Komlói kerékpáros park! (Pump, DH, BMX)

Szia/Jó napot/Jó estét !
Először is a lényeggel kezdenénk és utána belebonyolódunk...A komlói fiataloknak szükségük van egy kerékpáros parkra amely magába foglal egy kisebb Skateparkot és egy Pumptrack pályát (esetleg egy downhill nyomvonalat). Már majdnem egy éve töprengünk azon ,hogy írjunk-e egy ilyet ,vagy ,ha írunk mi legyen benne, de mostanra megfogalmazódott az egész. Komlón és környékén a közelmúltban évekig rendszeresek voltak a Downhill versenyek, amelyekkel a komlói kerékpáros kultúra megerősödött, és virágzott , viszont manapság nem ,hogy verseny sincsen ,se Komlón ,se a közelben (Évente 1 Orfűn), de még nem is engedik ,hogy azt a sportot csináljuk amit szeretnénk ,sem mi Montisok , sem a BMX-esek , Rolleresek, Deszkások nem kapunk helyet a városban és a környékén sem! Úgy gondoljuk ,hogy a városunkban élő fiataloknak nem feltétlenül csak a labdasportok a meghatározóak , hiszen ha a mostani 18-25 éveseket megkérdezzük ,Komlón a legtöbb azt fogja mondani, hogy vagy BMXezett vagy Montizott ,vagy szeretett volna. Őszintén szeretnénk elérni ,hogy végre minket is megbecsüljenek kerékpáros sportolókat a városunkban, és ne csak vandáloknak nézzenek akik esnek kelnek a tereken meg ugrálnak egy biciklivel, vagy az Újtelepi erdőben száguldozva akadályozzák a gyalogosokat (Napi10-->ebből 8 beszól 2továbbmegy)! Mi is teljesen megértjük azt ,hogy a Színháztérnél(ÉS MÉG 100 HELYEN) nem szabad BMXezni ,de csak majd akkor ha minket is egyszer megértenek. Nem szeretnénk komolyabban az eredményekbe belemenni ,de (A FOCISTÁK CSUKJÁK BE A SZEMÜKET ÉS OLVASSANAK PÁR SORRAL LEJJEBB) a komlói (bármilyen) focicsapatnál a komlói kerékpárosok sokkal nagyobb eredményeket értek el , úgy ,hogy nekünk nincs is hol edzeni igazából ,mert mindenhonnan állandóan elzavarnak, ezzel ellentétben ha a városban foci pályát szeretnénk látni akkor nem kell sokkal többet gyalogolnunk 200-300 m-nél bárhol is lennénk! (CSAK ZÁRÓJELBEN JEGYZEM MEG A BMX PARK ÉS A BMX RACING HIVATALOSAN IS OLIMPIAI SPORTOK , ÉS MÁR A DOWNHILL SINCS MESSZE...) Ezzel az aláírás gyűjtéssel a város politikusait , nagy embereit ,polgárait, kicsiket és nagyokat, szeretnénk megkérni arra ,hogy ha még nem is segítenének az anyagiakban illetve az ÁSÁSBAN :D akkor legalább egy aláírással segítsék a munkánkat, hogy ne kelljen betekerni/ beutazni (SÁSDON KERESZTÜL VONATTAL) Pécsre minden alkalommal amikor bringázni szeretnénk . Szeretnénk hivatalos formában is egy Downhill nyomvonalat , egy kisebb lebetonozott skateparkot, és egy normál méretű pumptracket ,leginkább egy helyen ami a belvároshoz közel van ,hogy az emberek lássák ,hogy tisztán tudjuk tartani a saját parkunkat amelyet mi használunk.

AZ ELMONDOTTAK UTÁN KICSIT A SPORTÁGAKRÓL!


Pumptrack.:

,,A pump track a kerékpározás egy fiatal szakága. Neve a - pályán való haladáshoz

szükséges- „pumpáló” mozgásból ered. A pumpa pályán ugyanis a többi –hagyományos-
biciklipályával ellentétben nem a tekerésé a főszerep. Nem is lenne rá sok lehetőség, hiszen a

nyomvonal telis –tele van különböző formájú, hosszúságú, magasságú és meredekségű

akadályokkal, melyeket kanyarok kötnek össze. A „riderek” ezen elemeket kihasználva

szerzik lendületüket és cikáznak körbe –körbe anélkül, hogy hajtaniuk kéne a pedált.

Előnyei:

- Egyrészt kiváló edzésforma: Különösen sok izmot dolgoztat meg - így növeli az

állóképességet- valamint segíti a koordinációs képességek és az egyensúly fejlesztését úgy,

hogy az ember közben önfeledten szórakozik. ((a pump track edzést a BMX Racing –2008

(Peking) óta olimpiai sport- versenyzők is használják))

- Másrészt a pálya megépítése kis helyen, alacsony költségvetésből is megvalósítható,

és nem károsítja környezetét.

