NAT 2020 – NEM!

* Ne feledjék a visszaigazoló emailt kinyitni, az aláírást érvényesíteni! Ha nem találnak ilyen levelet a postaládájukban, nézzék meg a spam fiókot, vagy ellenőrizzék, hogy a válaszlevelet nem szűrte-e ki tűzfal. Köszönjük! *

FELHÍVÁS A NAT 2020 ELLENI TILTAKOZÁSRA

Kérjük mindazokat, akik egyetértenek a Magyartanárok Egyesülete alábbi állásfoglalásával, aláírásukkal támogassák a tiltakozást. Tanárok, szülők, diákok, kutatók, a minőségi oktatás minden elkötelezettje mellett intézmények, szervezetek csatlakozását is várjuk.

A Magyartanárok Egyesülete állásfoglalása a Nemzeti alaptanterv 2020. január 31-én nyilvánosságra hozott szövegéről 

Ez a Nemzeti alaptanterv a magyar nyelv és irodalom tantárgy tekintetében nem nemzeti és nem alaptanterv. Nem nemzeti, mert ekkora mennyiségű tananyag az adott korosztály legalább kétharmada számára nem elsajátítható, őket a nemzetből mintegy kirekeszti. Nem alaptanterv, mert a tanítást teljes részletességgel s nem csupán alapjaiban szabályozza.

Komoly óraszámcsökkentés mellett jelentős tananyagbővítést hajt végre. Nem ad módot a képességfejlesztésre, a diákok egyéni fejlődésére, a módszerek és gondolatok sokféleségére, nem teszi a diákokat szövegek alkotóivá, művelt, a humán kultúra iránt elkötelezett felnőttekké. Nem szolgálja sem személyiségfejlődésüket, sem tanulás- vagy munkakultúrájukat, sem boldogulásukat a munka világában. Ezért mélyen gyerekellenes.

A kortárs kultúráról tudomást sem vesz, habár tud arról, hogy a nyelv állandóan változásban van, ám ezt morális kérdésként kezelve keményen normatív nyelvszemléletet képvisel. Még a régebbi korok irodalomtörténetéről adott képe is elavult és elfogult.

Ez az alaptanterv újra az ideológia, a politika szolgálólányává teszi az irodalmi nevelést, s ezzel legalább negyven évvel veti vissza az 1978-ban a szolgálólányi szerepből kiszabadult magyartanítást. Irodalomszemlélete a művek nyelvi megvalósulásának és nemzeti kulturális értékének elszakításával, szembeállításával nem konzervatív, hanem elmaradott

Érzéketlen minden iránt, amit a magyar pedagógiatudomány, a tantervelmélet, a szakmódszertan az előző évtizedekben megalkotott. Deklarálja a módszertani szabadságot, de olyan mértékben szabályozza az elvégzendő tananyagot, hogy az minden tanári mozgásteret végképp beszűkít. Nem vesz tudomást a régiók, az iskolák és tanulócsoportok különbségeiről.

A tárgyalt szerzők és művek listájának bővülése nem alapul komoly tudományos kutatásokra, olyan kultúrharcos szemléletet tükröz, amely egy ideológiai üzenet kedvéért szétszakítja a nemzetet. Szemben áll azzal a gondolattal, hogy a nemzet egészének alaptanterve legyen.

Mindezek alapján leszögezzük: a most nyilvánosságra került kormányrendelet olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni.

A Magyartanárok Egyesülete választmánya

Budapest, 2020. február 1.

https://magyartanarok.wordpress.com/2020/02/01/a-magyartanarok-egyesulete-allasfoglalasa-a-nemzeti-alaptanterv-2020-januar-31-en-nyilvanossagra-hozott-szovegerol/#more-12878  

A Szépírók Társasága 2020. február 4-én csatlakozott a Magyartanárok Egyesülete állásfoglalásához:

https://szepiroktarsasaga.hu/hirek/az_uj_nat-rol.1869.html?pageid=934


Tamás Ferenc, Magyartanárok Egyesülete    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Tamás Ferenc, Magyartanárok Egyesülete láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...