Kérjük a kutyakozmetikai szalonok újranyitását 2021. 03. 22-től

Tisztelt Operatív Törzs!
 A kutyakozmetikusok az állatorvosokkal, a kutyatartó gazdákkal és az állatvédőkkel együtt petíciót kíván benyújtani és kérelmezni, hogy a kutyakozmetikák a 2021. 03. 08-tól kezdődő, két hetes kihagyás után, az ütemezett 2021. 03. 22-i újraindítás fényében az elsők között szerepelhessenek a nyitásra jogosultak rangsorában!
A nyitás állatvédelmi és állategészségügyi szempontból is rendkívüli jelentőséggel bír!
A kutyakozmetikus szolgáltatás - a közhiedelemmel ellentétben NEM elsősorban  szépészeti beavatkozás.
A kutyák nagy többsége olyan állapotban kerül már a kutyakozmetikákba, amely állapotok ellátatlanul tartós egészségromláshoz, megbetegedéshez vezetnek, és az állatorvosok sem tudják végrehajtani esetleges megbetegedésük kapcsán a megfelelő beavatkozásokat, valamint nem tudják már a káros folyamatot visszafordítani sem!
A kutyák gazdái, akik viszonylag rendszeresen látogatják a kutyakozmetikákat, nem véletlenül élnek a szolgáltatással:
- kutyáik szőrének otthoni ápolása szakértelem hiányában otthon nem megoldott;
- a kutyák idős korára tekintettel a gazda a jó gazda gondosságával otthoni környezetben nem tud eljárni;
- a nagytestű és sok esetben hosszú szőrű ebek tavaszi vedlése során keletkező szőrhullást otthoni környezetben nem lehet megfelelően eltávolítani. Ennek következményeképpen az átjárhatatlan szőrben megbúvó paraziták élőhelyének biztosít táptalajt, ezzel veszélyeztetve a családokban élők egészségét.
Az összefilcesedő szőr bontását megfelelő eszközök megléte nélkül, melyek beszerzésére az  kereskedelmi forgalmat bonyolító üzletekben nincs beszerzési lehetősége a gazdának, nem lehet otthoni környezetben elvégezni.
A gazdának nincs lehetősége szakszerű, fülszőrszedést, fültisztítást, karomvágást végezni, amelynek elmaradása ugyancsak az állatok egészségét veszélyezteti.
A gazdák vágó-, nyíró eszközök megléte mellett a szakszerűség hiányában veszélyt jelenthetnek kutyáik bőrfelületének épségére.
A tavasz közeledtével a kutyatartók képtelenek megbírkózni a legyek és nyűvek okozta problémákkal!
Nagyon gyakori továbbá, hogy az állatvédelmi eljárások során mentett kutyák útja is a kutyakozmetikába vezet, bőrig filcesedett szőrrel, avagy bolhás, kullancsokkal tele bőrrel, benőtt karmokkal, egészségkárosodást okozó fülszőrmennyiséggel, telt, magától nem ürülő, elhanyagolt bűzmiriggyel.

A 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet értelmében a személyes megjelenéshez kötött szolgáltatásokat kell korlátozni, a kutyakozmetikai szolgáltatásokat azonban le lehet bonyolítani, és a szakemberek le is bonyolítják személyes megjelenés nélkül, hiszen a kutyát szabad téren, a 1,5 méter védőtávolságot a póráz által megtartva, maszkban veszik át a gazdájától, az állattartó nem mehet be az utcáról a kozmetikába. A vírus kezdete óta bevett gyakorlat ez az átvételi mód, majd a munka elvégeztével az átadási mód is, de előtte sem volt ez másként, csak akkor még maszk nélkül történt.

A szakember maszkot gumikesztyűt használva teszi rendbe a kutyát a munka egész folyamatának ideje alatt.
A munkavégzést folyamatos eszköz- és felületfertőtlenítés mellet végezzük.
Fent leírtak alapján a kutyakozmetikák nyitása állatvédelmi és állategészségügyi szempontból rendkívül indokolt, ugyanakkor a nyitás nem jelent további kockázatot a járvány terjedése szempontjából, hiszen még annyi kontakt sem jön létre az állattartó és a szakember között, mint pl. a pizzafutár és a megrendelő között.

Mint az állatvédelem érdekében dolgozók és felszólalók kérjük, hogy a fent leírtak alapján a tervezett ütemezett nyitások során a kutyakozmetikák az ütemezés kezdetén nyithassanak!

Munkájukhoz nagyon sok erőt és egészséget kívánva, kedvező elbírálasukra várva maradunk Tisztelettel:

A kutyakozmetikák dolgozói és a szervesen hozzájuk kötődő szolgáltatások, kutyatartók, családok.

Magyar Kutyakozmetikus Móka Egyesület    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom Magyar Kutyakozmetikus Móka Egyesület petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.