MAGYAR NŐK KÉRÉSE AZ AMBULÁNS SZÜLÉS BIZTOSÍTÁSÁÉRT

vendég

#26

2013-05-16 12:36

nem vagyok eü-s dolgozó, de maximálisan egyetértek a 13-as válaszolóval. Nincs rá kapacitás hogy szülés után pár órával ugorjon mindenki h el légy engedve a gyerekkel, gyerekorvosi vizsgálat, papírmunka, majd ha vmi mégis van, vissza a kórházba, betegfelvétel, ha nincs semmi, járjon ki naponta a védőnő vagy gyerekorvos a saját munkaidején túl.Ne gondoljunk nagy dologra, hány baba sárgul be szülés után? 10/10es apgaros gyerekem a 3. napon úgy befulladt h szoptatás közben nem kapott levegőt, dobtam el mindent, rohantam a csecsemősökhöz, kb 30mp volt átérni, szívták az orrát, nem 30mp lett volna itthonról berohanni vele a kórházba. Nem működik jól a rendszer, elismerem, 4:25kor vágták ki az ajtót h hozzanak vastablettát, átjáróház, macera, de bármikor kellenek, ott vannak. Értem a logikát de Magyarországon ez jelenleg kivitelezhetetlen. Szerintem.

Vendég

#27 Re:

2013-05-16 13:34

#25: -

A petíció a hazamenésnek a lehetőségét kéri, nem azt szeretné elérni, hogy kötelező legyen. Lehessen választani, hogy aki akar, hazamehessen az egészséges babájával.

kkk.47

#28 Re:

2013-05-16 17:27

#13: - Ön biztosan férfi. Az ambuláns szülés nem gőg. A nő szülésélménye sem gőg. Ha a nő szülése kényszerhelyzetekben, megalázva folyik le, akkor nagy esély van rá, hogy a másodikat már nem vállalja. Az orvosok kapactiása egy ilyen kérdésben nem lehet mérvadó.

 


Vendég

#29

2013-05-16 18:48

igen

Vendég

#30

2013-05-16 18:49

OK

Vendég

#31 Re:

2013-05-16 20:03

#13: -

Az hogy az anya hogyan éli meg a szülést nagyon is hatással van a újszülöttre! Ez nem "gőg"! És az, hogy az egészségügyben jelenleg milyen minőség "ellátás" van mind technikailga, mind emberileg!!! azt inkább ne feszegessük! Az én véleményem az, hogy az az anya aki komplikációmentes szülés után az egészséges gyermekével haza szeretne menni az eldönthesse azt szabadon, hogy megy vagy lelkileg úgy érzi szakszerű segítségre van szüksége az első napokban és marad! (amúgy erre ugyan úgy nincs idejük az orvosoknak, ápolóknak, nővéreknek stb!)  Én személy szerint úgy vélem az otthonom nyugalma, melegsége, ismertsége és kényelme sokkal pihentetőbb mint egy sokszor zajos kórházi szoba esetleg többedmagammal egy légtérben.  (lent egy hölgy le is írja az ezzel kapcsolatos tapasztalatait!

BVLDora

#32 .

2013-05-17 11:40

#16-os vagyok megint

Abszolút egyetértek azzal, aki azt írja, hogy nincs kapacitás arra, hogy minden vizsgálatot, papírmunkát stb. lerendezzenek a szülést követő órákban és anyuka mehessen haza. Nem is feltétlenül a szülést követő órákról van szó, akkor én még járni sem tudtam, nem hogy hazamenni… De másnap, vagyis 1 nap kórházi tartózkodás után a zárójelentéssel és a legalább már egyszer megvizsgált babámmal a kezemben már elmentem volna haza.

- Az anyakönyvhöz szükséges dolgokat egyszer már megkérdezték a szülés előtt a betegfelvételnél, nem értem, miért kell még egyszer végigjárni a szobákat.

- Jó volna, ha a kórházi védőnő sem jönne a szobákba, hanem az ő szobájába mehetne az, aki igényli a szoptatási tanácsokat. Aki többedszerre szül, annak már nem feltétlenül van szoptatási problémája.

