Műanyagipari légszennyezés végleges felszámolása Zsámbékon

Kérjük aláírásával támogassa civil kezdeményezésünket, amely a Zsámbékot és környékét fojtogató műanyagipari légszennyezés teljes és végleges megszüntetését tűzte ki célul.

Fontos leszögezni, hogy bármilyen fokú légszennyezésről is legyen szó, az káros az egészségre. Azzal, hogy elviseljük a légszennyezést, elfogadjuk, hogy az emberi élet létfeltételei nem teljesülnek. Alapvető szükséglet kielégítéséhez való jog sérül, ahogy az Alkotmány Bíróság is kimondta. Ezen túlmenően azt is kijelenthetjük, hogy a tiszta levegőhöz való jog, emberi alapvető jog.

A Zsámbék, Új Gyártelepen üzemelő vegyi és műanyaggyártó üzemek valamelyikének tevékenysége során gyártási melléktermékként keletkező szúrós szagú, súlyosan egészségkárosító gázok és szilárd kisméretű részecskék légkörbe engedése nem újkeletű jelenség, hanem rendszeresen visszatérő évtizedes probléma Zsámbékon, aminek megoldására a hatóságok bevonásával sokan, sokféle erőfeszítést tettek már, de tartós sikert eddig senki nem ért el.

A rendszeresen visszatérő légszennyezést azért szeretnénk megállítani, mert a légkörbe jutó káros anyagok a belélegzés során a tüdőn keresztül az emberi szervezetbe kerülnek. Ez a nőknél meddőség, a magzatoknál születési rendellenességek és a halva születés valószínűségét növelik. Nemtől és kortól függetlenül károsítják az immunrendszert, a hormonháztartást és megnövelik a légzőszervi elváltozások (légzőszervi irritáció, tüdőgyulladás, rákos megbetegedések) kockázatát. Az egészségre ártalmas vegyületek elraktározódnak az emberi zsírszövetekben, így a tartós kitettség hosszú távon okoz egészségkárosítást. A szennyezett levegőt belélegzik gyermekeink is, akikre még károsabb hatással van, mint a felnőttekre. A kint tartott háziállatok pedig 24 órában szívják be a mérgező anyagokat változó koncentrációban. A petíció végén egy rövid összefoglalót talál a műanyaggyártás során felszabaduló vegyületekről és a potenciális egészségkárosítás pontos típusairól.

Nemcsak az üzemek közvetlen környezetében lakókat érinti a szennyezettség, hanem azokat is, akik messzebb laknak, így ritkábban vagy egyáltalán nem érzik a szúrós, égett műanyagszagot. Átlagosan kisebb koncentrációban, de az ő tüdejükbe is bejutnak ezek a káros anyagok. Nem szabad elfelejteni, hogy az elraktározódás miatt hosszú távon mindenkire hatással van a légszennyezettség, aki a városban vagy annak környékén lakik (Zsámbék, Tök, Páty, Mány).


A következő megoldási terv végrehajtását kérjük:

1) Helyzetértékelés, tényfeltárás
A zsámbéki műanyagipari légszennyezés pontos forrásának vagy forrásainak felderítése: mely üzem(ek), mely munkafolyamata(i), milyen rendszerességgel engednek egészségkárosító anyagokat a légkörbe. Az illetékes hatóság a petíciót aláírók számára tegyen közzé minden közérdekű adatot a bizonyított tényállásokról (mikor és mely cégek okoztak légszennyezést korábban, ez milyen következményekkel járt, mikor szerelték fel a szűrőt és annak üzemszerű működtetésére milyen biztosítékai vannak a lakosságnak). Kérjük továbbá műanyagipari létesítmények közelében lakó, illetve az ott dolgozó emberek megbetegedéseiről (különös tekintettel a légzőszervi és daganatos megbetegedésekre továbbá a fejlődési rendellenességekre) készült statisztikai adatok közzétételét.

2) Megoldási tervek kidolgozása
Felkérjük az eljáró hatóságot egy olyan részletes megoldási terv kidolgozására, mely teljes mértékben és végérvényesen megakadályozza ipari műanyaggyártás és feldolgozás során keletkező egészségre ártalmas gázok és szilárd részecskék (úgy mint foszgén, dioxin, hidrogén-cianid, toluol, izocianátok, acetaldehid, benzol, vinil-klorid, formaldehid és részlegesen elégett műanyagrészecskék) légkörbe jutását.

