Korfüggő minimálbér!

Korfüggő minimálbért!

A Változó Világ Mozgalom (VVM)  elfogadhatatlannak tartja az egységes, kortól független minimálbért.

A minimálbér intézménye a modern társadalmakban indokolt. Sajnálatos és visszás helyzet, hogy a rendszerint gondatlanul kezelt munkapiaci feszültségek és a túlzottan tolerált profithajsza miatt ezt ma is ennyire széles körben kell alkalmazni. Ezáltal viszont egy ördögi csapdába kerül az érintettek többsége: a munkáltatók és a szolgálatukban álló mindenféle tényező (közhatalom, média, közvélekedés stb.) az ésszerűség maximumának, afféle szent tehénnek tekintik „a” minimálbért, mintha el sem lehetne képzelni más, igazságosabb intézményt.

Lehet, és ez a kortól függő minimálbér. Ennek egy lehetséges konstrukciója egy éves korrekciós tényező: 25 év felett minden betöltött év után az alapösszeg további 2%-a járna, egészen 50 éves korig. Így tehát 25 éves korig a minimásbér továbbra is egységes lenne, és ugyancsak egységes lenni minden 50 év feletti dolgozó számára, de ez utóbbi esetben ez az összeg az előbbi 150%-a lenne, a két korhatár között az összeg arányosan nőne 100%-tól 150%-ig.

Ez a konstrukció ésszerű, méltányos és könnyen alkalmazható lenne. Érthető, hogy bevezetése nem történhetne egy lépésben, de túlzottan elhúzni sem lenne helyes.

Javaslatunk logikáját követve, megfontolandónak tartjuk azt is, hogy az ágazati egyeztetéseken lehetővé váljon ágazati korrekciós elemekben való megállapodás (az alapösszeg, a korhatárok, a növekedési ütem, a növekedés maximuma stb.).

Változó Világ Mozgalom

A kezdeményezés oldala a Változó Világ portálon

VVM-blog