Nőszervezetek szolidaritási nyilatkozata Dr. Geréb Ágnes mellett

Quoted post

Endre

#27 Re:

2012-02-21 13:36

#25: -

Ön teljesen egyetért a petíció szövegével. Mi győzte meg önt arról, hogy Geréb Ágnest Semmelweis méltó utódának lehet nevezni? Semmelweis eredményei az orvosi statisztika körébe tartoznak, érdemes velük megismerkedni.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Yearly_mortality_rates_1784-1849.png/500px-Yearly_mortality_rates_1784-1849.png

Geréb nyilvánosságra hozta-e valaha, hogy n szülésből, adott komplikációk mellett, hány milyen kimenetellel végződött ? Ebben a magyar orvosi szakma egyáltalán nem jár előtte, személyesen nem szeretném őket pártfogolni, de ez lenne a kritériuma annak, hogy kimondhassuk: Geréb Ágnes hasznos, jó dolgot végez.

 

Válaszok


Vendég

#28 Re: Re:

2012-02-21 13:46:12

#27: Endre - Re:

Több info Semmelweisről, magyarul:

1861-es könyvében, Semmelweis bemutatja a kórbonctan 1823-as fellendülésének (első függőleges vonal) egybeesését a gyermekágyi láz áldozataival. A második függőleges vonal a klóros kézmosás 1847-es bevezetésének időpontját jelzi. A dublini szülőotthon, ahol nem volt kórbonctan, 1784-1849 közötti történeti statisztikáját a kék görbe jeleníti meg.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Yearly_mortality_rates_...

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_Ign%C3%A1c

 


Vendég

#29 Re: Re:

2012-02-21 13:46:25

#27: Endre - Re:

Nem kellett nyilvánosságra hoznia, mivel az összes komplikációs eset a büntetőbíróságon landolt. Nézzük:

22 év alatt 0 anyai halálozás, 1  szülés során fellépő babahalál (vállelakadás, előre nem kiszűrhető, kórházi körülmények közt sem menthető), 2 szülési komplikáció következtében később bekövetkezett halál (6, illetve 14 hós baba).

 

BG

#37 Re: Re:

2012-02-21 16:53:21

#27: Endre - Re:

Kedves Endre!

Egy valamit felejt el folyton, hogy Geréb Ágnes azért is küzdött főleg, hogy a szülő nőket emberként, méltósággal kezeljék még szülés közben is és ne tenyészállatként. És egy embernek még szülés közeben is van lelke, ezért pedig fontos hogy az őt érintő pszichikai hatásokat is figyelembe vegyék és hagyják hogy méltósággal és ne megszényenülve egy örök lelki traumával hozza világra a babáját. A meghitt és nyugodt körülmények a lelki folyamatok miatt is a szülés zavartalan lefolyását segítik és segítik az anyát is hogy minél könnyebben hangolódhasson rá az újszülöttre. Köztudott, hogy akit "megfélemlítenek" a kórházban annak leállnak a fájásai, így valóban a komplikációk esélye növekszik. Mindenki könnyebben tud ellazulni és a szülésre koncentrálni, ha nyugodt, kellemes környezetben van és nem egy olyan "szülőszobán" ami inkább egy műtőre hasonlít. Köztudott az is hogy a legtöbb kórházban még ma is azonnal elviszik az újszülöttet lecsutakolni és megvizsgálni, méregetni, még akkor is ha ennek semmilyen komplikáció adta indoka nincsen. Pedig attól nem lesz semmi baja a babának hogy 1 órával később mossák csak le, sőt a magzatmázból a baba számára fontos anyagok szívódnak fel, az anyával való bőrkontaktus pedig elősegíti, hogy az anya már ismert baktériumaival találkozzon először hogy könnyebben fejlődjön az immunrendszere. Ezen kívül a szülés utáni azonnali mellretétel segít a tejtermelés mielőbbi beindulásában és a kolosztrumot is megkaphatja így az újszülött, ami hihetetlen nagy jelentőséggel bír.

És még sorolhatnám a humánus szülés előnyeit, csak az a probléma hogy a tudatlanok számára mindig a régi orvosi protokoll marad a mérvadó! Pedig csak művelődni kellene és olvasni!!!!!!! Geréb Ágnes pedig pont emiatt nem kontár, hanem olyan valaki aki megelőzi a korát és emiatt ő lesz a jövőben az a mártír akit meghurcoltak a jelenlegi elavult és helytelen szülési protokoll megvédésének oltárán, mert annak megtartása túl sokak édeke!!