- A nőgyógyászati vizit abból állt, hogy az orvos bejött (rosszabb esetben csak bekukkantott az ajtón) és megkérdezte, hogy ’ugye jól van mindenki?’. Ennek így semmi értelme…

- A látogatókat simán ki lehetne tiltani a folyosóról, néhány Bp-i kórházban csak egy központi váróhelységig lehet menniük, anyuka pedig majd kimegy oda hozzájuk, ha akar.

- A reklámajándékosokat és a fényképészeket pedig úgy vágnám ki a kórházból, hogy a naprendszert is elhagynák.

Hozzánk mind a védőnő, mind pedig a gyerekorvos házhoz jött az első napokban kérés és hálapénz nélkül. Ha ezt nem lehetne máshogy megoldani, hiszen ők is nagyon túlterheltek, még az is elfogadható lenne, hogy valamennyi díjazás ellenében tegyék ezt meg azoknál, akik az ambuláns szülést választják és lemondanak a kórházi gyerekorvosról az első napokban.

#25-sel is egyetértek, aki bizonytalan és segítséget szeretne, az maradhasson a kórházban. Nem akarlak elkeseríteni, de nekem a nővérek semmit sem segítettek… :-( Éppen a túlterheltségük miatt! Több idejük maradna az elsőgyerekesekre, ha a rutinosabbak rögtön hazamehetnének.

#26-os, neked is igazad van, a kórháziak ott vannak, ha baj van. Bár ilyen szempontból a 3-4 nap nem ér semmit. Vagy jöhessünk azonnal haza, vagy maradjunk 7 napig, mint anno anyáink, mert egy hét alatt már kiderül, ha valami baj van a babával. Általában a hazamenetel napján (3. nap) indul be a tej úgy igazán, és a babák is akkortájt kezdenek el besárgulni. És sajnos fulladás meg miegyéb később is bármikor előfordulhat, amikor már tök egyedül vagyunk otthon és csak magunkra számíthatunk.

Vendég

#33

2013-05-17 17:58

A védőnőnek, gyerekorvosnak mindenképp ki kell mennie az újszülötthöz, tökmindegy, hogy 1,3 vagy 7 nappal azelőtt született-e, szóval itt kapacitáshiányra hivatkozni logikátlan. A papírmunka a kh-ban is ugyanúgy elvégezhető, hiszen az egész szülést dokumentálni kell (kellene) rögtön, amit ugyanúgy meg lehet tenni 1 nappal szülés után, mint 3 nappal. Ezek mind kifogások csak, amik arra terelik a szülő nőt, hogy minél több pénzt hajtson fel a kórház számára. Nekem kerek perec megmondták, hogy 24 óra múlva engednek csak el legkorábban, addig mindent megtesznek, hogy maradásra bírjanak, utána mehetek, mert már fizet az OEP, de a záróért 3 nap múlva menjek, mert papíron addig vagyunk felvéve az osztályra...
Aki pedig azt hiszi, hogy a sárgaságot csak kórházban lehet orvosolni, az olvasson kicsit utána a jelenségnek és a "kezelésének".

Vendég

#34 Re:

2013-05-18 14:19

#33: -

Szívemből szóltál, nagyon egyet értek!


Vendég

#35

2013-05-21 10:41

Én még nem szültem,de szeretnék kisbabát és tudatosan készülök is rá.Viszont az államilag finanszírozott egészségügyi intézmények rettenetes állapotban vannak jelenleg,és szerintem mindenki, aki egészséges valóban azt kívánja,hogy ne kelljen oda bekerülnie.Emellett én jogos követelésnek és igénynek tartanám,hogy ne 20évvel ezelőtti állapotok uralkodjanak ezekben az intézményekben!Ugyanígy a szülészeteken sem.Épp ezért ezt is jogos követelésnek tartom,kihangsúlyozva a komplikációmentes terhességet és szülést,és a megfelelő otthoni hátteret,hogy ha mindezek a feltételek teljesülnek,akkor saját döntésem jogán igenis hazameshessek.Azt gondolom hogy az,aki normális szülésélményt szeretne,nem rossz szülő és nem rossz anya!"Mindketten kiegyensúlyozottak lehettek, hiszen együtt vagytok a külvilágban is, mely nyugodt és barátságos."

