Petíció: Mentsük meg közösen Európában egyedülálló XIII-XIV. században épült, berhidai Szent Kereszt-templomot!

128333552_1075287336226786_1031370795352100633_n.jpgTisztelt Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság Cím: 1054 Budapest, Bihari János utca 5. Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 14. E-mail: muemlek@ekm.gov.hu

Status Quo Berhidán petíciót indítunk az alábbi indokaink alapján!

 Berhidán  XIII-XIV században épült Szent Kereszt- templom.
Állagmegóvása miatt inditottunk petíciót!
A település gyöngyszeme, de Európában is egyedülálló a berhidai középkori templom. Érdekes és jelentős művészettörténeti, építészeti jelentőségű kis épület, különösen szokatlan kő tetőszerkezetével hívja fel magára a figyelmet. Hatvan éve,-1963-64-ben- hogy utoljára törödtek vele. A rendelkezésre álló adatok szerint ez volt a második restaurálása a hazánkban egyetlen ilyen jellegű templomnak..1882-ben is fontosnak tartották az itt élők, hogy ne hagyják pusztulni az őseink hagyatékát!

Sajnos az épület romlása nagyon felgyorsult, hiába kérünk segítséget süket fülekre találtunk. Bejelentést tettünk a Minisztériumnak illetve  a Veszprémi Érsekségnek is de válaszra sem méltattak. Tudomásom szerint az Érsekségen a tervek megvannak , forrás hiány miatt nem valosul meg a felújitás. Sajnos jelenleg a torony értékes cserepei hullanak a nagy tetőbe, majd azt is megrongálva hullanak alá, ami élet és baleset veszélyes. Berhida város szerényen meghúzódó gótikus templomának segitségre van szüksége sürgősen!

A közzétett felhívását követően mégis megérkezett a minisztérium válasza, amelyben forráshiányra hivatkoznak, de – amennyiben sikerülne anyagi támogatást szerezni hozzá — nem zárkóznak el a javítás engedélyezésétől – derült ki a válaszlevélből.

A petíció mindenki támogathatja, településtől függetlenül!

"Ez a kis épület sokat tudna mondani országgyűlésről, testvéri viszályról, török felégetésről, hitváltozásról, magyar győzelmekről, akár török, akár német felett. Kirablást, nyomort tudna elmondani, de tudna beszélni kemény magyar hazaszeretetről is.
Beszélj hát, berhidai kis-templom!
Láttam népünket felemelkedésében, elbukásában, küzdelemben, elveszettségben, de láttam törekvésben, akarata teljében, újabb felemelkedésben is. Engem a berhidai országgyűlés már itt talált.
Az akkori nemzetségfők itt vonultak fel előttem. Tornyom belenézett ebbe az országgyűlésbe. Ismertem a környék urait, Podmaniczky szerepét, Móré rablásait, melyeket itt követett el a mellettem vezető utakon, az akkoriban teljesen kifosztott, elesett népen.
A török elnéző volt velem, épségben átéltem ezeket az időket. Itt álltam, amikor a várzsonyi hős kapitány elesett a török elleni küzdelemben, falaim közelében.
A Vörös bég csapatait itt verték tönkre Telekessy, Rátkay, Petri és Kálosy kapitányok, és más hősök a szomszédos dombokon.
Mindent láttam, ami ezen a környéken történt. Itt vonult el közeli táborhelyére Rákóczi serege. Többször elvágtatott előttem Balogh Ádám kuruc lovascsapata. Takartam menekülő kurucokat, bujdosó honvédeknek adtak menedéket viharálló falaim hosszú időkön át.
Századunkban is sok bujdosó embernek nyújtottam menhelyet. Több gazdám is volt már. Voltam két egyháznak is képviselője. Éreztem az első világháború hatását környezetemen, de nagyon sokat tudnék beszélni a másodiknak utolsó felvonásairól is.
Érintetlenül megmaradtam, azaz külsőmet a múlt század végén helyesen, de másfél évtizede stílszerűtlenül tatarozták.
Most úgy vagyok, hogy nem akarok ráismerni saját tornyomra. Ruhám átázik, érzem testemen az esőt, a fagyot..."
A templom.

Ismeretlen szerző.

Kérjük, hogy a Berhidai Szent Kereszt -templomot vegyék fel a Világörökség-listájára, továbbá a felújítását !

 

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Simon Gyula láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...