Tatai tűzijátékok természetvédelmi célú korlátozása

stop_tuzijatek_logo_feher_hatter_kicsi.jpg

Segítsen, hogy Tata a „Vadludak Városa” maradhasson!

Aláírásával támogatja, hogy a nemzetközi természetvédelmi jelentőséggel bíró tatai Öreg-tavon áttelelő vadludak és egyéb vízi madarak zavartalanságának megóvása érdekében november 1. és február 28. között Tata város jelentős területén korlátozzák a tűzijátékok használatát és forgalmazását.

Aláírás előtt kérjük, olvassa el az adatvédelmi tájékoztatót a petícióhoz tartozó közleményekben!

Tata neve a hazai természetvédelem szempontjából szinte fogalom. Komárom-Esztergom megyében itt található a legtöbb védett természeti érték, természetvédelmi terület, ráadásul mindegyik kiemelkedő értékkel bír. Ezért is lehetett Tata 2010-ben a biológiai sokféleség fővárosa Magyarországon. Egyedülálló természeti adottságai is hozzájárultak, hogy 2013-ban a város részese lett a Magyar Tájdíjnak, illetve megkapta az Európa Díjat.
A védett területek sorából messze kiemelkedik az Öreg-tó, amely Európa egyetlen olyan városi tava, amelyen a vonuló madarak tízezrei gyülekeznek. Ezért is szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméről szóló Ramsari Egyezmény jegyzékében.
Mi, tataiak tisztában vagyunk a város és az Öreg-tó természetvédelmi jelentőségével, és rengeteget teszünk nap mint nap azért, hogy ezek a gyönyörű értékek fennmaradjanak. Most közös cselekvésre van szükség, mert fennáll a veszélye, hogy ez a nemzetközi jelentőségű természeti értékünk visszafordíthatatlan károkat szenved.
A szilveszteri tűzijátékok ugyanis sajnos évről-évre egyre nagyobb “háborúként” riasztják el az Öreg-tóról a vadludakat és más vízimadarakat, akik egyébként az egész telet itt töltenék! Ami nekünk, embereknek néhány perces ünneplés, az a madarak számára olyan sokkhatást jelent, melytől akár 100 km-re is elmenekülnek, és hosszú hetekre némul el az addig varázslatos hangulattal megtelt város. A legutóbbi, 2017/2018-as szilveszteri tűzijáték az Öreg-tavon pihenő összes vízi madarat hetekre elüldözte! Abban a városban, amely a Tatai Vadlúd Sokadalomra közel húsz esztendeje invitálja az embereket messze földről, hogy részesei legyenek a madárvonulás lenyűgöző látványának. Ráadásul a tűzijáték okozta hang- és fényhatásoktól a védett madarak tízezrein túl rengeteg városlakó és háziállat is szenved.

A tatai Öreg-tó látképe tűzijáték előtt és után...

elotte_utana_online_peticio_kicsi.png

Ezért indult kezdeményezés minden téli (köztük a szilveszteri) tűzijáték korlátozására Tata területén, amely mellé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is odaállt.
Hogy Tata ezután is a “Vadludak Városa” maradhasson, szükség van az Önök segítségére:

Kérjük, aláírásával biztosítsa a város vezetőségét arról, hogy támogatja e kezdeményezést!

Tata, 2018.

egyesuletek_online_peticio_kicsi3.png