Korunkban egyre nehezebb az ifjúságot mozgásra bírni, ami globális társadalmi

problémákhoz, betegségekhez vezet. Egy megfelelően tervezett pálya azonban alkalmas arra,

hogy megszerettesse a sportot a gyerekekkel, már egész fiatal korukban, így járulva hozzá

egészséges testi és lelki fejlődésükhöz.

Egy új generációnak új sportokra van szüksége!

A pump track, mint versenyforma napról napra fejlődik, így lehetőséget biztosít

rendezvények lebonyolítására is. A profi versenyzők extrém felhasználói lehetnek

ugyanannak a pályának, amin máskor laikusok, kezdők és gyerekek „gurgulásznak”.

Látványos ugratásokat mutatnak be, közben egyre nagyobb sebességre szert téve, ami

magával vonzza az arra járók figyelmét. Egy ilyen verseny „nézőbarát”, hiszen tele van

izgalmakkal, akcióval, és a teljes pálya belátható." (FORRÁS.: TARR TAMÁS (PÁLYAÉPÍTŐ, KERÉKPÁROS VERSENYZŐ))


BMX (PARK).:

Park - A Park műfaj kialakulását a speciális sportpályák: a „skateparkok” megjelenése eredményezte. Kiépítése (relatív) költséges, viszont nagyon sokoldalúan lehet használni, a BMX-en kívül gördeszkásoknak, görkorcsolyásoknak és rollereseknek is pályaként szolgál. Jelenleg Budapesten több ilyen skatepark működik (pl.: Görzenál, NormaPark, The Lab). Vidéken az utóbbi 5 évben több ilyen létesítmény is épült az ott lakó extrém-sportolók nagy örömére.
Illetve amit a srácok park nélkül tudnak csinálni jelenleg--->

Street - Olyan BMX-esek kezdtek el az utcán biciklizni, akiknek más lehetőségük nem volt a gyakorlásra, nem voltak sem cross-pályák, sem dirt ugratók, sem pedig skateparkok a közelükben. A Street (utca) Bmx-esek a közterületeken keresik meg a gyakorlásukhoz szükséges feltételeket. Alapvetően a különböző lépcsőkön ugratnak le és fel, használják a korlátokat (lecsúsznak rajtuk a kerékpárral), de az utcán lévő kiemelkedések, döntött falak, íves építmények mind egy kreatív „Street hely” részei lehetnek. Többnyire olyan helyeken elterjedt formája a BMX-nek, ahol nincsenek erre a célra kijelölt pályák. A BMX-esek negatív megítéléséhez sajnos nagyban hozzájárul, mivel sok kívülállónak egyedül a rombolás szúr szemet mikor látja, hogy egy-egy biciklis a járdákon, lépcsőkön mutatványozik, Számukra (bmx-esek) viszont speciális pályák hiányában ez az egyetlen módja a gyakorlásnak. (FORRÁS: Wikipédia) (https://hu.wikipedia.org/wiki/BMX)


DOWNHILL:

A downhill a hegyikerékpár sport extrém ága, ahol technikás, kövekkel, ugratókkal, letörésekkel tarkított, erősen lejtős terepen kell bringázni. Ennek megfelelően a downhill biciklire az összteleszkópos gépezet, sok helyen megerősített váz, 150-240 mm-es rugóutak és duplavállas átütőtengelyes első villa (ami erősíti a stresszpontokat a fejcsőnél) a jellemző. Elöl egy lánctányér rockringgel vagy bashguardokkal, láncvezetőkkel, hidraulikus 2-4-6 dugattyús fékek 203-as tárcsákkal. Bár a súly kordában tartása a DH gépeknél is nagyon fontos, hiszen a DH versenyeken gyakran tized másodpercek döntenek, a nehéz terep miatt ezek a speciális kerékpárok akár 18-24 kg-osak is lehetnek. Komfort- vagy városi tekerésre, vagy egy meredek hegyre felmenni teljesen alkalmatlanok. (FORRÁS: Wikipédia)


Remélem sikerült meggyőznünk ,hogy aláírd ezt és ezzel segíts minket
Előre is köszönjük a segítséget!

Üdv.: Komló BMXesei és a fiatal Montisai :P

BÁRMILYEN JELLEGŰ TÁMOGATÁSNAK ÖRÜLÜNK DE LEGFŐKÉPPEN A FÖLDTERÜLETEK A MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK (NEM HEKTÁROK KELLENEK MERT A PUMPTRACK ÉS A SKATEPARK EGYÜTT ELFÉRNE A PENNY PARKOLÓBAN)!