Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #525

2015-03-18 19:59

Új:

Teljes egészében át kell nézni a Quaestornál fellelhető eszközállományt, s ez alapján lehet egyenleget vonni arra vonatkozóan, mekkora a volumene pontosan a cégnél a „fiktív", a Kelerben, a központi értéktárban meg nem jelent kötvénykibocsátásnak – derül ki a jegybank felügyeleti szóvivője nyilatkozatából. Nem tudok új fejleményről beszámolni. A felügyeleti biztos egy hete dolgozik az összesítésen, amely egyelőre még folyamatban van, a jogszabályi keretek között zajlik – mondta a Napi Gazdaság kérdésére Binder István.

A Quaestor a jegybank által nem felügyelt kibocsátó cége, a Quaestor Financial Hruria Kft. mintegy 60 milliárd forint értékben legális kötvényprogramot is működtetett. Ám vállalati kötvényre, mint arról a múlt héten lapunk is írt, nincs garancia a Befektetésvédelmi Alapból (Beva), ez a befektetők kockázata volt, akár tisztában voltak ezzel, akár nem. Az MNB a csoport felügyelt értékpapírcégénél (azaz a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél) végzett vizsgálata már korábban megállapította ugyanakkor: az egy hete öncsődöt jelentett Quaestor Financial Hruria Kft. 150 milliárd forintnyi fiktív kötvénykibocsátásban is érintett lehet.

Binder szavai szerint jogilag alaposan meg kell vizsgálni, hogy ez a „pult alól kínált" eszközállomány – ahogy fogalmazott: a „kötvénynek látszó tárgyak" – minősíthetőek-e a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél (tehát nem a kft.-nél) lévő ügyfélvagyonnak, értékpapírszámlának. Amennyiben ilyenekről is szó lehetett, a zrt. esetleges felszámolása esetén vonatkozhat rájuk a Beva kártalanítási garanciája – erősítette meg –, de az MNB nem kezdeményezte jelen pillanatig a felszámolást – tette hozzá a szóvivő. Ha mégis kötvénynek minősülne a fiktív kibocsátás, akkor is szó lehet „valamekkora kifizetési lehetőségről", mégpedig a Quaestor-csoport vagyonának erejéig. Itt  nemcsak a 12 milliós kft.-ről van szó, hanem az egész csoportról – hangsúlyozta Binder István.

Előzőleg a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke úgy foglalt állást, kártérítés járhat a fiktív kötvények után. Ha a kötvény fiktív volt, semmis az ügyfél és a Quaestor szerződése – mondta Dióslaki Gábor, akit a Hír Tv idézett. A semmis szerződésnek és a semmis kötvénynek az a következménye, hogy a befektetőnek számlapénz-követelése van a forgalmazóval szemben. Ebből adódóan a Beva kártérítési kötelezettsége véleményünk szerint a jogszabályi szöveg alapján vonatkozik rá – tette hozzá Dióslaki.