Petiție pentru îmbunătățirea siguranței publice în comunitățile noastre/Petíció településeink közbiztonságának javításáért

Chiar dacă Miercurea-Ciuc este unul dintre cele mai liniștite orașe din țară, luăm inițiativa de a ne uni forțele, în toată țara, cu scopul de a îmbunătăți siguranța publică în comunitățile noastre.

Pe străzile și în spațiile noastre publice periodic se amplifică comportamentul agresiv al unor indivizi și, ulterior, întotdeauna se dovedește că persoana agresată este un membru al comunității noastre, o cunoștință a unei cunoștințe, un vecin, cineva de pe strada alăturată.

În ultimii ani, au fost lansate și puse în aplicare o serie de intervenții pentru a îmbunătăți siguranța publică, dar este nevoie de alte acțiuni ferme. Îmbunătățirea sentimentului de siguranță și a siguranței publice a locuitorilor este în interesul comun al tuturor.

Pentru a obține o îmbunătățire durabilă a siguranței publice în municipiile noastre nu este de ajuns efortul depus de către autoritățile locale, avem nevoie de implicarea fermă din partea Guvernului și  a Parlamentul României.

Prin urmare, solicităm Guvernului și Parlamentului României să ia măsuri decisive și să facă modificări legislative, astfel încât localitățile din țară, colaborând, să poată aborda mai eficient problema siguranței publice. Mijloacele noastre sunt, în prezent, insuficiente pentru a preveni în mod adecvat incidentele care pun în pericol siguranța locuitorilor.

1. Guvernul trebuie să elimine interzicerea angajărilor agenților de patrulare în cadrul Poliției și în cadrul Jandarmeriei.
  2. Guvernul trebuie să elimine interdicția ca autoritățile locale să angajeze personal în cadrul forțelor de poliție locale.
  3. Parlamentul trebuie să adopte legislația necesară pentru organizarea pazei civile, similar modului în care se înfiinţează serviciile de pompieri voluntari.
  4. Trebuie creată o legislație care să prevină și să pedepsească delincvența juvenilă în mod real! Dacă delincvenții juvenili provin dintr-un mediu familial în care nu sunt educați corespunzător, ei trebuie scoși din acel mediu și plasați într-o instituție publică de plasament sau într-o instituție de corecție.
  5. Toți cetățenii români ar trebui să primească cărți de identitate fără obligativitatea menționării domiciliului stabil, fiind necesară introducerea cărților de rezidență. Astfel, ar fi posibilă reintegrarea unui număr mai mare de persoane pe piața muncii și reducerea numărului de persoane care au nevoie de prestații sociale.
  6. Trebuie creat cadrul legal care să permită tuturor localităților să înființeze întreprinderi sociale, astfel încât toate persoanele apte de muncă, care beneficiază de asistență social, să poată lucra. Fără muncă, nu există beneficii!
  7. Orele de deschidere ale sălilor de jocuri trebuie să fie limitate. Acestea în sine cauzează probleme serioase pentru multe familii, din cauza legislației prea permisive.
  8. Trebuie restricționată deschiderea 24 de ore din 24 a magazinelor aflate în zonele rezidențiale sau în apropierea acestora.
  9. Trebuie reglementată funcționarea cluburilor de noapte situate în cartierele rezidențiale și în zone apropiate de acestea.
  10. Localitățile noastre trebuie să coopereze în elaborarea și punerea în aplicare a măsurilor și a legislației care îmbunătățește siguranța publică.

În calitate de cetățeni care respectă legea și plătesc impozite, așteptările noastre de bază sunt de a trăi într-un mediu sigur şi de a transmite generaţiilor viitoare un mod de viaţă care să nu fie dominat de teamă.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Bár országos viszonylatban Csíkszereda az egyik legnyugodtabb és legbékésebb város, mégis innen kezdeményezzük, hogy fogjunk össze településeink közbiztonságának javításáért!

Utcáinkon, köztereinken időnként felerősödik egy-egy semmittevő félelemkeltő, agresszív magatartása, és amikor támadásról jön a hír valaki ellen, utólag mindig kiderül, hogy az érintett a közösségünk tagja, mindannyiunk ismerőse.

Az utóbbi években több olyan beavatkozást is sikerült elindítani, kivitelezni, amelyek célja a közbiztonság javítása, de további szigorú fellépésre van szükség. A lakosok biztonságérzetének javítása, a közbiztonság mindannyiunk közös érdeke.

Településeink közbiztonságának tartós javulása érdekében, a helyi önkormányzatok mindennemű igyekezete mellett szükség van Románia Kormányának és Parlamentjének hathatós közreműködésére.

Kérjük tehát Románia Kormányát és Parlamentjét, hogy foganatosítson határozott lépéseket, törvénymódosításokat, hogy a települések egymással együttműködve hatékonyabban tudjanak fellépni a közbiztonság problémájának kezelésében. Eszközeink jelenleg nem elegendőek az ilyen esetek megfelelő kivédéséhez.

1. A kormány törölje el a járőröző rendőrök és csendőrök alkalmazását korlátozó szabályokat!

2. A kormány törölje el a helyi rendőrségek állományába való alkalmazások tiltását!

3. A parlament az önkéntes tűzoltóság létrehozásához hasonlóan fogadja el az önkéntes polgárőrség megszervezéséhez szükséges jogszabályt!

4. A fiatalkori bűnözés megelőzésére, büntetésére a valóságban is alkalmazható jogszabályt kell megalkotni! Ha a bűncselekmény elkövetői olyan családi környezetből származnak, ahol nem részesülnek megfelelő nevelésben, esetenként ki kell szakítani őket ebből a környezetből, és elhelyezni állami gondozói rendszerben vagy javítóintézetben!

5. Kapjon minden román állampolgár személyi igazolványt a kötelező lakcím feltüntetése nélkül, és kerüljön bevezetésre a lakcímkártya! Ezek alkalmazásával egyre több embert lehetne visszahozni a munkaerőpiacra, és csökkenne a szociális ellátásra szorulók száma.

6. Meg kell teremteni a törvényes keretét annak, hogy minden önkormányzat szociális vállalkozásokat hozzon létre, és ezekben minden munkaképes, szociális segélyt igénylő személy dolgozzon. Ha nincs munka, nincs juttatás!

7. Korlátozni kell a játéktermek nyitvatartási idejét! A játéktermek a túlságosan megengedő jogszabályok miatt önmagukban is komoly problémákat okoznak számos családnak.

8. Korlátozni kell a lakóövezetekben vagy azok közelében működő éjjel-nappali üzletek 24 órás nyitvatartását!

9. Szabályozni kell a lakóövezetek szomszédságában található szórakozóhelyek működését!

10. Településeink működjenek együtt a közbiztonságot érintő intézkedések és jogszabályok megalkotásában és alkalmazásában!

Törvénytisztelő és adófizető állampolgárként alapvető elvárásunk, hogy biztonságos és nyugodt körülmények között élhessünk, és a félelem nélküli életvitel mintáját adhassuk tovább az következő nemzedékek számára!

Primăria Miercurea-Ciuc/ Csíkszereda Városháza    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom Primăria Miercurea-Ciuc/ Csíkszereda Városháza petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.