Vendég

#36

2013-05-22 13:44

Ez az egész úgy, ahogy van, időpocsékolás. Mindenkinek megvan most is az önrendelkezési joga, joga van saját felelősségre elhagyni kórházat, megtagadni kezelést, beavatkozást, stb. Szóval ezen a ponton mondom azt, hogy ezzel felesleges foglalkozni. Aki egészséges, problémamentes és menni akar, viszont lehet "zsarolni", azt fogják is, de az maradjon 3 napot és bírja is ki. Egyébként pedig aki alapból úgy megy szülni, hogy "engem aztán bent ne tartsanak 3 napig, ha nincs bajom", az keressen olyan kórházat, szülészt, aki ebben partner és nem az OEP pénzt lesi, hanem az anya ÉS gyermeke érdekét. Mellesleg az anya és gyermeke érdeke az, hogy min. 3 napig megfigyelés alatt legyenek, mert mint már azt sokan írták is, egy problémamentes szülést követően az elvileg egészséges csecsemővel és anyával is bármi történhet (sárgaság, gyermekágyi láz, stb.)


Vendég

#37

2013-05-22 20:09

Az a baj hogy a látogatók sok korházban bemehetnek a szobába és én inkább fizettem 10ezer/éj hogy csak én vagy max. még valaki a babájával legyen egy szobába ahol kulturált a mosdo mert ahol többen voltunk ott sajnos nem tudom miért de se a szemetest se a mosdot nem takarította senki! :( jah és mivel elöször nem fizettem se dokinak se senkinek semiért mert ugye végezze mindenki a maga dolgát igy megsporolták a beöntést a borotválást jah és epidurál se kaptam és mivel a saját lábamon mentem be hogy mára vagyok kiirva igy bent tartottak de a mentöt is megsporoltuk!jah szülés után 2emeletet a saját lábamon segitség nélkül kellet fellépcsöznöm a cuccaimmal a kezemben ami eléggé rosszul esett de kibirtam majd mikor elhelyeztek sokad magammal egy szobában menjek a piciért hogy szoptassam meg ami természetesen miért is ne nem azon az emeleten volt ahol én feküdtem és bármikor látni akartam vagy eteni a babát mindig "utazni"kelett hozzá igy az hogy pihenés azt se tudtam mi az!nah és mikor láttam hogy megfürdetik a babákat huuu az volt még egy számomra igyencsak fájó élmény mert abban aztán semi de tényleg semmi gyengédség sem volt söt ilyet még sose láttam de hogy egy tányért vagy egy lábast finomabban és hát sokkal szebben vagy nem is találok szavat hogy mos el egy ember uhh!az a baj az egészségügyben hogy ha nem fizetsz akkor senki se foglakozik veled ja és juj neked ha ünnepnapon szülsz mert hiába a pénz sajnos tapasztalat akkor a fizetett dokid aláz ám rendesen mindenkivel aki bent van a korházba csak hogy érezd hogy te hogy gondolod hogy karácsonykor mertél szülni és neki be kellet jöjjön hozzád és ott kellet hogy hagyja a családját még te vagy a szemét és a korházi dolgozok is éreztetik hogy "mintha csak te miattad"lennének bent nem azért mert valakinek sajnos akkor is meloznia kell!akkor jó lenne ha tényleg és tényleg lehene pihenni a korházban és ne jöjjön már a szobába be senki csak az apuka és hagy legyen már velem a gyerekem bent a szobában jó éjszakára esetleg vigyék el hogy pihenhessenek az anyukák de a látogatok azok nem ráérnek majd otthon megnézni minket akkor is lehet hozni ezt meg azt akkor is meglehet nézni a babát söt még jobb is ha otthon látogatnak meg persze felváltva mert akkor esetleg tudnak is segíteni pl nekem igy volt egyik rokont elküldtem a boltba hogy vegye meg nekem ami kell itthonra aztán másnap föztünk következö nap más rokon segített a mosásban kicsit a takarításban és igy lehet hogy gonoszság de nem csak bazsajogni kell tudni meg hasonló hanem igenis segitsenek a barátok ha tényleg barátok és a rokonok is!én kihasználtam mindenkit és egyikük se bánta söt segítettek szívesen az elsö 2 hétben mig én is megtapasztaltam és rájöttem hogy mi hogyan és a helyére kerültek a dolgok de ha nekem bárki ismerös vagy rokon szülne inkább otthon látogatnám és segitenék minthogy a korházba zargassam!de aláirtam a peticiot mert igenis hagy döntse el az anyuka hogy neki hogy a jobb ha menni akar hagy menjen irja alá a papirokat és a saját felelösége ö lelkiismerete menjen csak haza ha neki ugy a jó de aztán ha ne adja isten baj van mert hazament ne hibáztason senkit sem csak is csak önmagát mert ö akart hazamenni és erre nem kényszeritette senkisem!
Vendég

