MENTSÜK MEG A RÓZSAVÖLGYI-TAVAT!

Alulírott lakosok ezúton kezdeményezzük, hogy a veresi Rózsavölgyi-tó megmentéséhez csatlakozzon Veresegyház Város Önkormányzata. A célok eléréséhez mi is aktívan hozzá kívánunk járulni.

(Javasoljuk jelen petíció aláírásakor az ötleteket, önként választott tevékenységeket közzé tenni. A szavazás 2022. 07. 31-én zárul.)

294305190_10225780920823125_8330652598353854956_n.jpg

Háttér:

Idén július közepére az aszály miatt kritikus állapotba került a Rózsavölgyi utcában (Ligetek, Veresegyház) található kis tavacska, mely gyerekek és felnőttek közkedvelt pihenő- és pecahelye évtizedek óta. Az elsődlegesen talajvíz által táplált tó vízszintje jelentősen lecsökkent, vízfelülete pedig közel a felére zsugorodott a vízhiány miatt.

A tó megmentése, állapotának javítása kapcsán mind a lakosság, mind az önkormányzat részéről jelentős igény mutatkozik, ezért a Tavirózsa Egyesület az alábbiakban teszi közzé rehabilitációs javaslatait, melyek koordinálásában, megvalósításában aktívan részt kíván venni:

Tablazat2.jpg

Tekintettel a rekord mértékű aszályra és hőmérsékletre a fenti intézkedések ellenére is elképzelhető, hogy a Rózsavölgyi-tó kiszárad. A vízmegtartó beavatkozások azonban középtávon lehetővé teszik a tó „újraélesztését” és megőrzését.

A Tavirózsa Egyesület folyamatos szakmai segítséget nyújt a tó megőrzése, állapotának javítása érdekében.

A_hinar_szerepe_tom.png

MIÉRT FONTOS A HÍNÁR A VIZEKBEN?

1. Árnyékolásával és gátló anyagaival korlátozza a káros (pl. allergén) algák elszaporodását 2. Az algás vizekhez képest kiegyensúlyozott oxigénviszonyokat teremt 3. Gazdag gerinctelen állatvilágnak nyújt otthont, melyek a halak fontos táplálékai 4. Hűvösebben tartja a vizet az algákhoz képest, melynek révén magasabb lesz az oxigénszint, és az algák szaporodása csökken 5. A halaknak ívó-, búvó- és táplálkozóhelyet nyújt  

Ötletek a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz: https://www.facebook.com/sandor.bardoczi/posts/pfbid0A4W8ChMTYErRNJG65iQRpGEFUC4ZTPdWkqwpkFgowAbnLUH1jwehbWgegDfjNccFl https://www.facebook.com/sandor.bardoczi/posts/pfbid02x5GaL4urg3ioZ5ZRmMeRtRqFscF5TJcFtqdr3nT85eXuLVasXPM36xHjPz6ekGzjl

Településszintű megoldások: https://lifelogos4waters.bm.hu/

Kapcsolat:

dr. Tatár Sándor

Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület

https://tavirozsa-egyesulet.hu/ 

https://www.facebook.com/tavirozsa.egyesulet

06 70 210 1242