Hollandi úti „Kalózhajós” játszótérbővítés megakadályozása

Tárgy: Hollandi úti „Kalózhajós” játszótérbővítés megakadályozása  

 

Szabályok és érveink a játszótér bővítése ellen:

Szabályellenes építési beruházás, mert a Budapest XXI.Kerület, Csepel Önkormányzata 6/2002. (III.26.) önkormányzati rendelete a Budapest ,XXI.Ker. Csepel városrendezési és építési szabályzatáról III.fejezet  A városkép, a helyi épített és természeti értékek és a környezet védelme 8/A.§ „Duna-part látványának védelme” kimondja, hogy :

(1)   A Duna-parton (Nagy –Duna-ág és a Ráckevei (Soroksári)-Duna ág (RSD)) biztosítani kell a vízpart közterületi megközelítését. Ennek érdekében, ahol az műszakilag lehetséges, gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas közterületet kell kialakítani, lehetőleg zöldsáv vagy fasor kialakítása mellett.

(3)  A Duna-parton más jogszabályokkal, összhangban: (a) legalább 10 méteres parti sáv alakítandó ki, melyben kerítés nem létesíthető,

2017.Jan.1 törvénymódosítás volt: Csepel Városrendezési és Építési Szabályzatának módosítása     XXI. Kerület Csepel Önkormányzat Képviselő-testülete a 696/2010 (XII. 16.) Kt. számú határozatában Csepel Városrendezési és Építési Szabályzata (CSVÉSZ) módosításáról döntött.  Területi hatály: Csepel-Szabótelep/Kertváros és Csepel-Királyerdő városrészek területe. részlet: „kertvárosban területidegen folyamatok mérséklése, továbbá a parkolási és a közlekedési helyzet javulása.” 

Nem értjük miért a Hollandi úton kell megépíteni Csepel legnagyobb játszóterét és ellehetetleníteni az ott lakók életkörülményeit és a pihenéshez, csendhez való kertvárosi jogát és miért nem a Tündérkertben vagy a Nádfedeles csárdánál vagy Szent István úti körforgalomnál lévő játszótereket bővítik, ahol senkit sem zavarna az odaáramló kocsi és embertömeg által okozott zajártalom, mert távol van a lakóktól. A Napközis táborba áthelyezve a hajót, mindenki örömére használhatná, mert két kaput nyitva rá, mind a bentiek és a kintiek is hozzáférnének. Hatalmas hely lenne és senkit sem zavarna. Természetesen megmaradna a jelenlegi játszótér, de a probléma megoldódna a hajó áthelyezésével és nem is lenne állandóan víz alatt a jelenlegi terepviszonyok miatt.

Jelenleg is van ügyvédi precedens ugyan ilyen játszótéri ügyben Budapesten Pesthidegkúton, illetve Siófokon már át is helyezték a játszóteret a lakók zavarása miatt egy büfésor mellé.

Jelentős lakossági tiltakozás van, és ha nem akadályozzák meg a bővítést, akkor együttes, hathatós fellépést fogunk demonstrálni és aláírást gyűjteni. Bevonjuk a médiát: Facebook csoport, Hír TV, Rádió1, újságokat, a A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME), A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezetet (TASZ). MME határozottan felhívja a figyelmüket arra, hogy, a játszótéren lévő szülők és gyerekek etetik a vízimadarakat! A madarakat ezzel nem segítik, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg, és ítéli pusztulásra az állatokat!

Lakók irányába nem történt semmiféle tájékoztatás és beleegyezésünk nélkül történne a játszótér bővítése, mint azt a korábbi bővítés alkalmával is tették!

Már így is sokkal nagyobb méretű, mint a többi játszótér és nem viseli el a környék a megnövekedett járműforgalmat. Ezért van kiírva a házak elé, hogy nem játszótéri parkoló és wc.  

Ez egy lakó-, pihenőövezet, ami pihenésre, sétálásra, csendes kertvárosi életre szolgál a helyieknek, amit teljesen meghiúsít a hatalmassá vált zajártalom (mérhető), amit a járműforgalom és hangoskodás okozott. Végeztünk zajméréseket.

Ide járnak Buda távoli kerületeitől elkezdve az összes erzsébeti lakosig, Gyulából, még Bécsből is és elenyésző része csepeli a használóknak, de az itt élők igényeit teljesen kiszolgálja a már meglévő játszótér.

Nem szeretünk gyerekzsivajra ébredni kora reggel, kocsik ajtócsapkodására, dudálására, szülők gyerekeikre és egymás való veszekedésére, főleg hétvégente, ami az eddigi tapasztalat.

Nagyon kevés a kialakított parkolóhely kapacitása a játszótéren megforduló autóforgalomhoz képest, házunk és szomszédjaink előtt állnak az autók, sok esetben akadályozva a ki és behajtást. Nagyon megnövekedett a járműforgalom.

Játszótérrel szemben állva jobb oldali irányban 15 vagy 30 méterrel bővítve a jelenlegi méretet az állandóan járó motorral várakozó buszok kipufogójából távozó gázt fogják a gyerekek beszívni. Egészségügyileg sem ajánlott erre a bővítés.

Már az eddigi játszótérnek is nagyobb parkolóhelyre lett volna szüksége. Amennyiben szükséges polgári perre is visszük az ügyet ügyvédemmel a házak árának értékcsökkenése és a kivitelezésbe bele nem egyezés miatt.

Panorámásan vettem meg a házat, szabad lejárással a Dunához. Panorámavesztés és a nyugalom megzavarása miatt értékcsökkenést fog okozni az ingatlan árában. Bővítés miatt már nem tudunk majd zavartalanul lemenni a Dunához, kerülni kellene majd hozzá és a hátunkon kajakot, kenut cipelve nehezen kivitelezhető.

Nem vagyunk a fejlesztések ellen, mert a korábbi bővítés után sem pereltünk, pedig elviselhetetlen lett a forgalom és a háttérzaj, de ne bővüljön tovább! Nagyon tetszik, hogy ilyen sok mindent fejlesztenek Csepelen a többi kerülethez képest. Kérem, vegyék figyelembe érveinket és gondolják át újra a kivitelezést.

Kelt.:Budapest, 2018. január 17.                                          Köszönettel: Mohácsi Zsolt             

Petíció aláírása

Töltse ki az alábbi űrlapot a Mohácsi Zsolt által létrehozott petíció aláírásához. A petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Facebook