Segítség helyett büntetés? Nem ez a megoldás!

Ha a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyja azt a rendeletet, mely szabálysértéssé nyilvánítja a kényszerű közterületen alvást, a Menhely Alapítvány minden jogi eszközt föl fog használni, hogy egyetlen fedél nélküli embert se érjen jogsérelem, és minden szociális összefogást mozgósítani kíván, hogy a hajlék nélküli emberek emberibb körülmények közé kerüljenek, ne fogdába.

Nem harcolunk azért, hogy emberek közterületeken lakhassanak a huszonegyedik század elején, békeidőben. Ellenkezőleg. Azért küzdünk, dolgozunk, lobbizunk minden kormányzatnál és helyhatóságnál, hogy végre tegyenek hathatós lépéseket a polgárok lakhatásának biztonsága érdekében, végre kezeljék a hajléktalanságot, az otthontalanságot, az ezekkel járó emberi elesettséget és szenvedést a maga helyén.

A megfélemlítés, a büntetés, az elzárás, vagy azzal való fenyegetőzés semmire nem megoldás, nem közelebb, hanem messzebb visz mindenkit e nem kívánatos helyzetek megoldásától. Az elmúlt húsz év során a szociális szervezetek, a hajléktalanellátó intézmények emberek ezreit mentették meg a fagyhaláltól, emberek tízezreit segítették utcáról emberibb körülmények közé, nyújtottak fedelet a lakásukat elveszítők számára. Csepp a tengerben. Újabb és újabb emberek ezrei sodródtak a társadalom peremére, akikre most emiatt büntetés vár.

Teljesen abszurdnak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben évtizedek óta nem sikerült egyetlen kormányzatnak sem érdemben javítania a legszegényebbek lakhatási körülményein, miközben családok tízezrei reszketnek a kilakoltatástól, és nagyon sokan már segítség és a munka hiányában a semmibe zuhantak, aközben pénzbírsággal és elzárással kívánják büntetni azokat, akiknek egyszerűen nincs hol lakniuk.

Több ezer ember él fedél nélkül és elkezdődtek az újabb kilakoltatások. A Fővárosi Közgyűlés úgy alkot büntető rendeletet róluk, hogy közben felbontotta az összes szerződését a hajléktalanellátó szervezetekkel, jelentősen lecsökkentette a megoldásra szánt forrásokat, a befogadó helyek számát egy ággyal sem növelte.

A Menhely Alapítvány is rendet akar végre a városban: a rend ott kezdődik, ahol minden embernek van – bármily szerény – otthona, senki nem kénytelen emberi méltóságától megfosztva tengődni.

Dr. Győri Péter

Menhely Alapítvány

kuratórium elnöke

ALÁÍRÁSOMMAL TÁMOGATOM A MENHELY ALAPÍTVÁNY EZEN KEZDEMÉNYEZÉSÉT!

(Több információ a Menhely Alapítványról: www.menhely.hu

Sajtókapcsolat: Matlári Ferenc szociális munkás       +36 20 318 03 94   matlari.ferenc@menhely.hu)