Petíció a szóbeli érettségik eltörléséért.

Mindenki életében fontos pont volt az érettségi, hiszen ennek a néhány vizsgának az eredménye befolyásolhatja a további útunkat az életben. Sajnos idén a COVID-19 vírus miatt számunkra, végzős diákok számára ez az eddigieknél is jóval több nehézséget okoz. Lassan 3 féléve nincs jelenléti oktatás az iskolákban és igaz az online oktatás a legtöbb helyen működik, mégis távolról sem összehasonlítható az eddigi rendszerrel. Sok hír szól arról, hogy megfelelő lenne a probléma orvoslására az eddigi megszerzett jegyek átlagolása, majd érettsegi pontként használva azok továbbvitele. Véleményem szerint ezzel több lényeges probléma is van. A jegyek nem tükrözik minden esetben az adott tanuló tudását, sokan vannak akik az érettségire készülnek az utolsó évükben és a jegyeik gyengébbek mint a valódi tudásuk, nem is beszélve a 11. Év végi eredményekről. Ezért is az érettségiket mindenképpen meg kell tartani, viszont a szóbeli érettségiket nem. A szóbeli érettségik ugyanazt a tudást kérdezik vissza mint az írásbeli része, azonban ez sok esetben több felkészülést igényel. Ezért kérnénk, hogy mivel a felkészülésünk lehetőségei sajnos be lett szűkítve, az elvárt vizsgák módjain is változtassanak ezen módon, ezzel is azt segítve, hogy mindenki a saját tudásáról megfelelő módon számot tudjon adni, nem pedig egyéb, a diákok felelősségén kívül eső okok miatt esetleg gyengébb teljesítményt produkáljanak.

Az aláírással engedélyezem Horváth Máté Dániel, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.