Szóbeli érettségi vizsgák eltörlése 2022

Kedves Diáktársaink, Tanárok, Olvasók!

Valamennyi 2022 május-júniusában érettségiző diák nevében kérjük a döntéshozóktól az alábbiak megfontolását.

Az eddigiekben alkalmazott érettségi rendszer a hagyományos oktatásra volt felépítve, de láthatjuk, hogy a COVID-19 által okozott vírushelyzet felülírta az oktatási lehetőségek számát, és nagyban megváltoztatta annak folyamatát. Szükségszerűvé vált az oktatási rendszer változása is, hogy mindenki a számára megfelelően biztosított lehetőségekhez mérten adhasson számot az elsajátított ismeretekről, egy, az egészségére nem különösebben veszélyes módon. Az említettekre tekintettel kérvényezzük a 2022 május-júniusában tartandó szóbeli érettségi vizsgák eltörlését, az alábbi okokra hivatkozva:


1.A tömegközlekedésen és a legtöbb iskolában már kötelező a maszkviselés, egyre növekvő az átoltottság, ennek ellenére naponta jelentik be tanáraink és diáktarsaink, hogy pozitív lett a koronavírus tesztjük. A szóbeli vizsgák lebonyolítása a személyes jelenlét miatt tömegesen növekvő esetszámokat eredményezhet.

•Az oltás nem jelent teljeskörű védelmet, így különös nagy veszély fenyegeti ezáltal az idősebb tanárokat.

•Szakértők szerint a harmadik oltásra, azaz az emlékeztető oltásra nagy szükség van a védettség szempontjából, azonban a 18. életévüket be nem töltött tanulók a jelenleg hatályos szabályozás értelmében ezt még nem kaphatják meg.


2.2019/20-as tanévben a koronavírus 2020 januári magyarországi megjelenése óta és a 2021/22-es tanévet tekintve 2022. január 17. napján azt mondhatjuk, ezen időszak több mint felét online oktatásban töltöttük.

•Nem volt lehetőségünk a szóbeli feleletek gyakorlására személyes jelenlét hiányában.

•A természettudományokból érettségizők nem tudták elsajátítani a kísérletek helyes végrehajtásának menetét személyes jelenlét hiányában.

•Az online oktatás alatt a megfelelő infrastruktúra hiányában sok diák lemaradt társaitól, és az elmúlt hónapokban személyes jelenléttel zajló oktatás nem pótolja a digitális tanrend alatt el nem sajátított ismereteket.


3.Az online oktatáson kívül az is nagyban megnehezítette tanulmányainkat, hogy a 2021 szeptemberi visszatérésünk óta rendszeresen kerültek karanténba oltatlan diákok kontaktként, továbbá koronavírussal fertőzött diákok és koronavírusos tanárok.

•Jelen kérelem szövegét fogalmazó osztály valamennyi tanulójának a mai napon az összes kötelező érettségi tantárgyra felkészítő tanára koronavírusos, de számos más választható érettségi tantárgy esetében is ez a helyzet áll fenn. A helyettesítések a további tanárok hiányzásai miatt szintén nem kivitelezhetőek, így az otthon maradó tanárok otthonról kényszerülnek instrukcionálni a diákokat, ami kevésbé effektív, mint a jelenléti oktatás.

•A 2019/20-as tanévben érettségizők majdnem a teljes 4 vagy 5 tanulmányi évüket jelenléti oktatásban folytatták, csak 3 hónapot töltöttek online oktatásban, mégis az akkori járványhelyzet mellett a másik ok, ami miatt megkapták az általunk is javasolt kedvezményt, a szóbelik eltörlését, az az volt, hogy nem volt lehetőségük a teljeskörű felkészülésre.

•A 2020/21-es tanévben érettségizők pontosan annyi idő töltöttek online oktatásban, mint mi, és nekik sem kellett szóbeli érettségi vizsgát tenni. Az ő precedensükre is hivatkozunk.


Kérjük a tisztelt döntéshozókat javaslatunk megfontolására és a felelős döntéshozatalra!

Köszönjük!

A 2022-ben érettségiző diákok

2022.01.17.


2022-ben érettségiző diákok    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom 2022-ben érettségiző diákok petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...