#38 #38

2013-05-22 21:21

Vannak jó kórházak, tisztességes orvosok és renitens betegek. És vannak rossz kórházak, hulladék orvosok meg együttműködő kismamák akik megértik mi miért történik. De a petíció nem is ezen akar változtatni, hanem csak vissza akarja kapni a döntés jogát.
Egyébkén:
1) Átláthatatlan az egész egészségügy működése, miért pont a szülés lenne ne az.
2) A hülyeséget takarni legjobban a titkolódzással lehet. Miért nem tudják elmondani az orvosok hogy kinek jobb ha bent marad, ki mehet ki nyugodtan? Miért kell érthetetlen latin abrakadabrát leadni, miért kell a szülőre hárítani a felelősséget (ld. "saját felelősségére távozhat") ha minden rendben van?! Miért kell kapacitáshiányra hivatkozni ha valamit úgyis meg kell csinálni?
3) Ha nem kényszerítjük - részint ilyen petíciókkal, de más módokon, akár bírósági úton is, hogy jogunk van megismerni, ellenőrizni és befolyásolni ami velünk történik - akár csak a szüléskor - akkor soha egyetlen jottányit nem fog javulni a helyzet.
Köszönet a kezdeményezőknek!
Férfi létemre, egészséges ikrekkel 5 napig a kórházban maradva írtam alá
Anominus

#39 Gyávák vagytok,

2013-05-22 21:23

hogy nem lehet hozzászólni a blogotokhoz, igazából csak a világba kiáltjátok egyoldalú véleményeteket, szerencsére veletek ellentétben a nők túlnyomó része normálisan gondolkodik a világról.
Anominus

#40 Re: Re:

2013-05-22 21:36

Bocs, 3 születés kapcsolódik közvetlenül hozzám és a feleségemhez, és azt kell hogy mondjam hogy ez a megaláztatás para alapvetően megalapozatlan, üres picsogás. Elfogadom hogy minden nő más, vannak normálisabb, lazább csajok, meg mindent agyongörcsölő, paranoiás szuperegó bajnokok, de mivel szabad orvosválasztás van, a nőgyógyászok, szülészek abból élnek hogy kiszolgálják a legkomplikáltabb igényeket is, tehát mindenki találhat olyan dokit, szülész(nőt) akiben megbízik. Bírom azokat a nőket akik azt hiszik hogy okosabbak az egész világnál, de nekik is el kell fogadniuk hogy vannak "protokollok" amelyeket laikusként csak nagyon nagy önbizalommal vagy tudatlansággal minősíthet valaki feleslegesnek. Azért gondoljunk már bele hogy a csecsemő- és kismama halandóság mekkora ma és mekkora volt régen. Nem akarok a feministák lelkébe taposni, de valahol azért teljesen felesleges ez a vita, mert ha valaki ilyen hülye hogy ez élete problémája (t.i: hogy a "szülésélménye" milyen fantasztikus legyen) annál teljesen felesleges az orvostudomány igyekezete, az az 1 - 3 nap eltelik, hazaviszi úgyis a gyereket, és hogy milyen szerencsétlen lelki nyomorultat nevel belőle ilyen hozzáállással, abba úgysincs beleszólása a társadalomnak, legfeljebb elszenvedi később, na meg a gyerek is, az elcseszett sorsát okolva a hülye anyja helyett.

 

lalala0808

#41 Re:

2013-05-22 21:41

#13: -

szerintem a kettő nagyon nem választható szét-hiszen tudjuk,hogy a baba is úgy tudja hónapokig,hogy az anya a szerves része...;-)


Vendég

#42

2013-05-22 21:54

Szövegértés!!! Nem KELL hazamenni, de ha valaki esetleg első gyerekénél is tudja full egyedül, hogy mit kell tenni egy újszülöttel (amúgy elárulom: etetni, szeretni, tisztába tenni), akkor ezt megtehesse otthon. Én az első gyerekemmel 4 órával a szülés után hazamentem, csodás, idilli, békés volt első pillanattól. a másodiknál 24 óra után mehettünk csak haza, egész éjjel nem aludtam, mert a csecsemősök NEM ENGEDTÉK LEKAPCSOLNI A VILLANYT! Én két dolog miatt akartam hamar otthon lenni: egyrészt, hogy ne maradjon ki a gyerekem apja az első napok örömeiből, másrészt, hogy ne kezdjék el nyomni a babának a cukros vizet.

