NYILATKOZAT A MISKOLCI KITELEPÍTÉSI POLITIKÁK ELLEN

Alulírott, felelős magyar demokraták, tiltakozásunkat fejezzük ki a miskolci városvezetés legújabb  jogellenes és rémisztő döntése ellen, egyúttal szolidaritásunkról biztosítjuk az érintett családokat, és az érdekükben fellépő kitelepítés-ellenes polgárjogi mozgalmat.

Miskolc, a lakások bérléséről szóló helyi önkormányzati rendeletét 2014. május 8-án az érintettek megkérdezése nélkül módosította: a szanálásra ítélt –elsőként a diósgyőri futballstadion tőszomszédságában fekvő- szegénytelepek lakóinak családonként 1-2 millió forintot kínálnak lakásvásárlásra. De csak abban az esetben, ha hajlandók elhagyni (szülő)városukat, és oda 5 éven belül nem költöznek vissza, a város közigazgatási határain kívül vásárolnak ingatlant.

A nyomortelepek fokozatos fölszámolásával, a túlzsúfoltság csökkentésével egyetértünk, de ez a folyamat semmiképp sem járhat azzal a következménnyel, hogy Miskolc a még szegényebb településekre, a teljes reménytelenségbe száműzze a leszakadt, munkanélküli családokat. Amennyiben a város rendelkezik pénzeszközökkel a telepek felszámolásra, különösen, ha az európai uniós pénz, helyben kell fenntartható és emberséges megoldásokat kidolgozni. Olyat, amely megfelel a szegregáció elleni, vagyis a társadalmi beágyazódást előmozdító követelményeknek is!

Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy a telepek felszámolására irányuló terveket az önkormányzat valamiféle bűnmegelőzési program részeként kezeli, a nyomortelepeket a bűnözés melegágyaként állítja be. Ezzel a közösségsértő hecckampánnyal a városvezetés továbbgerjeszti az amúgy is pattanásig feszült cigányellenes közhangulatot.

Mindezek okán követeljük az inkriminált rendelet haladéktalan visszavonását!

Egyúttal felszólítjuk a miskolci városvezetésért versengő pártokat, hogy a helyi önkormányzati választási kampányban ne a rasszista, elkülönítő-büntető politikában versengjenek, hanem az összetartó-fejlődő társadalom megteremtése ügyében vívjanak pár(t)harcot. Ne használják ki, és ne hergeljék tovább a cigányellenes közhangulatot; ne rendeljenek mindent alá a rövidtávú hatalmi érdekeiknek, mert a társadalmi béke és bizalom megteremtése az egész város, és az egész ország legfőbb érdeke.

Követeljük, hogy Miskolc vezetése a nyomortelepek felszámolásához kapcsolódóan gondoskodjon olyan átfogó szociálpolitikai program megvalósításáról, amely esélyt teremt az ott élők szociális helyzetének tartós javítására, és további lakhatásukat számukra is elfogadható módon oldja meg.

Követeljük, hogy a program kidolgozása az érintettek képviselőinek bevonásával, velük folyamatosan egyeztetve valósuljon meg.

Egyúttal kinyilvánítjuk, hogy támogatjuk a helyi roma önkormányzat és a polgárjogi szervezetek kitelepítés-ellenes, embermentő mozgalmát, munkájukhoz sok sikert kívánunk.

Miskolc, 2014. május 31.

Az aláírással engedélyezem Horváth Aladár, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.