PETÍCIÓ a magyar magánszálláshelyeken 2021 szeptembertől bevezetendő okmányolvasó kontaktmentes használatáért!

„A hatályos jogszabályok értelmében 2021 szeptemberétől minden magyarországi szálláshelyen megszálló összes vendég törvényben meghatározott személyes adatai titkosított módon beküldésre kerülnek a Vendég Információs Zárt Adatbázisba, vagyis a VIZA rendszerbe. A jogszabály elrendeli az adatok beolvasásához az okmányolvasó használatát, ennek megfelelően a VENDÉGEM szoftver egy új, okmányolvasó funkcióval bővül. A szoftver új verziója 2021. szeptember 6-tól érhető el. Ettől az időponttól kizárólag az okmányolvasóval bővített, új verzió lesz használható.”

A Magyar Turisztikai Ügynökség a tegnapi napon (2021 augusztus 26) írásban tájékoztatta az érintett szállásadókat az okmányolvasók használatának szeptemberi bevezetésével kapcsolatban. A tájékoztatás komoly felzúdulást keltett a magánszálláskiadók körében, mivel az okmányolvasó használata sok – egyáltalán nem atipikus - esetben megoldhatatlan feladat elé állítja a szállásadókat. Ezek az esetek:

-        a magánszállásadók sok esetben évek, évtizedek óta 1-2 apartmant, szobát adnak bérbe jellemzően szezonálisan, sokan nem rendelkeznek sem a szükséges technikai feltételekkel (okostelefon, szálláshelyen elérhető internetkapcsolat hiánya), és koruknál fogva a technikai ismeretekkel sem az okmányolvasó kezeléséhez.

-        a szálláshelyet távolról, érintésmentes módon üzemeltető szállásadók nem találkoznak fizikailag a vendéggel, ők nem tudják a helyszínen elkérni és beolvasni az okmányokat.

-        a fenti esetben nem reális megoldás az, amit a MTÜ ügyfélszolgálata javasol, vagyis egy helyi megbízott bevonása a vendégérkeztetés folyamatába, hiszen egyrészt ez plusz költségeket róna a szállásadókra; másrészt a jellemzően vidéken, kis falvakban található vendégházak esetében nincs a közvetlen közelben olyan elérhető alkalmazott, megbízott, aki technikailag kompetens lenne erre a feladatra. A XXI. században, amikor minden a digitalizációról és az automatizálásról szól nem lehet reális cél egy adott munkafolyamat kapcsán az emberi munkaerő alkalamzásának növelése!  

-        hozzáférés biztosítása a vendégek részére a Vendégem alkalmazáshoz szintén nem reális megoldás, hiszen nem várható el tőlük, hogy egy számukra ismeretlen mobil alkalmazást használjanak, ehhez külön tréningre, oktatóanyagra lenne szükség. Nem valószínű, hogy a szabadságuk alatt ezzel szeretnének vagy hajlandóak lennének foglalkozni.

-        a családi, kisebb baráti társaságok foglalása esetén a vendégek nem feltétlenül egy időben érkeznek a szállásra, a külföldi vendégek sokszor késő este, esetleg éjszaka érkeznek meg, így minden érkező vendég személyes fogadása olyan plusz feladatot ró a szállásadóra, ami sokszor összeegyeztethetetlen egyéb feladatokkal (pl főállású munkaviszony), más esetben egyszerűen lehetetlen.

-        személyazonosságot igazoló okmány hiányában a szállásadónak meg kell tagadni a szálláshely rendelkezésre bocsájtását. Ez probléma lehet minden esetben, amikor a vendég nem tud, vagy akar igazolványt felmutatni, különös tekintettel a kiskorú vendégekre, akik sok esetben nem is rendelkeznek személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel.

-        az elmúlt másfél évben minden arról szólt, nemcsak a turizmusban - hogy tradicionális működési formákat hogyan lehet megoldani érintkezésmentes – egészségügyi, illetve járványügyi szempontból biztonságosabb – módon. Az okmányolvasó tervezett bevezetése teljesen ellentétes az elmúlt időszak ilyen jellegű törekvéseivel.  

 

Összefoglalva a fentieket megállapítható, hogy az állandó recepcióval nem rendelkező szállások esetében ez az új feladat sok esetben ellehetetleníti a mindennapi működést. Reális a félelem, hogy az új előírás magánszálláshelyek megszűnéséhez, illetve a szektor szürke zónába történő elmozdulásához fog vezetni, ez nyilvánvalóan senkinek nem lehet érdeke. Ráadásul azoknak, akik esetleg emiatt kényszerülnek abbahagyni a szálláskiadási tevékenységet ezzel elveszítve a családi jövedelem egy részét még a Kisfaludy támogatást is vissza kell fizetniük, ami magáncsődök sokaságához vezethet.

A fenti okmányolvasó bevezetésével kapcsolatos praktikus, technikai problémákon túl aggályosnak tartjuk a rendészeti, személyazonosítási feladatok ránk testálását, ez jelentős ellenérzést, akár ellenállást válthat ki a vendégekből.

Jelen petíció aláírásával igazolom, hogy az okmányolvasási követelmény bevezetése jelenlegi formájában negatívan érinti a működésemet, a rám rótt  új kötelezettségnek részben vagy egészében eleget tenni nem tudok. Támogatom a digitális adatgyűjtést, de felkérem a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy:

-        gondolja újra a bevezetendő személyes okmányolvasási kötelezettség életszerűségét (a fent leírt szempontok figyelembevételével)!

-        mérlegeljen egy differenciált működést (pl recepcióval nem rendelkező, 8 szoba alatti kis szálláshelyek manuális adatfeltöltési lehetőségével)!

-        dolgozzon ki megoldást a távoli kontaktmentes működés támogatására!

-        addig az időpontig, amíg a kontaktmentes működés támogatása nem megoldott tegye lehetővé a szálláshelykezelő szoftver okmányolvasó nélküli használatát!

-        fontolja meg az okmányolvasás mentességét kiskorú vendégek esetében!

-        tegyen elérhetővé többnyelvű vendégtájékoztató anyagot, amit a szálláshelyek megoszthatnak a vendégekkel!

-        a megnövekedett adminisztrácis teherre tekintettel tegye lehetővé a valóban legkisebb szállások (max 3 lakóegység) részére a Vendégem alkalmazásban az egyszerűsített mód további használatát!  

-        nyújtson jogi támogatást és védelmet a magánszállásadóknak azokban az esetekben, ha az eljárás miatt az elégedetlen vendégek jogi úton kártérítési pereket indítanának!

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Fodor Zoltán petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...