Tárgyalásokat a felsőoktatásért!

Quoted post


Vendég

#101

2012-12-20 14:28

Szomorú, hogy az angolok nem képesek fenntartani annyi orvosegyetemi helyet, hogy a saját lakosságukat ellássák.

Válaszok


Vendég

#102 Re:

2012-12-20 20:52:51

#101: -

Miért is tartanák fent? Innen tudnak eleget halászni...

 

Na akkor újra itt vagyok (az "adjunktus") és próbálok több dologra is válaszolni:

Jártam én is külföldön, mert nem volt otthon munka, szerencsére haza tudtam jönni, és elárulom, hogy a honvágyamat pénzzel nem lehetett csillapítani.

Van egy nagyon kedves orvos barátom, egy albérletben éltünk. Elvégezte az egyetemet, letette a szakvizsgát, közben a Gyurcsány-Bajnai páros belekergette egy hitelválságba és kénytelen voltak kimenni a feleségével és az 1 éves gyerekével Svédországba. Bennem már akkor megfogalmazódott, hogy ez így nem korrekt egyik oldalról sem (sem a hitelválság, sem az, hogy az adófizetők pénzéből kitanult és nem az adófizetőket gyógyítja most), de a kettő k.b. egálban van, bár a végén az adófizetők szívják meg, hogy adóztak is, hitelválságban is vannak sokan és még orvosuk se lesz lassan. DE most az a nagy különbség, hogy a mostani kormány igen sokat tett azért, hogy az elődje által teremtett hitelválságokból kihúzza az embereket, vagy legalábbis ne süllyedhessenek lejjebb, ezért viszont az az elvárása, hogy aki itthon tanult az adófizetők pénzéből, az maradjon itthon, vagy fizesse vissza. Nyugi, egy pár millió forintnak megfelelő kinti fizetésből k.b. egy év alatt röhögve vissza lehet fizetni az ilyen diplomák árát! Erre tényleg jól rálátok!

A kormány oktatáspolitikájával én sem vagyok 100%-ban elégedett, de az zavar a leginkább, hogy a fiatalok közül sokan (akinek nem inge, ne vegye magára!) azt hiszik, hogy ingyen, tanulás nélkül majd kaphatnak diplomát és utána mehetnek külföldre (bár gyakran angolul sem beszélnek). Ezt konkrétan onnan tudom, hogy napi kapcsolatban vagyok velük; de járok ám konferenciákra, védésekre, stb is, ahol beszélek a más intézetekben oktató kollégákkal és valahogy 5 perc alatt eljutunk ehhez a problémához. Nem vagyok pedig egy szigorú vérengző, de mondjuk elvárnám, hogy egy biológus hallgató felismerje a katicabogarat, és ha azt elküldöm, akkor ne kezdjen el fenyegetni, hogy majd megy az oktatásügyi dékánhelyetteshez, hogy én milyen egy szemétláda vagyok. Ez konkrét, mindennapos példa, és mondom, nem csak nálunk esik ez meg! Kedves fiatalok, ilyen szintű felsőoktatásban szeretnétek diplomát szerezni?! Kedves kollégák, ilyen szintű felsőoktatásban szeretnének oktatni?! Tudomásul kell venni, hogy a válogatatlan tömeg lehúzza azt a 10%-ot, aki méltó a képzésre (az "ilyen f* vagy, hogy tanulsz a vizsgákra, gyere inkább ba*unk be" közösségbe valahogy meg kell próbálni beilleszkedni)! A kormány most próbál tenni valamit mindez ellen.

Mondom, sok mindent másképp csinálnék, mint a kormány, de a tüntetések most nem azokról a problémákról szólnak. Nem hallom a "le a tömegképzéssel, le a bolognai rendszerrel" kulcsszavakat. Hol voltak a mostani tüntető oktatók és politikusok, amikor behozta a ballib kormány a bolognai rendszerű lebutított tömegképzést?!

Jó gondolkozást!