Petíció a BGF-KKK 2012. évi órarend változtatásai ellen.

A BGF Külkereskedelmi Karának órarendjét a tervezet szerint 2013. év elejétől kezdődően az óraközi szünetek meghosszabbításával változtatták meg. Az átlagos 10 perces szüneteket indokolatlanul 5 perccel meghosszabbították, míg a 20 perces ebédszünetet 45 percesre változtatták. Illetve az órarend változása kötelezi a pénteki órák meghirdetését, főleg a nyelvi órák esetében.
Minderről a hallgatókat nem kérdezték meg és előre nem is értesítették, csak kiszivárgott információkból és egy, a nem sokkal a félév megkezdése előtt körbeküldött üzenetből jutott a diákok tudomására a tervezet és annak elfogadása.

Ennek a diákokat és az iskola személyzetét is illető hátrányai pedig a következők:

  • Mivel minden óra kezdése eltolódik, azok az órák amik eddig 18:00-ig tartottak most 18:45-ig kitolódnak, és a legkésőbbi órának 20:30-kor lesz vége. Ez elég nagy hátrányt jelent, ha figyelembe vesszük az iskola elhelyezkedését, és azt, hogy a legrövidebb út időtartama a belvárosba is legalább 45 perc.
  • Sok diák lakik Budapest vonzáskörzetében, ami plusz utat jelent, így legrosszabb esetben egy diák 22-23 óra körül ér haza, ami egy másnap reggeli 8 órai kezdéssel (amihez 4-5 órakor fel kell kelnie) igencsak kimerítő.
  • Akik a tanulmányaik mellett dolgoznának, azok nem biztos, hogy ilyen órarend mellett is képesek lesznek rá. Pedig sokaknak szükséges, ahhoz hogy befejezhessék a tanulmányait.
  • A szünetek időtartamának megváltoztatása mellett a fő indok az, hogy a diákok kényelmesen megebédelhessenek. Ebédelni legjobb esetben is 20 perc alatt mindenki kényelmesen meg tud ebédelni, ezen felül az egyetlen étkezési lehetőség az iskola menzája, ami hosszú távon (de sokaknak rövid távon is) elég nagy fölösleges költséget jelent. Ehhez természetesen hozzátartozik az is, hogy aki nem engedheti meg magának a menzai étkezést, az új órarend miatt, hosszú ideig nem juthat így meleg ételhez.
  • Ha mégis mindenki a menzán való étkezés mellett döntene, kapacitás miatt, kivitelezhetetlen lenne, hogy akár csak az iskola negyede is megebédeljen egy 45 perces szünet alatt.
  • Sok vidéki hallgatónak szerencsésebb, ha már csütörtökön hazamehet, és nem kell pénteken egyetlen óra kedvéért bent maradnia, ha arra az órára bejárhatna máskor is a héten.
  • Az órarend változtatás ellen gazdasági okok is szólnak, hiszen ha az órák tovább tartanak, az növeli majd a víz-, gáz- és áramfogyasztást is. Ezek mellett pedig az ott dolgozókat is fizetni kell az iskolában töltött plusz óráikért.

Petíciónkkal szeretnénk elérni, hogy az órák közötti szünetek visszaálljanak a 2013 előtti idősávokhoz.