Volt egyszer egy laktanya az Üllői úton

ŐRIZZÜK MEG MÚLTUNK EMLÉKEIT!

FB_IMG_16477875698431.jpg

A Népligettel szemben egy olyan katonai objektum állt több mint száz évig, melynek látványa nagymértékben meghatározta az Üllői út, Könyves Kálmán körút kereszteződését.

FB_IMG_16477807950091.jpg

A helyén, illetve annak egy részén ma hatalmas kézilabdacsarnok áll, amelyben éppen 2022. februárjában zajlott az első nemzetközi sportesemény. Az új épületnek még nagyon rövid a története, de jó alkalmat kínál ahhoz, hogy megismerkedjünk a régiével.

FB_IMG_1647780814064.jpg

Talán épp itt az ideje, hogy mindazok, akik még élnek, és kötődnek a 2008-ban földig rombolt katonai objektumhoz, összefogjanak és közösen kikényszerítsék az állam és az önkormányzat illetékeseiből, hogy méltó emlékhelyet alakítsanak itt ki, az elődökre emlékezve.

Mert a múltunk tiszteletben tartása nélkül nem csak jelenünk, de jövőnk sincsen!

"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn."

                             (Gróf Széchenyi István)

FB_IMG_16477876350791.jpg

Természetesen az ETI, a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola, a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem minden egyes volt tanára, növendéke, hallgatója, valamint leszármazottja, sőt a honvédelem ügyét és az 1898-ban felépült laktanya, valamint a benne elhelyezett honvéd gyalogezred és később a tisztképzés fellegvárának tartott intézmény sorsát szívén viselő polgárok saját közadakozásból is megteremthetik az emlékhelyet, ha a Honvédelmi Minisztérium, illetve az érintett terület tulajdonosa ehhez hozzájárul, és a honvédelem ügyéhez kötődő - főleg budapesti - civil szervezetek felvállalják a szervezést és az emlékhely későbbi fenntartását.

FB_IMG_1647780808892.jpg

A területen működött alakulatok és intézmények, illetve a laktanyának a katonatörténeti és építészeti emlékei miatt magunk részéről inkább az emlékhely állami, önkormányzati beruházásként történő megvalósítását támogatjuk, hiszen egy át nem gondolt üzleti tranzakció miatt katonamúltunk értékes darabja tűnt el pillanatok alatt úgy, hogy mi, akik közül sokan négy évig otthonunknak tartottuk, csupán a pusztulását láthattuk.

Ugyanakkor, egy társadalmi összefogás esetén, a csak magánerős megvalósíthatóság mellett is hajlandóak vagyunk a szervezőkhöz csatlakozni.

https://pestbuda.hu/cikk/20220120_ahol_regen_kaszarnya_allt_most_sportcsarnok_mukodik_a_ferenc_jozsef_gyalogsagi_laktanya_tortenete?fbclid=IwAR3Id8xFNVyBs78p9Nl9hVPhQ9CmjH1T8MrA2SE4pA4GgHFMlvwWkplyiZE

Felkérjük a magyar Kormány, benne a Honvédelmi Minisztérium, valamint Ferencváros önkormányzatának illetékeseit, hogy együtt, közösen, velünk érintettekkel is egyeztetve alakítsák ki hivatalos álláspontjukat az Üllői út 133. alatt volt műemlék jellegű laktanya, és az abban működött, és a tisztképzés fellegvárának tartott intézmények emlékének megőrzését szolgáló Emlékhelynek a létrehozásával kapcsolatban!

A petíciót indító és ahhoz csatlakozó érintettek vállaljuk, hogy az általunk kiválasztott személyekkel képviseltetni fogjuk magunkat a hivatalos szervek által létrehozott, és a szervezést, majd a megvalósítást és fenntartást egyaránt koordináló szervezet, vagy bizottság munkájában.

2022. március 18.

Az érintettek nevében:

Angyal Gyula, Bertha István, Buth Sándor, Csordás István, Erdős László, Farkas László, Herczeg Attila, Horváth Béla, Dogossy Károly, Marics József, Tóth Oszkár, Őz Erzsébet, Rajos Sándor, Vakhal Péter, Veréb István. 

  Utóirat:

Az elmúlt egy év alatt bekövetkezett változások támogatása mellett az aláírók kinyilvánítják, hogy az elkészült látványterv alapján felállítandó Emlék jel létrehozását magánerős beruházásként is támogatják az Üllői út 133. szám alatt!

Aláírásukkal megerősítik, hogy az avatási ünnepségen személyesen jelen szeretnének lenni.

2023. április 2.