Ülj a Duna-parton, a tied is!

Kedves Barátaink, Vendégeink, Kritikusaink!

Veszélyben a Café Panini!

Három éve nyitottunk egy irodalmi kávézót, beleadva mindent...hiszen ismeritek! Azt gondoltuk, hogy a kerületben, ahol élünk (adózunk, gyereket nevelünk, vállalkozunk stb.), egy bezárt mobilboltból nyitunk egy kis kávézót, ami szeretne majd egyszer méltó utódjává válni a - 30-as években itt működő - Brióni kávéháznak. Nagy örömünkre úgy tűnik, sokan szívesen töltik nálunk idejüket beszélgetéssel, munkával vagy olvasással.

Vendégeink kívánságát teljesítve kézenfekvő volt, hogy a szeszélyes Duna-partra is ki lehessen ülni kávézni. (Gondoltuk mi.) Ahogy tapasztaltátok, a szükséges engedélyt beszerezve kiraktunk néhány asztalt, amit minden látogatónk örömmel vett használatba. Sajnos mint utólag kiderült, ez nem ilyen egyszerű.

Egy teraszos nyár után ott tartunk, hogy a vállalkozásunkat el akarják lehetetleníteni, az üzletet bezáratni, a terasz használatért (amiért szerződés szerinti díjat fizetünk az önkormányzatnak) bírságolni, a későbbi használattól eltiltani (?), engem pedig "a közösségi együttélés szabályainak megsértéséért" a jegyző elé idéznek.

Vendégeink – akik jórészt maguk is a környéken élnek - bűnsegédek lettek, mert bátorkodtak a teraszon ülni, kávézni, beszélgetni.

Mi a baj velünk?!

Tényleg ennyire zavarjuk a környéken élőket? Vagy csak mindig van egy "erősebb fél", aki megakadályozza, hogy működj, bezárat, ellehetetlenít?

Hadd legyek naiv, hadd legyen ez mégiscsak a mi kerületünk, és igen, az enyém is! Hadd higgyek benne, hogy a törvények, amik az életünket szabályozzák, a mi érdekünket is szolgálhatják, ha pedig nem, akkor legalább ne hivatkozzanak arra (olyanok, akik persze nem itt élnek…), hogy zavarjuk az itt élőket!

Tényleg nincs más választás? Tényleg fogadjam meg az egyik (jószándékú) önkormányzati dolgozó tanácsát és próbáljam egy másik kerületbe költöztetni a vállalkozásomat?

Nem kérek sem segítséget, sem különleges elbánást, elég, ha hagynak dolgozni, jobbá tenni a kávézót – tudom, van mit javítani, s bízom benne, hogy ha az energiáimat erre fordíthatom, több elégedett vendégünk lesz.

Elég volt! Kérem mindazokat, akik szeretik a kávézónkat, a kávéházi kultúrát, akik a jövő Duna-partján nem bezárt boltokat, hanem élő helyeket álmodnak, akik nem tartanak felforgató személynek, támogassanak aláírásukkal! Az aláírt petíciót előbb a jegyzőhöz, majd polgármesterünknek fogom benyújtani, bízva abban, hogy a saját életünket itt, helyi szinten is meg lehet oldani.

 

Dénes László

és a Panini csapat