3) Megoldási tervek megvalósítása
Kötelezzék a légszennyezést okozó cégeket technológiai folyamataik átalakítására, modernizálására, alkalmazottaik betanítására, szűrőberendezéseik szakszerű használatára és karbantartására, illetve újak telepítésére, amennyiben ez szükséges.

4) Rendszeres hatósági és lakossági ellenőrzés
Az eljáró hatóság ellenőrzések, légszennyezettségi mérések és kényszerintézkedések gyakori végrehajtásával biztosítsa, hogy a légszennyezés később se térhessen vissza semmilyen koncentrációban.

Telepítsenek legalább 4 fix légszennyezettségmérő berendezést a gyártelep közvetlen közelében, hogy bármilyen szélirány esetén kimutatható legyen a lakott területek felé áramló légszennyezés és biztosítsanak a lakosság számára lehetőséget a légszennyezettségi adatok leolvasására.


Tegyünk együtt Zsámbék levegőjéért és egészségünkért!

Aláírását megköszönve,
a civil mozgalom szervezői

 


A leggyakoribb polimer típusok égetése/hevítése/pirolízise során felszabaduló vegyületek és azok egészségre gyakorolt hatása:

PVC:

Égésekor olyan anyagok szabadulnak fel, mint az első világháborúban harcigázként alkalmazott foszgén, vagy rákkeltő a vinil-klorid, illetve a nagyon egészségkárosító dioxinok. Az elégetett PVC minden 5 grammja olyan mértékben szennyez egy köbméter levegőt, hogy az biztosan károsítja az egészségünket.


Polietilén, Polipropilén (PE, PP):

A leggyakrabban előforduló műanyagok. Ebből készül a háztartásban használt eszközök jelentős része, valamint számos csomagolóanyag, zacskó, üdítős flakon és a papír üdítőitalos doboz belső burkolata is. A közhiedelemmel ellentétben égésükkor nem csak víz és széndioxid keletkezik, hanem az egészségnek súlyosan ártó, rákkeltő anyagok is. A benzol rákkeltő, károsan hat a csontvelőre, a májra, az immunrendszerre. Az akril-aldehid súlyosan irritálja a szemet, a bőrt és a légzőrendszert, tüdő vizenyőt okozhat. A formaldehid súlyos szemkárosító, rákkeltő, tüdővizenyőt okozhat. A toluol irritálja a szemet és a légzőrendszert, depressziót okozhat. Csökkent tanulási képességet és pszichológiai zavarokat, valamint impotenciát idézhet elő.


Nejlon (PA):

Ruházati termékek, használati tárgyak sora készül belőle. A benzol rákkeltő, károsan hat a csontvelőre, a májra, az immunrendszerre. Az acetaldehid károsítja az idegrendszert, szöveti elváltozásokat okoz. A formaldehid súlyos szemkárosító, rákkeltő, tüdővizenyőt okozhat. A hidrogén-cianid irritálja a szemet és a légzőrendszert, hatása lehet a központi idegrendszerre, amely légzési és keringési funkció károsodást okozhat. Izo-butilamin: Roncsolja a szemet, a bőrt, a légzőrendszert. Tüdővizenyőt okozhat.


Poliuretán (PU):

A keletkező izocianátok nagyon mérgezőek, már igen kis mennyiségben rákkeltőek. Az acetaldehid az idegrendszert károsítja, szöveti elváltozásokat okoz. A formaldehid súlyos szemkárosító, rákkeltő, tüdővizenyőt okozhat. Hidrogén-cianid irritálja a szemet és a légzőrendszert, hatása lehet a központi idegrendszerre, amely légzési és keringési funkció károsodást okozhat.


Polisztirol (PS):

Égetésekor sztirol, aldehidek, alkének és aromás szénhidrogének keletkeznek. A benzol rákkeltő, károsan hat a csontvelőre, a májra, az immunrendszerre. A formaldehid súlyos szemkárosító, rákkeltő, tüdővizenyőt okozhat. A toluol irritálja a szemet és a légzőrendszert, depressziót okozhat. Csökkent tanulási képességet és pszichológiai zavarokat, valamint impotenciát idézhet elő


Akrilnitril-butadién-sztirol (ABS):

Játékok, elektronikus eszközök burkolatai és autóalkatrészek, belső burkolatok készülnek belőle. A felszabaduló hidrogén-cianid irritálja a szemet és a légzőrendszert, hatása lehet a központi idegrendszerre, amely légzési és keringési funkció károsodást okozhat.


Tiszta Levegőt Zsámbéknak Csoport    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Tiszta Levegőt Zsámbéknak Csoport petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...