Mentsük meg a Bükköt a korlátlan fakivágásoktól!

Mentsük meg a Bükköt a korlátlan fakivágásoktól!

Címzettek:
Magyarország Kormánya – Orbán Viktor miniszterelnök
Alapvető Jogok Biztosi Hivatala – dr. Bándi Gyula, jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos helyettes
Agrárminisztérium - dr. Nagy István miniszter
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal - Dr. Alakszai Zoltán főispán
ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. - Zay Adorján vezérigazgató
EGERERDŐ Erdészeti Zrt. - Dobre-Kecsmár Csaba vezérigazgató

A Mentsük meg a Bükköt! civil szerveződésünk tagjait aggodalommal tölti el az augusztus 5-én hatályba lépett, fakitermelésekre vonatkozó, rendkívüli engedményeket tartalmazó Kormányrendelet. Az erdő fenntartása, gyarapítása és védelme az egész társadalom érdeke, az erdő közérdekű szolgáltatásai minden embert megilletnek, ezért az erdővel csak a közérdekkel összhangban, szabályozott módon lehet gazdálkodni. A Bükk-vidéken található Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete, közel 100 000 hektár. Az itt élő emberek, életközösségek, itt dolgozók, sportolók, túrázók számára elfogadhatatlannak tartjuk a 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet kihirdetését és követeljük azonnali visszavonását.
Nem csupán aggályosnak, hanem egyenesen kétségbeejtőnek tartjuk az elkapkodott, szakmailag megalapozatlan intézkedést. Nem kell sem természetvédelmi, sem erdészeti szakembernek lenni hozzá, hogy belássuk, milyen visszafordíthatatlan és végzetes következményei lehetnének a korlátozások teljes megszüntetésének.
Az erdőterületek segítik a már idén nyáron is saját bőrünkön megtapasztalt klímaváltozás hatásaival szembeni védekezést, csökkentik a villámárvizek kialakulásának kockázatát, természetes módon mérséklik a hőséget. Szerepük van a vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen. Ha mindezen előnyeit sutba dobjuk a korlátlan mértékű fakitermelés és gazdasági érdekek miatt, akkor folyamatos és egyre kivédhetetlenebb természeti csapások sújtják majd hegylábi településeinket, életünket, jövőnket: sárlavinák, villámárvizek és aszályok. Ezeknek pedig egyre gyűrűző, egymásból következő egyéb katasztrofális következményei lesznek.
Másfelől, a téli fűtéssel kapcsolatos, érthetően pánikra is okot adó helyzetre ez a rendeletmódosítás biztosan nem nyújt valódi megoldást, hiszen csak 1-2 év múlva válhatna belőlük tűzifa. A most kivágott fák vizesek, fűtőértékük alacsony, égetésük komoly légszennyezéssel jár együtt, és a szén-monoxid mérgezések kockázata is sokkal nagyobb. Nem tartjuk indokoltnak és felelősnek a kormányrendelet intézkedéseit! Nem látjuk be, hogy van bármilyen rövid távú üzleti érdek, amely miatt megéri a hosszútávon jelentkező pusztítás.
Ma még talán nehéz elképzelni, hogy egyszer nem jutunk vízhez, egészséges levegőhöz, élelemhez. Ám az apokaliptikus víziók sokkal hamarabb bekövetkezhetnek, ha meggondolatlanul felszámoljuk az egyik legfőbb rendszerszintű szabályozó erőforrásunkat, az erdőségeinket.
A Bükk-hegység nemcsak az ország legnagyobb egybefüggő erdőterülete, de nemzeti parki státussal is védett ökoszisztémája. Miskolciként, a hegylábnál található települések lakóiként, az ország és a világ más tájairól tömegesen hozzánk látogatók számára is kötelességünk szeretett hegységünket megvédeni. Nincs mire várni, cselekednünk kell.
Kérünk minden erdőt féltő, jó érzésű embert, civil szervezeteket, hogy támogassa petíciónkat, és minél több emberhez juttassa el ezt a nyílt levelet. 2022. augusztus 12-én, pénteken 17:30-tól Miskolcon is hallassuk a hangunkat, állítsuk meg a jövőnk aprópénzre váltását!
Hangsúlyozni kívánjuk, hogy miskolci kezdeményezésünk pártoktól független és kérjük őket, hogy saját hatáskörükben tegyék meg, amit megtehetnek, és meg kell tenniük az ügyben.
Kérjük az érintett erdőtulajdonosokat, erdészeti szakigazgatási szerveket és hatóságokat, hogy szakmai érvekkel alátámasztva, ne hagyják gyakorlattá válni a rendeleti könnyítéseket! Tegyék meg az egyébként tiszteletre méltó szakmától joggal elvárható szakmai lépéseket, foglaljanak állást, ne asszisztáljanak az esztelen pusztításhoz! Ne hagyják cserben a Bükköt és a Bükktől függő, Bükkhöz kötődő embereket és a Bükk-hegységben helyet biztosító, teljességgel kiszolgáltatott élővilágot!"
Tisztelettel kérjük dr. Bándi Gyula, jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos helyettest, hogy a kormányrendeletről szíveskedjen állásfoglalását a lehetős legsürgősebben közzétenni.

Hivatkozások:
287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról
2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról *

A Bükki erdőségek védelme érdekében született petíciónkhoz tisztelettel várjuk magánemberek, civil és szakmai szervezetek csatlakozását!

Kapcsolat:
Mentsük meg a Bükköt! Civil Munkacsoport, Zöld Kapcsolat Egyesület
Face oldal: https://www.facebook.com/Mentsük-meg-a-Bükköt-106580712159242
Esemény – gyűlés a Bükkért: https://fb.me/e/2K6SWC0JL


Zöld Kapcsolat Egyesület    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Zöld Kapcsolat Egyesület láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...