Mentsük meg az Országos Széchényi Könyvtárat!

Az átlátszó.hu információi szerint egyre valószínűbb, hogy a nyári bezárása után már ki sem nyithat a Várban az Országos Széchényi Könyvtár, mert másik épületbe kell költöznie. A tervek szerint a könyvtárnak az egykori Kilián laktanya párás és penészes épületébe helyeznék át, ezzel súlyosan veszélyeztetve az ország több évszázados szellemi örökségét. Többek között például Kossuth Lajos és Madách Imre házi könyvtárainak eredeti példányait is az OSZK őrzi, a Corvinákat, az Ómagyar Mária siralom eredeti példányát, a Himnusz eredeti példányát Kölcsey Ferenc kézírásával, és még hosszan folytathatnánk a sort. Úgy tudni, hogy a kormánynak más tervei vannak a könyvtár eredeti épületével. De mégis mi lenne fontosabb az évszázadok alatt összegyűlt szellemi örökség megőrzésénél?

Az a minimum, hogy a könyvtár dolgozói, vezetői dönthessenek arról szakmai alapon, hogy melyik épület alkalmas az intézmény számára, ne pedig hozzá nem értők felelőtlen politikai döntésén múljon egy ekkora kulturális érték jövője. Írd alá a petíciót, ha számodra is fontos, hogy a könyvtár jövőjéről az ott dolgozók döntsenek!

Frissítés (2019. május 14.): Hivatalosan is megerősítésre kerültek a sajtóinformációk, valóban a Kilián laktanya beázó, penészes épületébe akarják költöztetni a könyvtárat. Arra kérünk mindenkit, hogy aláírás után adja tovább a petíciót, akinek csak tudja, hogy ne történhessen meg ez a felelőtlen költöztetés!

Az aláírással felhatalmazom Diákvagyok mozgalom petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.