KATA adóalanyok körének racionális szabályozását kérjük! Ne zárják ki azokat a valós kisvállalkozókat, akik számára ez ideális adónem!

Tisztelettel szeretnénk kérni a BKIK-át és a Magyar Törvényhozókat, hogy vegyék figyelembe azt, hogy nem csak a taxisok, hanem számos más területen dolgozó kisadózónak vannak céges partnerei.

Egy szobafestő egyaránt kifesthet egy céges irodát, és magánlakásokat is. Akkor ezentúl csak magánszemélyek megrendelését tudja majd elfogadni?

Bizonyos munkaterületre specializálódó grafikusok megrendeléseinek jelentős része cégektől érkezik, hiszen arculatot inkább cégeknek terveznek, mint magán célra. 

Egy idegenvezető számos esetben nem közvetlenül az utasoknak, hanem belföldi és külföldi utazási irodáknak számláz.

Az említett példákkal szeretnénk illusztrálni, hogy számos esetben egész biztosan nincs bújtatott munkavállalásról szó, már csak a munka jellege és a partnerek száma és a viszony jellege miatt sem.

 

Számos munkakörben tevékenykedő kisadózó dolgozik üzleti partnereknek, és bújtatott munkavállalásról esetükben szó sincs.

Amennyiben kizárják ezeket a munkavállalókat a KATÁ-zók köréből, akkor jó eséllyel kizárják egy jelentős részüket a munkaerőiacról is, mivel nem fogja őket alkalmazni egy munkáltató sem, hiszen számos partnerrel dolgoznak együtt.

Ezáltalán vagy munkanélküliek lesznek vagy kénytelenek lesznek teljesen más területen elhelyezkedni, még rosszabb esetbe esetleg adóelkerülésbe taszíthat egyes korábbi vállalkozót ez a döntés. Így ahelyett, hogy kifehéredne a szörke zóna, átmehet feketébe.

Elfogadhatónak tartjuk, hogy a KATÁ-sok céges partnereit átvilágítsák, annak érdekében, hogy elkerüljék, hogy egy tulajdonosi kör fenntartson számos céget és azokon keresztül kvázi bújtatottan alkalmazzon munkavállalókat, akiket KATÁ-zásra kényszerítenek.

De emiatt ne a tisztességes kisvállalkozókat büntessék! 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Hidasi Kata petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY