Levél az MTA elnökének - A BUKSZ és az OHA tiltakozása az utcanev

TILTAKOZÁS

 

Pálinkás József

az MTA elnöke

 

Elnök Úr!

2013. április 24-én nyilvánosságra került az MTA állásfoglalása „Magyarország önkormányzati közterületeinek elnevezéseiről”. Ez az állásfoglalás felháborodást keltett a tudományos közéletben és a szélesebb nyilvánosságban. Az idősebb generáció még emlékszik arra, hogyan próbálták a szocializmus idején „a múltat végképp eltörölni”: nemcsak az utcákat és a közintézményeket nevezték át ideológiai céljaiknak megfelelően, hanem a történész szakma megfélemlített képviselőit is rákényszerítették, hogy ehhez „tudományos, szakmai” indoklást adjanak. Döbbenten látjuk, hogy Magyarország újra ide süllyedt.

Ön az MTA elnökeként arra utasította a magyar történettudomány központi intézményét, hogy kutatói szállítsák a kiskátéként használható indoklást ahhoz, hogy az önkormányzatok, egy 2011-ben megszavazott törvény felhatalmazásával tendenciózusan, a politika megrendelésére átírják egyes közterületek nevét. Az MTA vezetése által egybeszerkesztett lista tanúsítja, hogyan kényszerítette a kormány saját ideologikus víziójának szolgálatába a történettudományos kutatás képviselőit. Az Ön utasításait végrehajtani kényszerülő akadémiai kutatóintézet egyúttal köznevetség tárgya lett: MTA Történelemhamisító Intézetként emlegetik. Mindez felbecsülhetetlen kárt okozott a hazai történettudomány szakmai tekintélyének és hitelének.

Tiltakozunk az Ön által működtetett tudománypolitika ellen, és felszólítjuk, hogy ne utasítsa sem a történettudomány, sem a többi tudományág kutatóit a napi politikai megrendelések kiszolgálására.

 

Budapest, 2013. április 29.

 

A BUKSZ (Budapesti Könyvszemle) szerkesztőbizottsága:

Bodnár M. István

Erős Ferenc

Gecser Ottó

Gyáni Gábor

Kálmán C. György

Klaniczay Gábor

Laki Mihály, a szerkesztőbizottság elnöke

Lakner Judit

Madarász Aladár

Majtényi László

Pajkossy Gábor

Sebes Katalin olvasószerkesztő

Szécsényi Endre

Széphelyi F. György

Wessely Anna, főszerkesztő

Erdélyi Ágnes, szerző

Ludassy Mária, szerző

 

A tiltakozáshoz csatlakozott az Oktatói Hálózat (OHA) és a Hajnal István Kör.
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )