Quaestor károsultak megmentéséért

Brókerbotrány3

/ #387

2015-03-17 19:20

Ezek után, amikor felvetettem, hogy a jegybank esetleg segíthetne olyan közcélú feladatokat ellátó alapítványokon, amelyek elveszíthették pénzüket a BudaCash csődjénél, akkor Matolcsy dacos és sértődött magyarázkodásban tört ki.

„Tudatlanságon és rosszhiszeműségen alapul, ráadásul a jegybanktörvény ismeretének teljes hiányáról tanúskodik az az állítás, amely szerint az MNB-nek kellene valamiféle „állami” kárpótlást nyújtania a brókercég és a bankok károsultjainak.”

Nos, igaz. A jegybanktörvényben tényleg nem szerepel, hogy ilyenkor kárpótlást kellene nyújtani a jegybanknak. De Matolcsy jogértelmezése alapján sehol nem tiltja a törvény, hogy adjon kárpótlást, ugye? Azaz nyújthat, ha akar. Az pedig hogy akar-e vagy sem, azt a mai jegybank esetében csak és kizárólag Matolcsy dönti el. Az övé ez a morális felelősség. Most elválik, hogy ha van arra 300 milliárd, hogy saját hobbijainak hódoljon, és erre ráfogja, hogy ez jó, akkor vajon segít-e a mostani károsultaknak.

Szóval ne játsszuk tovább azt, hogy a jegybank normálisan működik. Ne nyomjunk azt az érvelést, amit én is megtanultam, hogy mi lenne a jegybank feladata egy normális országban, ha a mai MNB elnök tojik erre. Nehogy már az legyen, hogy nekünk be kell tartani a közgazdasági játékszabályokat, akkor is, ha a jegybank tojik erre. Majd ha befizeti a jegybank a profitot az államkasszába, akkor én is előveszem az „orthodox formámat”.

De addig hadd legyek unorthodox én is. A mai helyzetben a jegybanknak igenis be kell szállni a Quaestor károsultak veszteségeinek enyhítésébe. Kockázatossági alapon úgy kell tekinteni a tranzakciókat, mintha egy befektetési vállalkozáshoz fizették volna be a Quaestor pénzeket. Ezeket a BEVA biztosítja 6 millió forintig. Azért nem 30 millió forintig - mint az OBA bankbetét biztosítása - mert ezek kockázatosabb ügyletek, és az ügyfél felelőssége is nagyobb, ezért a kisebb összegű biztosítás. Jó, de ki fizesse ki ezt az összeget? Rogán Lakásbővítő Antal máris kijelentette, hogy fizesse ki a pénzügyi szektor. Így vállalja a Fidesz a kormányzati felelősséget. Fizesse ki a többi becsületes, jogkövető, prudens vállalkozás a Tarsoly Csaba feltételezett bűncselekménye miatt kialakuló veszteséget. Miközben Matolcsy 300 milliárdot költ saját közgazdasági oktatásra meg egyéb csecsebecsékre. Ez így arányos, nem? Nem. A jegybank, kimondottan az alapítványai terhére kártalanítsa a Quaestor károsultjait 6 millió forintig! Erre újabb forrásokat ne használjon fel, kimondottan az alapítványaiból fizesse ki a megjelölt összeget a jegybank!