Nem kérjük a DTkH szolgáltatását!

MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. / Pethő Zsolt Vezérigazgató Úr részére  

Tisztelt Vezérigazgató Úr!  

A médiában olvasható hírek szerint 2023. július 1-ét követően a hulladékbegyűjtés közép-kelet-magyarországi térség régiókoordinátora a DTkH Nonprofit Kft. lesz. Az idén három éve, hogy a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft.-t felváltva a DTkH Nonprofit Kft. megkezdte működését Pest megye több településén is.  

A szolgáltató hároméves működését megannyi jogos panasz kíséri a kezdetektől fogva. Az alább felsorolt kellemetlenségek sok településen folyamatosak a mai napig:

  • el nem szállított, utcán rohadó zöldhulladékos zsákok, megrongált, földhöz vágott hulladéktárolók, nyomvályúkkal felsértett földutak, áram- és kommunikációs szolgáltatók oszlopainak megrongálása (kidöntése);
  • gyakori a háztartási, szelektív és zöldhulladékok részleges elszállítása, azaz nagyszámú ingatlan elől nem viszi el azokat a szolgáltató az általa megadott napon.
  • A hulladékszállítást végző alkalmazottak sokszor minősíthetetlen hangnemben válaszolnak a szolgáltatást igénybe vevő, fizető lakosok kérdéseire, sőt előfordult az első évben, hogy portára bemenve pénzt akartak kérni egyéb hulladékok elszállításáért (vagy amit ők annak véltek).
  • Rendszeresen előfordul, hogy a szelektív üveggyűjtőket a kommunális szemetet gyűjtő autóba ürítik.  

A fent felsoroltakkal természetesen több település is megkereste Feigl Ferenc ügyvezetőt, hiszen rendszerszintű problémáról van szó. Feigl Ferenc általános válasza – mivel sok helyre hívták közmeghallgatásra, lakossági fórumra vagy akár helyi rádióműsorba –, hogy ennél jobbat, ebben a rendszerben, ilyen áron kihozni nem lehet. Kiegészítve azzal, hogy a DTkH innovatív megoldásokkal reformálta meg a korábbi konstrukciót, tehát a rendszer egyszerűbb és hatékonyabb lett. Sőt, állítása szerint a szolgáltatás korszerű és fenntartható is. Egy 2022. május 5-i kismarosi lakossági fórumon úgy fogalmazott: a Mol azokkal szerződik majd, akik eddig is jól teljesítettek, illetve akik illeszkednek a koncesszor, vagyis a Mol elvárásaihoz. Feigl Ferenc a videóban arról beszélt, hogy a DTkH pillanatnyilag nem ilyen jól teljesítő.    Ennek ellenére mégis a listán olvasható a szolgáltató neve.  

Az elmúlt három évben teljes mértékben leépült a szemétszállítás minősége, továbbá megszűnt a csere szelektív- és zöldhulladékgyűjtő-zsák a hulladékszállítás napján, ami előremutató volt a környezettudatosabb életmódhoz, bár ez utóbbit nem segíti, hogy a pénzért vett, megtöltött zsákok elszállítása esetleges, így a sima háztartási hulladékok ismét kiegészülnek műanyagpalackokkal, fém- és papírdobozokkal. Megszűnt az éves általános lomtalanítás is, a veszélyes hulladékot pedig nincs hová leadni.  

Mindezek miatt kérjük, hogy a DTkH Nonprofit Kft. ne kapjon lehetőséget a regionális szolgáltatásra.    

 

A petíció kezdeményezői:

Mwajas Kriszta, önkormányzati képviselő - Pócsmegyer

Dr. Szilvágyi Gábor, önkormányzati képviselő - Pócsmegyer