Szentmisén való részvétel tiltásának enyhítése

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Dr. Veres András elnök részére

Tisztelt Püspök Atya,

mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökéhez fordulok Önhöz, enyhítsék a 2020. március 17-én hozott rendelkezéseket.
A 71/2020 (III.27.) kormányrendelet 4. §-a szerint alapos indokkal elhagyható a tartózkodási hely, illetve a magánlakás. A hitéleti tevékenység alapos indoknak számít.

Indoklásom:
1, A kormányrendelet nem hozott mérhető eredményeket.

Két országot szeretnék itt példaként felhozni, amelyekkel össze lehet Magyarországot hasonlítani:
Svédország és Japán.
Svédországban nagyon liberálisan kezelik a járványhelyzetet. 50 főig minden rendezvény megtartható. A vendéglők, szórakozóhelyek (minimális korlátozásokkal) nyitva vannak, az általános iskolások járnak iskolába. Az élet megy tovább a maga rendje szerint.

Japán ugyan igyekszik követni bizonyos korlátozó intézkedéseket, de a nagy népsűrűségből fakadóan gyakorlatilag az összes japán ember közelebb kerül egymáshoz, mint 2 m. A tokiói metrón ezekben a hetekben is nagy a zsúfoltság. Ehhez jön még a hosszú (nem ritkán több, mint egy órás) utazási időtartam és a rossz szellőzés. 
Nos, a megnevezett két ország járványügyi mutatói nem rosszabbak a magyarországi mutatóknál.  

2, Elfogadhatatlan, hogy míg hétfőtől szombatig az üzletekben tolonganak az emberek, gyakorlatilag a teljes lakosság, addig a templomokban ne lehessen a lakosság 5-15 %-át kitevő, a szentmisén részt venni kívánó személyeknek vasárnaponként lehetőséget adni a legszentebb áldozaton való részvételre.  

3, Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a szentségek kegyelmi hatásairól sem.  

Kérem tehát püspök atyát, illetve a püspöki konferenciát, módosítsák a rendelkezéseket olyan értelemben, hogy engedélyezze 50 főig a részvételt a szentmisén.
Erre vannak példák Németországból, ahol a plébános bevállalta, hogy személyesen megszámolja a bejövő híveket, illetve igény szerint eggyel több misét tart. A hívek maximális megértést tanúsítottak, ha éppen nem jutottak be az első szentmisére.
Amennyiben a püspöki konferencia nem tud ilyen értelmű rendelkezést hozni, az egyes püspököket kérem, hogy a püspökkari konferencia rendelkezésének értelmében saját püspökségük területén tegyék lehetővé a részvételt a szentmisén.
Természetesen a rendelkezés során föl lehet hívni a hívek figyelmét a higiéniai rendszabályok betartására a mise tartama alatt is.

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Király József láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...