Vendég

#43

2013-05-23 05:44

Néhány év múlva számomra is aktuális kérdés lesz. Szeretném, ha mielőbb teljes jogú emberként bánnának az anyákkal.

Vendég

#44

2013-05-23 08:22

Angliában ma is úgy van, hogy szülni mész csak be, mikor már 3-4 ujjnyira nyitva vagy (ha előbb mész be, hazaküldenek), aztán szülés után sipirc haza. Tudják (mármint az eü. dolgozók, nem az anyák), hogy ennek nagyobb a kockázata, és több anya és baba hal meg. Angliában és itthon is akkor kapsz rendes ellátást, ha megfizeted. Itt meg arra nincs meg a választás szabadsága, hogy az alap egészségbiztosításodért cserébe hosszabb kórházi ellátást kérhess. Csak ha fizetsz pluszban. Ezt azért nem lenne jó elérni.
Egyébként a választás szabadsága itthon úgy tudom, most is adott, a petíció inkább arról kellene, hogy szóljon, hogy ezt egyértelműen, minden esetben jelezzék a szülők felé.
Én szívem szerint azt támogatnám, hogy szülés kórházi körülmények között, de az én tempómban, gyerekágyra 3-5 napra, állapottól függően meg legyen ELÉG olyan fizetős szoba és hozzá csecsemősnővér (!!!), ahol lehetőség van rá, hogy szobánként max. két anyuka, de arra is, hogy családi szoba: apa-anya-baba ott van, benn alszik, és az eü. személyzeten kívül senki nem zavarja őket. Én kifizetném, összeszedném ennek a többletköltségét, mert (szerintem) igenis számít.
Ma ilyen "hotelszolgáltatás" elérhető magánkórházakban, csakhogy ezeknek meg az orvosi ellátás-színvonala nem elegendő (számomra), azaz: problémás terhességgel nem foglalkoznak, és a Maternity-t (volt Kútvölgyi) kivéve PIC sincs a közelben, de a Maternity-nél is csak olyan, ahova csak olyan babákat tudnak fogadni, akik maguk tudnak lélegezni.
Szívesen vennék olyan "magánkórház-részleget", amely mondjuk egy Honvédkórházban vagy egy SOTE-n működik, fizikailag ott van, akár egy szomszédos épületben, vagy egy másik szárnyban, de az ellátás és a finanszírozás szétválasztott.

Aztán ott van az is, hogy ki tudja, kinek mi van megírva...
Sajnos túl vagyok olyan helyzeten, amikor a legjobb (orvosi) ellátás sem segített, és ha tudom előre, akkor inkább vele töltöm azt a pár órát ölelgetve, nem PIC-en inkubátorban nézve, dehát ezt nem lehet előre tudni, hiszen hány és hány baba marad életben, (és sok esetben egészségben is), akinek a helyben lévő PIC segített...

Vendég

#45

2013-05-23 12:03

Angliában nem csak amiatt van több komplikáció, anya-és csecsemőhalál, mert ambuláns szülés van. Persze ez is csak rátesz egy lapáttal a rizikóra. Angliában 9 hónap alatt kb. 3-szor (!) kell összesen ellenőrzésre mennie a várandós kismamának. Egy vérnyomásmérés, egy vérvétel, 1-2 UH, pár jótanács az elkövetkezendő időkre, és csókolom. Nem is szűrik ki szinte egyik cukros-vérnyomásos anyukát sem, ami azért elég nagy kockázat várandósan, sem a fejlődési rendellenességeket és fel sem tudnak készülni a komplikációkra. Több esetben hallottam, hogy szülés közben, az anyuka fölött fogták okos fejüket az orvosok.
Nem mondom, hogy a magyar rendszer tökéletes, néha túlaggódottnak érzem a terhesgondozást, de valamiért csak kialakult ez a protokoll... Néhány külföldön élő ismerősöm, aki ott lett anya (Anglia, Németo.) inkább járna havonta-kéthetente terhesgondozásra, minthogy bármi baja is legyen szülés előtt, közben, után (mert egyiküknek lett is, ami kiszűrhető lett volna). Szóval még van, ahol a magyar rendszert is irigylik.
Szorosan a témához: Egyetértek #36-al, a jog most is megvan. Lehet vele élni. Lehet találni igényeinknek megfelelő orvost is, aki hazaenged, ha nem muszáj a kórházban feleslegesen dekkolni.

