Mentsük meg a Bárka Színházat

A budapesti Bárka Színházat 1996-ban alapította a Józsefvárosi Önkormányzat, a társulat 1997 őszén kezdte el munkáját. 1999 szeptemberében Göncz Árpád és Törőcsik Mari nyitotta meg a Bárka felújított, átalakított épületét az egykori Ludovika vívótermében. A Bárkában jelenleg  4 játszóhely található: Vívóterem - Cseh Tamás terem (220 férőhely), Stúdió  (100 férőhely), Kávézó (80 férőhely), Amfiteátrum (300 férőhely).  A színház állandó társulattal dolgozik. Az első kilenc évad Csányi János vezetése alatt - a teljesség igénye nélkül - játssza például a Lila ákácot, a Mulatságot, a Cseresznyéskertet, Tótferit, A Pál utcai fiúkat, a Stuart Máriát és a Hamletet. A következő két évad Adlföldi Róbert nevéhez fűződik számos nagy sikerű előadással (Koldusopera, Don Carlos, Szentivánéji álom). A tizenkettedik évadot már Seress Zoltán vezetésével kezdte meg a Bárka. Közismert alkotók közreműködésével számos sikeres darabot állítottak színpadra, amelyek közül néhányat a mai napig is teltházzal játszanak.
(Forrás: Bárka Színház)

Azonban a Bárka működése, léte most veszélybe került.

Az alábbiakban szó szerint idézem a HVG 2014. február 05-i írását:

"Nehézségbe ütközik a januári bérek és honoráriumok kifizetése a Bárka Színházban – írja a Nol.hu

Seress Zoltán igazgató keddi társulati bejelentésére hivatkozva, ahol azt is elmondta: február 24-ig el kell dőlnie, mi lesz a színház sorsa.


A Bárka működési bizonytalanságának és adósságállományának hátterében a színház elhúzódó átadás-átvétele áll –számolt be a Nol.hu.

Seress Zoltán igazgató a keddi társulati ülésen bejelentette, hogy nehézségekbe ütközik a januári bérek és honoráriumok utalása. A munkatársak decemberben kaptak utoljára fizetést, igaz, akkor egyszerre a novemberit és a decemberit. Az igazgató úgy véli, február 24-ig ki kell derülnie, hogy mi történik az intézménnyel, de egyelőre senkinek semmit nem tud ígérni.

Korábban közleményben tudatták: bizonytalan jogi és gazdasági helyzete miatt február 22-ig nem játssza a Bárka Színház bizonyos előadásait, és felfüggeszti a Rovarok című produkció próbáit.

2012 óta szó van arról, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem része lesz a teátrum, de tavaly év végéig sem vette át az intézményt az egyetemet működtető Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium – emlékeztet a lap. Egyelőre arra sincs biztos időpont, hogy mikor rendeződik a színház helyzete, várnak a KIM államtitkárára, akivel tárgyalhatna az igazgató.

A Bárka 2012 óta jelentős tartozást görget maga előtt, amelynek egyik oka a KIM csökkentett támogatása (a beígért 120 millió forintból 70 milliót utalt 2013-ban a minisztérium), illetve az sem könnyített a helyzetükön, hogy tavaly óta utófinanszírozásban kapták meg a támogatói forintokat.

Mindezek dacára a direktor azt mondja: van pénz a színház számláján, de a törvényesség betartása és a különböző követelések akadályozzák a bérek, honoráriumok kifizetését."

Ne hagyjuk, hogy ez a színház is a feledés homályába vesszen, hiszen a Bárka nem csak egy színház a sok közül.

A Bárka alkotóműhely, színészképző, közösségi tér koncertekkel, kiállításokkal, színészei, előadásai számos rangos díjjal büszkélkedhetnek.

Követeljük, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tegyen eleget vállalásának, egyrészt vegye gondozásába a színházat, másrészt pedig financiálisan ne lehetetlenítse el az intézményt!

Követeteljük továbbá, hogy a színház vezetésére írjanak ki új pályázatot és olyan kompetens, "színház-csináló" ember kerüljön a társulat élére, aki kiáll a színházáért, a színészeiért (akik a jelenlegi körülmények között is próbálnak, minden este színpadra állnak úgy, hogy közben létbizonytalanságban élnek, de mindebből mi, a közönség semmit nem érzünk, nem látunk, mert töretlenül teszik a dolgukat, szórakoztatnak, elgondolkodtatnak, játszanak), a kollégáiért és megtesz mindent a Bárka további sikeres működéséért!