikai hatóságok által körözött Ghaith Pharaonnak 2014 szeptemberében.