Quaestor károsultak megmentéséért

josh

/ #6875 Re: Re: Re:

2016-07-13 08:06

#6867: - Re: Re:  

 Nekem cirka 4 millióm maradt ott, de magamat is okolom, hogy nem vettem ki hamarabb a pénzem. Ugyanis pár éve már olvastam róla, hogy nem a nagyobb, átláthatóbb Q zrt, hanem egy kis mögöttes kft bocsátja ki a papírokat. (Azaz valós kötvényt is nagyon kockázatos volt vásárolni!)

Buta voltam. Amikor a bankban 6%-ot kamatot kaptam volna, akkor a Q 9%-ot ígért. Igen a az 50%-al nagyobb hozam reménye tartott ott.

És elhittem, hogy ha szép új irodában, sokféle ágazatban tevékenykedő cégbe "fektetem be" a pénzem, akkor minden csak rendben lehet és jól prosperál a társaság. 

Magam egyébként a pénzügyek után érdeklődőnek, az átlagnál tájékozottabbnak tartom. 

Ja, és tisztában vagyok azzal, hogy ha ellopják a pénzem, akkor az államnak nem kötelessége megtéríteni a károm. Beperelhetném jómagam a Q-t, aztán várhatnék 4-5 évig egy ítéletre. De ha igazat is ad a bíróság nekem, még akkor sem biztos, hogy kapok egy forintot is! A vállalati kötvényesek a hitelezői sor végén kullognak, ezt sokan nem tudják! Tehát előbb kell minden mást a cégnek kifizetni (hitelek, bérek, számlák), és a végén a maradék pénzből(!) a kötvényeseket a csőd esetén.

Ha egy tolvaj ellopja a pénzem, akkor a rendőrséghez fordulok, és nem az államot hibázatom, hogy nem állított rendőrt oda, amerre jártam. Ha a tolvajt elkapják, akkor tőle kaphatom/perelhetem visssza a pénzem, nem az államtól. Ott is megvan az esélye, hogy sosem kapok vissza semmit, mégse jut eszembe a rendőrséget/kormányt hibáztatni.

Ezt sokan nem látják át, hogy most ez történt: a tolvaj helyett az állam fizetett valamennyit. Aki nem fogadta/ja el, az mehet a hagyományos pereskedés útján.

Magamról tudom, hogy buta voltam, de kíváncsi volnék, hogy a többi 32 ezer károsult közül hányan látják be, hogy a következő két csoport egyikébe tartoznak:

1: nem elégséges információ birtokában tették be a Q-ba a pénzüket. 

VAGY

2: tudták, hogy kockázatos, mégis ott tartották a pénzt a magasabb hozamok miatt.