M0 folytatása és az Északi elkerülő út megépítése. Kérjük, írja alá petíciónkat, hogy levegőt vehessünk!

husztizenegy_logo_OK+szlogen.jpg Épüljön meg a budakalászi elkerülő út és gyorsítsák  fel az M0 autóút északi szektorának tervezési munkálatait

Támogatom, hogy az elviselhetetlen mértékű átmenő forgalmat jelentősen csökkentő “Budakalászt északról elkerülő út” mielőbb épüljön meg. Ugyancsak támogatom, hogy az “M0 autóút északi szektor” előkészítési munkálatait a mielőbbi megvalósítás érdekében gyorsítsák fel.

Budakalász fuldoklik!

Az elkerülő utak hiánya miatt óriási átmenő forgalom terheli a belső utakat, a városközpontban naponta 15 ezer gépjármű halad át. A rendszeres forgalmi dugók élhetetlenné teszik a várost, a levegőszennyezettséget felmérő szakértői vizsgálatok  tragikus helyzetet mutatnak.

Északi elkerülő út (1108. és 1111. sz. utakat a 11-es főúttal összekötő út)

Lassan negyedszázada várunk arra, hogy a környezetvédelmi hatóság kötelezését és az elkerülő út megépítésére tett újabb és újabb kötelezettségvállalásokat a Magyar Állam komolyan vegye.

Az út már 1985-ben bekerült a rendezési tervekbe, megépítése a Megyeri híd 1999. szeptemberi környezetvédelmi engedélyében hatósági kikötésként szerepelt, de hiába. Először 2005-ben, majd 2008-ban jött létre szerződéses kötelezettség, az elkerülő út azonban nem épült meg, sőt, a teljesítés csúszása miatt előírt állami kompenzáció is elmaradt. 2016 októberében újabb megállapodás született, de ismét hiába.

Budakalász lakóiban eddig az a kormányzati ígéret tartotta a reményt, hogy  a kivitelezésre teljesen előkészített északi elkerülő út építése hamarosan megkezdődhet. A kivitelezői közbeszerzési eljárást azonban pénzhiány miatt eredménytelennek nyilvánították. Ellenben a kevésbé költségigényes és a mielőbbi kivitelezést segítő munkálatok (pl. a nyomvonal miatt érintett ingatlanok kisajátítása) folytathatók lennének.

M0 autóút északi szektor (10. és 11. számú főutak közötti szakasz)

Az M0 autóút forgalma a Megyeri hídon át 2008-ban érkezett meg Budakalászra, a sokszor beígért folytatás azóta sem készült el. A 11-es és 10-es főutakat összekötő szakasz tervezése sem kezdődött el, pedig a beruházást  2012-ben nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek nyilvánították.

2022 decemberében a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. végre lezárta az évek óta húzódó tervezési tendert és megkötötték a szerződést. A nyertes tervezőirodákkal kötött megállapodás azonban feltételes, csak akkor lép hatályba, ha a hazai költségvetési forrás legkésőbb júniusig rendelkezésre áll.

A Kormánynak addigra el kell különítenie a tervek elkészítéséhez szükséges 3.999 milliárd forintot, különben a megállapodás megszűnik és az M0 folytatásáért tett eddigi erőfeszítések kárba veszhetnek.

Az átmenő forgalom csökkentését célzó beruházások nem csak Budakalász számára létfontosságúak. A tragikus közlekedési helyzet a teljes Pilis-Dunakanyar kistérségben sürgős beavatkozásért kiált.

Kérjük, írja alá a petíciót, hogy levegőt vehessünk!

Budakalász, 2023. március

2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület, Budakalász

A petíció címzettje: Lázár János építési és közlekedési miniszter

2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.