Vendég

#46 Re:

2013-05-23 19:28

#25: -

Első babás 20 éves anyukaként mindent egyedül találtam ki a kórházban, melyik felét is nézzem már annak a babának. Életemben nem fogtam még pici babát. Furcsa de még mielőtt megszültem volna, sok könyvet olvastam, fél percbe (se) került rájönnöm mit is kell tennem. Én tudtam hogy azért sír mert bekakilt, a csecsemős mégis kitépte a kezemből, elrobogott vele, betette a kiságyba és otthagyta magára! Én meg frissen szülve roboghattam át a folyosón a gyerekemért. Következő alkalommal élni szeretnék azzal a jogommal hogy hazamenjünk. Nem csak az én, de a gyermekem joga is a távozás.

A mi kórházunkban iszonyat megalázó  bánásmód. Bugyi nélkül kell aludni a 40 fokod kórteremben egy nagyon vastag takaró alatt. Oda KELL vérezned magad alá. Reggel ellenőrzik. Nappal sem szeretik ha van rajtad bugyi, feküdj egész nap. A takarító üvöltve dobott ki az ágyamból 5 órával szülés után hogy mit képzelek magamról, ne lógassam a lábamat, készülődjek, mindjárt hozzák a babámat. Nem hozták, mentem érte, aludt, nem hozhattam el, aludjak felszólítás. Hogy aludjak ha negyed óránként jön a takarító és zavar ki az ágyból? Már a kórházban szülés utáni depresszióm lett. Valószínűleg már szülés előtt az volt, egészséges terhességgel bent fogtak hogy pörögjenek a napok és a pénz. Soha többé! Egy apró komplikáció sem volt egyikünknél sem.

Vanda

#47 Re:

2013-05-23 20:48

#25: -

Nem arról van szó, hogy haza KELL menni, hanem arról, hogy azok akik haza szeretnének menni egy komplikációmentes szülés után, megtehessék. Amint a fenti vélemények is megerősítik, nem vagyunk egyformák, és a rendszernek igazodni kell az igények kielégítéséhez úgy, hogy az alapvető emberi jogok ne sérüljenek....jelen esetben a szabad mozgás joga, az anyának a joga ahhoz, hogy meghozhassa a döntéseket a saját testét és gyermekét érő beavatkozásokat illetően. Nagy szerencsének tartom, hogy más országokban ez a rendszer működőképes, számos kutatás készült ebben a témában, tapasztalatok tömkelege áll a rendelkezésünkre.....röviden: nem kell kitalálni valami teljesen újat, csupán be kell vezetni a magyar gyakorlatba azt, ami más országokban gördülékenyen működik. Ha az OEP nem csak akkor folyosítana normnatívát a kórházaknak, ha a nő 48 órát bent tartozkodik, akkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a kórházi személyzet is átminősítené az anya és gyereke életét veszélyeztető "tényezőket" kevésbé veszélyesre.


Vendég

#48 Re: Re: Re:

2013-05-23 20:52

#40: Anominus - Re: Re:

Sokan megírták már amit gondolok, de íme itt egy friss vélemény, érdemes elolvasni.....

 

http://eletmod.transindex.ro/?cikk=20345

Lány

#49 Re:

2013-05-23 21:40

#11: vendeg -

Elvileg saját felelősségre eljöhet, vagy akár meg is szökhet, de egyik esetben sem viheti el a gyereket magával. A babának 3 napot szüléstől követően benn kell töltenie.

Lány

#50 Re: .

2013-05-23 21:55

#32: BVLDora - .

Nálam is,már hazajövetel másnapján megjelent a védőnő,és 2 nap múlva a gyerekorvos is eljött,és a védőnő is elkísérte. Annyi kérés volt, ha megszületett a baba, telefonáljak, hogy akkor be tudják számítani a hetirendjükbe. Ez akár ambuláns szülés esetén is kivitelezhető lenne.