Legyen újra a latin a hivatalos nyelv Magyarországon!

A főispánok és a vármegyék visszaépítése a magyar jogrendbe nagyon szép gesztus, azonban azt gondoljuk, itt nem szabad megállni. A nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét tovább kell erősíteni! Erre a legjobb lehetőség az, hogy Magyarországon újra a latin legyen a hivatalos nyelv - hiszen évszázadokig ez a nyelv volt hivatalos nyelvünk.

A latin végigkísérte történelmünk dicső évszázadait, ez a nemes nyelv volt leghosszabb ideig hivatalos államnyelvünk! A magyar nyelv csak 1836 óta hivatalos államnyelv - és, ahogy nagy költőnk, Berzsenyi Dániel már 1810-ben fogalmazott, akkor már „romlásnak indult a hajdan erős magyar”. Nyilvánvaló tehát, hogy a romlás kezdete előtti időkre kell visszanyúlni - akkor pedig még a latin volt a hivatalos nyelv Magyarországon.

Ha azt akarjuk, hogy országunk régi fényében tündököljön, nem elég főispánokat kinevezni és vármegyéket létrehozni: el kell érni, hogy mindennapi hivatalos ügyeinket csakis latinul végezhessük! A digitalizáció, azaz hogy ezeket az ügyeket online is intézhessük, szintén nagyon fontos - de legalább ennyire fontos az is, hogy ezen a megbecsült nyelven működjenek csak azok a felületek, amelyeken bevallhatjuk az adónkat, új útlevelet vagy személyi igazolványt kérhetünk, vagy bármilyen hivatalos tevékenységet folytatunk.

Megfontolandó az is, hogy az egészségügyi ellátásban is csak latinul folyhasson a kommunikáció az orvosok és a páciensek között - meggyőződésünk, hogy az, hogy egészségügyünk nem omlott még össze, annak köszönhető, hogy az orvosok máig ragaszkodnak a latinhoz.

A latin nyelv hivatalossá tétele lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Latinovits Jóvicc petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )