KRESZ módosítási javaslat - a sportcélú kerékpározás fogalmának bevezetése

Sok sportszerető állampolgár szerint a hatályos KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól) a kerékpáros közlekedés szabályozása szempontjából már elavult és módosításra szorul. A kerékpáros kultúra továbbfejlesztése az egészségmegőrzés miatt össztársadalmi érdek, ami ráadásul a károsanyag-kibocsátást és az utak forgalmát is csökkenti. Mint ahogy a többi járműkategóriában is léteznek különbségek, javasoljuk, hogy a kerékpárok kategóriáján belül is hozzák létre a "sportcélú kerékpározás" fogalmát. A sportcélú kerékpározás akkor valósul meg, ha (1) a kerékpáros az EN1078 szabványnak megfelelő fejvédőt visel, (2) a kerékpáros cipője oldható kötéssel kapcsolódik a pedálhoz, és (3) rendelkezik kerékpáros felelősségbiztosítással. A sportcélú kerékpározás dinamikájában közelebb áll a közúti közlekedés egyéb szereplőihez mint a gyalogosokhoz vagy a nem sportcélú kerékpárosokhoz. Kerékpárúton vagy gyalogosok által is használt osztott gyalog- és kerékpárúton veszélyesebb a közlekedésük, mint a gépjárművek között, ezért javasoljuk, hogy a fenti feltételek teljesítése esetén az alábbi szabályok vonatkozzanak rájuk :

• lakott területen kívül ne legyen kötelező a kerékpárút használata
  • lakott területen kívül haladhassanak zárt csoportban, legfeljebb kettes sorban
  • lakott területen kívül ne legyen korlátozva a sebességük
  • előzéskor legyen kötelező legalább 1,5 méter oldaltávolságot tartani tőlük
  • ne legyen kötelező a csengő és a küllőprizma használata
  • zárt csoportban közlekedő sportcélú kerékpárosok közé hajtani tilos
  • kamerával felvett szabálysértés esetén legyen a szabálytalanul közlekedő jármű üzembentartójának objektív felelőssége

A magyarországi sportcélú kerékpárosok és gépjárművezetők balesetmentes együtt közlekedésének érdekében javasoljuk továbbá, hogy

• helyezzenek ki figyelemfelhívó táblákat a 1,5 méteres kötelező oldaltávolságról a frekventált utakon
  • az érintett önkormányzatok és rendfenntartó szervek tájékoztatáshoz használjanak a mellékelt képhez hasonló információs szórólapot

Sportcélú_kerékpározás_-_ajánlások.jpg

Amennyiben támogatod a fenti kezdeményezést, kérjük írd alá és oszd meg azokkal akiket érdekelhet. Köszönöm szépen.

Az aláírással engedélyezem Kerekes László, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.