Nyílt levél a Nyíregyháza Spartacus Labdarúgó Kft tulajdonosainak

Tisztelt Tulajdonosok!

 

A nyíregyházi labdarúgás újabb mérföldkőhöz érkezett, Egy olyan mérföldkőhöz, amely választás elé állítja a labdarúgó klub tulajdonosait, vezetőit: dönteni kell arról, hogy mehet-e ez így tovább. Városszerte beszélik, hogy nagy bajok vannak a csapatnál, a finanszírozás nem megoldott, a játékosok fizetései csúsznak, a tavaszi mélyrepülés pedig elég erős alapot ad arra, hogy ezeket a – hangsúlyozottan nem hivatalos – információkat valósnak higgyük el. Lépni kell, amíg még van idő.

 

Városunk labdarúgásának történetében a nagy sikerek mindig is hiányoztak: voltak jó csapataink, amelyeknek időszakai aranykorszakokként élnek az itteniek emlékében. Bármi is történt azonban, játszhatott akár a kiesés ellen is a Szpari, a szurkolók mindig kiemelt figyelemmel követték. Ezért is különösen szomorú a mostani állapot: az emberek csak lézengenek a stadionban, érezhetően elveszett a kapocs a játékosok és drukkerek között. Ha most nem történik valami előremutató, akkor a nyíregyházi labdarúgás – egy időre biztosan – eltűnik a magyar foci térképéről. Mással is megesett már ez. Volt, akinek sikerült visszakapaszkodnia, volt, akinek nem.

 

Nehezen hiszi el az ember, hogy pont ebben a városban, ahol óriási lehetőségek rejlenek egy szerethető focicsapat kialakításában, nincsenek olyan tőkeerős cégek, nincsenek olyan vállalkozások, amelyek fantáziát látnának a helyi labdarúgásban. Ha a mostani tulajdonosi körnek már nincs szándékában - esetleg már erő híján van – hogy teljes erőbedobással és figyelemmel működtesse a klubot, akkor talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy más megpróbálhassa. Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet távol áll az optimálistól. Azt is el kell felejteni egy életre, hogy az önkormányzatok kontroll nélkül öntik bele a pénzt a versenysportba. Ez Európa fejlettebb részén már régóta alaptétel, és a magyarországi megoldások is ebbe az irányba mutatnak. Napi szinten hallhatjuk a híreket a város nehéz pénzügyi helyzetéről, és ez a tény jelenleg lehetetlenné teszi az önkormányzat komolyabb szerepvállalását.

 

Mi, nyíregyháziak nem elsőosztályú bajnoki címre vágyunk. A realitások figyelembe vételével egy olyan csapatot szeretnénk látni, amely minél több helyi kötődésű fiatalból áll. Ha kell, akkor a másodosztályban szerepelve. De – még ehhez a nem túl magas elváráshoz is – sokkal több gondoskodásra volna szükség a tulajdonosi körtől. Minden téren.

 

Nem lehet a nyíregyházi foci rövidtávú jövője az, hogy az ismeretlen befektető mindösszesen tűzoltásra érkezzen és az említett bértartozások fejében a piacképes nyíregyházi játékosokat a budapesti klubjához irányítsa, majd a második számú csapatát feltöltse harmadosztályú játékosokkal, akik ráadásul nem is kötődnek a megyénkhez.

Ez előrevetíti azt, hogy jövőre talán már nem is lesz Nyíregyházán focicsapat.

Hamarosan kezdődik az új idény, nevezési díjat kell fizetni, kérjük a többségi tulajdonost, fontolja meg, hogy olyanok kezébe adja át a nyíregyházi labdarúgást, akik kötődnek a városhoz, a megyéhez, akik hosszútávon is biztosítják a csapat szerény, de tisztességes működését.

Itt az idő, hogy a hangzatos kijelentéseket végre tettek kövessék és a tulajdonos utolsó lépésként ne a szakadékba lökje a nyíregyházi labdarúgást.

 

Köszönettel

Keleti Front, Mastiffs, Elit 2007 valamint a nyíregyházi labdarúgásért aggódók közössége.